Korte commentaren
Vaktaal
‘Een ruimte is metriseerbaar dan en slechts dan als ze een basis heeft die de som is van aftelbaar veel lokaal eindige verspreide families.’ Deze rij woorden is voor bijna ieder mens volledig zinloos. Voor de Nederlander is ze leesbaar maar onbegrijpelijk, voor de wiskundige is het duidelijk een zin uit de topologie, voor de topoloog is het een begrijpelijke uitspraak, die onjuist is (de ruimte moet namelijk ook nog regulier zijn).
Vraagt u mij nu wat het betekent dan zal ik u ieder woord definiëren met begrippen die weer gedefinieerd moeten worden enzovoorts, totdat een volzin ontstaat die geheel uit begrijpelijke woorden bestaat maar door lengte en gecompliceerdheid volkomen onhandelbaar is geworden. Het nut van vaktermen in de wiskunde is dus onweerlegbaar. Aangezien iedere mathematicus in de box ook alleen maar de gewone omgangstaal leerde en hij ieder nieuw begrip uit oude opbouwt is het gebruik van vaktermen alleen maar een gevolg van onze beperkte intellectuele vermogens die ons dwingen de uitspraken kort te houden. Gevaar dreigt dan alleen als men meent een wiskundige term te kennen en het eigenlijk niet doet.
Een nog duidelijker voorbeeld van de noodzaak vaktermen te gebruiken biedt ons een recente dissertatie over de klompenmakerstaal. Deze lieden maken nu eenmaal gebruik van instrumenten die de gewone taalgebruiker niet kent, zodat hun benamingen vanzelf vaktermen worden.
Een heel apart gebruik van de vaktaal vindt men in de psychologie. Ik heb net iemand mogen bijstaan voor een psychologietentamen en het is me opgevallen hoeveel begrippen er in deze boeken voorkomen waarvan niemand me kan vertellen wat ze betekenen. Er wordt wel eens een definitie gegeven, maar in een ander boek betekent hetzelfde woord weer heel iets anders, en zelfs in het boek waarin men de definitie vond, wordt die later weer vergeten. Nu zou men kunnen zeggen dat deze ongedefiniëerde termen juist het object van het psychologisch onderzoek zijn, en dat is misschien ook wel zo, maar de methode om met behulp van niet of slecht gedefiniëerde termen die termen zelf te onderzoeken lijkt me logisch niet helemaal houdbaar. Voorbeelden geven is overbodig: ieder psychologisch boek levert u er bladzijden vol van.
Tenslotte is er nog een vermakelijke vorm van vaktaal. In de wereld van toneel en vooral van televisie bezigt men een jargon waar ieder Nederlands woord door een barbarisme wordt vervangen. Eenzelfde onschadelijke praktijk treft men in vele gebieden aan, waar de beoefenaars zich graag gerespecteerd zien als specialisten: de metereologie, geografie en theologie, ofwel de weer-, aardrijks- en godkunde. Men moet zich hier niet teveel aan ergeren. Het is een direct gevolg van de clan-geest van de gebruikers die niet zomaar iedereen in hun wereldje willen opnemen, evenmin als een arts zijn recepten in het Nederlands schrijft.
Er zijn dus vier soorten vaktaal, te splitsen in twee nuttige en twee onnuttige of twee gevaarlijke en twee ongevaarlijke.
Nuttig en ongevaarlijk is de klompenmakerstaal, die een nieuwe naam geeft aan een nieuwe zaak. Nuttig en gevaarlijk is de wiskundige taal die een nieuwe naam geeft aan een verzameling oude zaken. Onnuttig en ongevaarlijk is de toneeltaal die een nieuwe naam geeft aan een oude zaak. Onnuttig en gevaarlijk is de taal van de psychologen die een naam geven aan... ze weten zelf niet waaraan.
B.C.