Lijden door het werk
Vrouwen zijn minder vatbaar voor de managerziekte
door E. Damen
Het neerschrijven van denkbeelden over de managerziekte is gevaarlijker dan het formuleren van gedachten over bedrijfseconomische structuren. Haalt men er dan ook nog de vrouwen bij, dan mag de toestand vrijwel ideaal worden geacht voor het optreden van alle denkbare controversen, subsidiair pittige Hollandse ruzies. Wat iemand op grond van bedrijfseconomische kennis, ervaring en idealisme te berde brengt, wil men meestal wel laten gelden, al gaat de praktijkervaring van raadgevende ingenieurs sterk in de richting, dat de beste adviezen het minst worden opgevolgd. Handelt een beschouwing over de mysteries van ziekte en vrouwen dan is het net of iedereen het zich persoonlijk aantrekt. Tot de meest gelezen rubrieken van de dagbladen behoren de medische en tot de minst gelezene vermoedelijk de bedrijfseconomische. Daar tussen in ligt de vrouwenpagina. Verbindt men deze zaken, dan woelt men in een wespennest, hetgeen veelal meer van onverstand dan van moed pleegt te getuigen.
Niettemin wisten wij al vóór Schiller: Der Mann muss hinaus ins feindliche Leben. De samenleving is een mannenmaatschappij. De mannen betalen dat duur. Onder andere met de managerziekte, de kwaal, die zich verschillend uit, maar die toch eigenlijk neerkomt op de gevolgen van verstoord evenwicht op een of andere manier, wat zich ook weer op uiteenlopende wijzen in lichaam of geest kan manifesteren.
In grote lijnen zou men in de samenleving drie sectoren kunnen onderscheiden: de economische, de culturele en de politieke. Van die drie spreekt de culturele het meest voor zichzelf. Tot de economische ware te rekenen alles wat samenhangt met de instandhouding en tot de politieke bij voorbeeld alles wat de onderlinge verhoudingen van de mensen raakt. Het bedrijfsleven hoort krachtens zijn producerende aard tot de economische sector, maar het heeft ook met andere sectoren te maken. Hetzelfde geldt voor het individu en bijvoorbeeld eveneens voor de staat.
Wat men managerziekte noemt, kan overal voorkomen, maar het is toch wel speciaal iets, dat aan het tegenwoordige bedrijfsleven is verbonden. De lijder aan de managerziekte wordt op een of andere manier overweldigd door zijn werk, of meer bepaald, door zijn te volledige overgave aan zijn werk. De man moet namelijk wel naar buiten in het vijandelijke leven, maar hij heeft nog meer taken.
*
Het duidelijkst is dit te maken indien men een concreet geval bij de kop neemt: een ondernemer, al dan niet in loondienst, die een grote mate van vrijheid van handelen geniet en de voornaamste verantwoordelijkheid draagt voor een onderneming in de sfeer van de z.g. midden-grote bedrijven, dus meer dan tien werknemers en een geïnvesteerd vermogen van toch ten minste wel een ton. Het blijkt namelijk, dat juist in deze groep de managerziekte het vaakste voorkomt en dan weer oplopend naarmate de bedrijven groter worden. De curve gaat weer omlaag bij de grootbedrijven met meervoudige directies, gecompliceerder financiële structuur en meer delegatiemogelijkheden door groter, beter betaalbaar en dus competenter en toegewijder personeel. Weer in het algemeen kan men zeggen, dat in de middengrote onderneming de leider last krijgt van de managerziekte omdat hij teveel taken heeft, die hij niet kan delegeren en dat in de grotere onderneming de directeur last krijgt van de managerziekte omdat hij niet genoeg wil delegeren.
De eerste slachtoffers van het feit, dat pa de managerziekte krijgt, zijn vrouw en kinderen, vervolgens de medewerkers, daarna de dokter en ten slotte de raadgevende ingenieur. De schrijver is ervan overtuigd, dat in een zeer groot aantal gevallen alle mede-lijders zouden kunnen worden ge-