commissies houden zich bezig met overwegingen en gegevens die alle deelnemers door en door bekend zijn, maar die toch telkens weer in het overleg betrokken moeten worden. Na vijf vergaderingen weet ieder lid van te voren al vrij nauwkeurig wat zijn medeleden over de agendapunten te zeggen zullen hebben. De afgevaardigden zuigen aan hun standpunten als aan hun sigaren, en de twee soorten rook die zij uitblazen maken hen allen wat slaperig, humeurig en vies.
Het druk hebben met langdradigheid is geen animerende tijdsbesteding. Het geeft het meeste bevrediging wanneer de afstand tussen overleg en uitvoering van besluiten klein is, zoals binnen één bedrijf of bij de plaatselijke hockeyvereniging. Een voorbeeld van een ontmoedigend grote afstand is het commissiewerk voor de Raad van Europa.
Soms, wanneer het gebrek aan besluitkracht van een commissie duidelijke en grote schade oplevert, draagt men het werk over aan drie of vier Wijze Mannen, of aan één wijze man, zoals in Frankrijk. Dat heeft alleen zin wanneer men die wijzen grote bevoegdheden geeft waarmee zij hun ideeën in maatregelen kunnen omzetten. Daarmee staat de weg naar de dictatuur open. Dat is per definitie een slechte weg, ook al is de despoot nog zo verlicht.
Het is verleidelijk om die weg te kiezen, en dan te zeggen: wij zullen de gevaren die wij uit recente ondervinding nog nauwkeurig kennen proberen te vermijden. Het is verleidelijk omdat het geloof in één sterke man -bijv. voor reorganisatie van het hoger onderwijs, voor de Europese samenwerking, voor de opheffing van het huizentekort - opwindender is dan het geloof in een commissie. Wat één man zou kunnen doen prikkelt de fantasie, de eerzucht en daarmee de werkkracht meer dan de halfslachtigheid waartoe alle vergaderaars gedoemd zijn. Het is vooral ook verleidelijk voor de buitenstaander die de maatschappijbestuurders recepten wil leveren voor hun gedrag.
Maar toch. Wanneer het gaat om rechtvaardig bestuur en efficiente organisatie
komen tien mensen met verschillende ondervindingen en standpunten, hoe moeizaam hun overleg ook verloopt, tot betere resultaten dan één man, hoe voortreffelijk zijn kwaliteiten ook zijn. Bovendien, na iedere vervanging van een groep van tien door een kleine dictator blijven er negen niet loyaal gestemde tegenstanders over die de dictator vroeg of laat met machtsmiddelen de mond zal willen snoeren.
Commissies zijn dus onmisbaar en vervelend. Zij doven de geestdrift en zij remmen het fanatisme. Dat is een oude waarheid. Wij halen haar alleen maar op omdat het er naar uitziet dat het verlangen naar sterke mannen met grote bevoegdheden de laatste tijd, ook in ons land, weer aan het toenemen is.
K.L.P.