Kunsten en Wetenschappen.
Kunstgeschiedenis.
Van de rijk geïllustreerde Monographieën over kunstgeschiedenis, welke uitgegeven worden door Karl W. Hiersemann, te Leipzig, zijn reeds tien deelen verschenen, alsmede een ‘Beiheft’ ‘uitgegeven ter eere van Professor August Schmarsow, waarover we reeds eerder spraken.
Het 9e onlangs verschenen deel, is gewijd aan Pieter Aertsen. Bewerker is Dr. Johannes Sievers.
Het werk van dezen Amsterdamschen schilder, meerendeels bestaande uit godsdienstige onderwerpen en altaarstukken, is grootendeels verloren gegaan door den beeldenstorm.
Het Rijksmuseum bevat vier stukken van hem, waaronder de bekende ‘Eierdans’. Een dezer stukken ‘de Gortenteller’ is wellicht toe te schrijven aan zijn zoon Pieter Pietersen. De beide andere zijn geheel of gedeeltelijk altaarstukken, waarvan de geboorte van Christus behoort heeft aan de Nieuwe Kerk, te Amsterdam, zooals Jhr. Dr. J. Six indertijd heeft aangetoond.
Dr. Sievers heeft heel wat gezocht om werk van Pieter Aertsen te ontdekken, en tracht aan te toonen, dat deze schilder (Lange Pier bijgenaamd) zich heeft weten vrij te houden van Italiaanschen invloed.
Hij werkte 30 jaar te Antwerpen en daaraan misschien is het te danken, dat zijn werk wel eens aan Rubens wordt toegeschreven.
Het laatst verschenen tiende deel handelt over den Spaanschen schilder Jusepe de Ribera (Lo Spagnoletto), die tegenover het trio Velasquez, Murillo en Zurbaran gesteld wordt. Leerling was hij van Ribalta en, hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Italië heeft doorgebracht, is hij zijn meester toch steeds getrouw gebleven.
De verschillende monographieën hebben groote waarde, omdat zij omtrent enkele eerste meesters nadere bijzonderheden brengen, en op kunsthistorische vraagstukken nieuw licht laten schijnen.