Tentoonstellingen
Eerst wat exposities van grafici. Voorop die van W.J. Rozendaal, tot 31 januari in het Gemeentemuseum van den haag, welke ook schilderijen en toegepast werk van R. laat zien. Het geheel getuigt van grote vindingrijkheid en weergaloos vakmanschap, zonder een spoor van de vooral bij houtsnijders vaak zo hinderlijke ambachtelijkheid. Verder in amsterdam bij kunsthandel M.L. de Boer nog tot 24 december een verkooptentoonstelling van 9 etsers en litografen: bij de eersten spant Roger Chailloux, bij de laatsten Metten Koornstra de kroon. Ten slotte tot 25 december in groningen, in het Museum voor Stad en Lande, grafiek en beeldhouwwerk van de toch wel sterk gedateerde Jozef Cantré.
Het Gemeentemuseum in amsterdam is een alinea apart waard. Het belangrijkst is hier ‘De vitaliteit in de kunst’, 130 werken van 30 kunstenaars uit 8 landen, door een internationaal comité bijeengebracht en tot 1 februari tentoongesteld in amsterdam (daarvóór in venetië en recklinghausen). De heer Sandberg schreef er o.a. over: ‘de periode van onderdrukking en vervalsing waarin wij leven vraagt niet ons antwoord maar schreeuwt om protest’.
Niettemin hangt en staat hier veel wat de moeite van het bekijken waard is. Verder in dit museum een uitgebreide keuze uit het werk van Gerrit Benner, en een poging om te laten zien wie Erich Wichmann was: pamflettist, losbol, graficus, edelsmid, edelfascist, en ongetwijfeld zeer ‘vitaal’. Een goede één-persoonstentoonstelling is die van H.H. Kamerlingh Onnes in het Gemeentemuseum van arnhem, tot 7 februari. Ten slotte herinneren wij nog even aan de collectie-Thyssen in het museum Boymans/van Beuningen te rotterdam, tot 3 januari, met veel overdreven toeschrijvingen maar ook veel prachtstukken.
N.B.: In de vorige tentoonstellingsagenda werd gesproken over een tentoonstelling in het Haags gemeentemuseum van de schilder ‘Bisson’. Dit had moeten zijn: Bissier.