Een oplossing
door H. Brandt Corstius
Het conflict tussen de twee blokken
Onze planeet is, u wist het misschien al, verdeeld in twee ideologische blokken. De inwoners van het ene beweren dat ze door het ander omsingeld en bedreigd worden en ze werken daarom een dag per week om zich tegen dat andere blok te bewapenen. Dat beide blokken wat de beschuldiging van omsingeling betreft gelijk hebben komt door de bolvorm van de aarde. Een objectief maanbewoner zou, tot arbitrage gedwongen, misschien eerst menen dat Amerika méér Rusland omsingelt dan andersom, omdat er wel U.S. bases zijn dichtbij de Russische grenzen en geen Sovjet-bases dichtbij Amerikaanse grenzen. Maar de Verenigde Staten hebben zich op leven en dood verbonden met landen die wel dichtbij Russische bases liggen en bovendien hebben de Russen zich gespecialiseerd in lange afstandsraketten, zodat men gerust kan zeggen dat de omsingeling wederzijds is. Geen van beide blokken begint een oorlog waarin alleen verliezers kunnen zijn.
Twee aartsvijanden die beiden hun ruststoelen op een kruitkamer hebben gezet zullen zich wel wachten een brandende lucifer naar de ander te gooien. Wel laten ze het doosje lucifers goed zien. Maar helemaal zonder brandgevaar is de situatie tussen de twee blokken op onze planeet toch niet. Er kan brand ontstaan door wrijving aan de raakvlakken (Korea, Formosa, Midden-Oosten) of door zelfontbranding (dreigde in Hongarije, zou kunnen gebeuren als Italië een communistische meerderheid kreeg.)
Het lijkt op het eerste gezicht noodzakelijk de status quo zeer nauwkeurig af te palen en dan een totale isolatie tussen de twee blokken tot stand te brengen om zo vrede te bereiken. Een dergelijke absolute isolatie is echter onmogelijk (radiozenders en kunstmanen worden er niet door gehinderd) en ook voor beide blokken onmenselijk en onwenselijk. Beide partijen immers menen dat hun ideologie voor de hele mensheid heilbrengend is. Wat moet er dan wel gebeuren? Hierop wil dit artikel een antwoord geven.
We bewapenen ons niet alleen tegen het communisme omdat we het een schandelijk systeem vinden. Want waarom laten we anders Franco en Jimenez lopen? We bewapenen ons omdat het communisme behalve schandelijk ook nog expansief en dus bedreigend is.
Beide blokken wijzen op de schandalen van de ander. Little Rock, Praag, Algerije, Tibet, het zijn stuk voor stuk namen die de geschiedenis beschamend ingaan. Nu deze, willekeurig gekozen, namen gevallen zijn wil ik er direct op wijzen dat ik niet van oordeel ben dat misdaden tegen elkaar weggedeeld mogen worden en dat ik de verschillen tussen misstanden hier en daar heel duidelijk zie. Het zal de lezer van dit weekblad wel zonder meer duidelijk zijn aan welke kant ik sta en wat die verschillen zijn. Het is natuurlijk de vraag of de 150 Algerijnen die vandaag, nu ik dit schrijf, en ook vandaag, nu u dit leest, vermoord worden voor deze verschillen veel ontzag hebben.
We moeten er rekening mee houden dat de bewoners van het andere blok, die we gemiddeld als even intelligent en goedwillend moeten beschouwen, deze verschillen weer heel anders zien. Elk van de beide partijen is geneigd misstanden bij zichzelf als incidenteel, bij de ander als structureel te zien. Natuurlijk hebben wij gelijk. Maar daar een van de verschillen waar ik zoeven op doelde, juist is dat wij hier wèl, zij het gebrekkig en met tegenzin, op de hoogte zijn van de Franse concentratiekampen met alle kenmerken van honger, kindersterfte en onvrijheid, terwijl men in Sofia niet is geïnformeerd over de Hongaarse revolutie, kan ik me voorstellen dat een 23-jarige student in het ‘Bulgaars