Korte commentaren
Leraren
Wanneer door allerlei financiële en sociale oorzaken de ingenieursloopbaan minder populair werd en Delft onderbevolkt raakte, zou het kunnen gebeuren dat de leider van het Deltaplan op een kwade dag aan de minister van waterstaat moest laten weten dat hij door personeelsgebrek niet langer kon instaan voor de veiligheid van het land. Wat een storm zou er dan in ons onder A.P. levend volk opsteken. Massale evacuatie, buitenlands personeel, allerlei noodmaatregelen zouden worden genomen en voor een verbetering op de lange duur zou de ingenieursstudie met vele heerlijke privileges weer aantrekkelijk gemaakt worden. De minister die het zover had laten komen werd natuurlijk snel aan de, te lage, dijk gezet.
Zeewering is belangrijk, maar er zijn zaken, die om het voorzichtig uit te drukken minstens even belangrijk zijn. Bijvoorbeeld het onderwijs.
De oerbedaarde heer Dr. J. Karsemeijer, redacteur van het degelijke ‘Weekblad van het “genootschap” van leraren aan Nederlandse gymnasia en lycea en de vereniging van leraren aan Rijks Hogere Burgerscholen’, dat thans zijn 52e jaargang beleeft, schrijft:
Ik roep hierbij alle collega's op, die met mij in onoverkomelijke moeilijkheden verkeren om met september de open plaatsen te bezetten, hun noden bekend te maken om gezamenlijk aan de Minister mee te delen dat wij voor de cursus 1959-1960 de verantwoordelijkheid niet meer kunnen dragen... ... Met september a.s. heb ik voor meer dan 130 uur Frans geen enkele bevoegde leraar. Ik kan dus beslist in de examenklassen het Frans niet verantwoord laten geven. Ik zal dit de Minister meedelen. Zes advertenties leverden niet één sollicitant op. Voor de nieuwe cursus moet ik het onderwijs in een acht- tot tiental klassen voor Frans laten vervallen en dit moeten naar mijn mening de hoogste klassen zijn, omdat ik die niet behoorlijk bezetten kan. Ik heb er genoeg van langer schuilevinkje te spelen. De stukken moeten op tafel.
Dit ontstellend bericht, dat bepaald niet op een incidenteel geval betrekking heeft, heeft geen opschudding veroorzaakt. Geen ouders hebben hun kinderen naar buitenlandse scholen geëvacueerd, geen noodmaatregelen zijn genomen. Als deze onverschilligheid blijft voortduren kon deze klassieke eindexamentijd wel eens een van de laatste zijn. Maar de minister blijft zitten.
B.C.