Het golfbad
Het is een mooi verhaal, dat de harmonie van de Green Jackets de voetbalwedstrijd Engeland-Italië heeft ingeleid met een vertolking van het afgeschafte Italiaanse volkslied, de Marcia Reale; en dat dat kon doordat het volksliederenboek van het War Office in 1910 samengesteld is, en maar af en toe zo'n beetje bijgehouden wordt. De ambtenaar belast met het naslaan zal bij Reale aan ‘real’ gedacht hebben, nooit aan een koning.
Het was nog mooier doordat twee Italiaanse kamerleden iets hebben uitgeroepen van: dit grote schandaal, dat ons het perfide Albion ten voeten uit toont, is een klap in het gezicht van de Italiaanse republiek, en laten wij een messcherp protest sturen. En doordat zij niet hun zin gekregen hebben. Dat geeft altijd een hele voldoening, om de exploitanten van de openbare stemming zonder publiek te zien staan. Een paar dagen eerder hadden zij in Amerika beter gewerkt, met de uitroep dat het een groot schandaal was wat Montgomery in een interview met Ed Murrow over Amerika had gezegd. Men zou denken, wat aardig als een gepensionneerde ambtenaar eens zegt wat hij vindt; maar dat gaat zomaar niet, en de veldmaarschalk heeft moeten uitleggen dat hij grappen bedoeld had. Simone de Beauvoir vertelt een rechtbankscène waar de advokaat zegt dat de vrouw van een gevangene, alleen en zonder geld, aan lelijke verleidingen blootstaat, en de president uitroept: ‘Vous insultez toutes les femmes de France!’ Golven van verontwaardiging, van ontsteltenis, van medeleven, van vreugde: er bestaat een conventionele verbeeldingswereld vol van zulke dingen, en een soort mensen die zelfs in hun privé-leven willen voelen dat zo door een golf gesteund zouden worden als er een in de buurt was. Wie niet alle conventies kent, staat soms verbluft door hun uitbarstingen, veel te razend oprecht om een natuurlijke gemoedsbeweging uit te drukken.
Iedereen zal wel vermoeden dat de golven kunstmatig opgewekt worden in een politiek badje, maar intussen menen velen te begrijpen dat het daarom gaat in het grote leven: niet om wat waar is, maar om wat belangrijk is; niet om wat wij ondervinden, maar om wat wij uit het hoofd geleerd hebben. Gelukkig blijft het leven in de exploitatie moeilijk, zelfs voor geoefende politici; overigens zullen deze Italiaanse kamerleden toch wel weer blij zijn dat zij het gezegd hebben, en misschien heeft het hun inderdaad ‘goed gedaan’.
Het wachten is nu op de Indonesische nationale ploeg, of die eens in Engeland zal komen spelen en dan met het Wilhelmus ontvangen worden.
J.J.P.