‘De Cassone’.
Met dezen naam worden aangeduid de koffers en kisten uit den renaissancetijd, die vrijwel tot de eerste meubelen behooren, en die niet alleen, vooral in Italië, uitblonken door fraaiheid van bewerking, maar veelal beschilderd waren door eerste meesters, die zich niet schaamden zulk een dekoratief werk te leveren.
Professor Paul Schubring heeft zich onledig gehouden met dit meubelstuk te beschrijven, voornamelijk uit het tijdvak van 1350-1530.
Gelukkig heeft de schrijver gelegenheid gehad om het materiaal op te sporen in Italië, Frankrijk en Engeland. Oostenrijk gaf hem veel stof door de rijke verzameling van Graaf Lanckowasky te Weenen. Gelukkig, dat nog zooveel in Europa is gebleven, waar Amerika sedert lang bezig is, zooals zooveel andere kunst, zich van de beste stukken meester te maken.
Na 1530 verkreeg het snijwerk de bovenhand, maar de beschilderde kisten verdienen de grootste aandacht, omdat zij door hun eigenaardig décor, meerendeels iets zeer persoonlijks hebben. Voor het meerendeel is het décor aan de mythologie ontleend. Overigens ziet men er op het straatleven, binnenhuizen, tournooien, intochten.
De gedichten der drie grootste dichters uit de 13e eeuw, Dante, Petrarca, Boccacio winnen in aanschouwing door de voorstellingen.
Meerendeels zijn de jaartallen der vervaardiging vast te stellen ook en vooral door de geschilderde wapens.
Een groote vondst van Professor Warburg te Hamburg, zijnde een ‘Bottega-Buch’ van een Florentijnschen kistenmaker, uit de jaren 1446-1463, mocht de schrijver raadplegen, en in zijn boek uitwerken, terwijl hem nog andere oorkonden ten dienste stonden. Zoo heeft hij het volkomene bereikt en is dit kostbare werk, ook door de verluchting een monumentaal stuk geworden. Het kost maar 250 Mark, terwijl voor boekenliefhebbers 20 genummerde ex. te verkrijgen zijn voor 150 Mark per stuk.
Ook vooral als eene kostelijke bijdrage voor de ‘Profanmalerei’ der 14e eeuw is het voor de kunst en kunsthistorie een groote aanwinst.
A.J. SERVAAS VAN ROOYEN.
's Gravenhage.
Oud-Gemeente-archivaris.