om voor den vijand de bewegingen der infanterie te verbergen.
Men weet hoe in de Napoleontische oorlogen de Fransche cavallerie haar taak op schitterende wijze vervulde en hoe Murat o.a. bij Jena de overwinning voltooide. Bij den tocht naar Moskou verloor Napoleon bijna geheel zijn cavallerie, en aan het gebrek daarvan schreef hij toe dat de overwinningen bij Lützen, Bautzen en Dresden niet beslissend waren. Ook in 1814 heeft, hij een te kort aan bereden manschappen. Bij Vauchamps echter is het Grouchy, die met zijn cavallerie vanuit Fromentières het Pruisische corps haast vernietigt.
Bij Saint Dizier versloeg Napoleon de cavallerie van Winzingerode. Dit corps had echter gediend om als gordijn voor Napoleon verborgen te houden dat de legers van Schwarzenberg en Blücher niet Napoleon volgden, maar oprukten naar Parijs.
Bij Waterloo zien wij hoe de kurassiers van Lhéritier, Delort, Wathier, Roussel d'Hurbal, de jagers van Lefebvre-Desnoettes en de dragonders en grenadiers van Guyot onder bevel van Ney hunne schitterende charges doen op ‘la ligne anglaise ébranlée. Meer dan zestig escadrons deden daar het bovenmenschelijke en de overwinning zou daardoor aan het Fransche leger geweest zijn zonder de komst van Blücher en het wegblijven van Grouchy.
Op dezelfde wijze trachtte Lutzow voor de Pruisen de overwinning bij Ligny te voltooien. Zijn charges werden echter door de carrés der Garde afgeslagen en hijzelf gevangen genomen.
Ook bij Wörth mislukte een dergelijke poging en charge der Fransche kurassiers.
De tegenwoordige wapens hebben de taak der cavallerie belangrijk gewijzigd. Als verkenningswapen is er toch niet veel waarde meer aan te hechten: ‘En ce qui concerne l'exploration, il ne faut pas perdre de vue que la cavalerie est maintenant arrêtée par le feu à des distances où elle ne peut encore rien voir.’
De taak van verkenning is tegenwoordig grootendeels overgenomen door de aviateurs. Daarom moet de tegenwoordige cavallerie van aard veranderen en geheel en al worden een corps bereden infanterie.
Reeds Napoleon heeft ingezien, dat de cavallerie als zoodanig dienst moest doen. Zoo schreef hij 12 November 1811 aan den Minister van Oorlog Clarke: ‘Mon intention est que chaque homme ait un fusil, que cela soit un mousqueton très court, porté de la maniére la plus convenable aux cuirassiers, peu importe’.
En voortgaande op die gedachte schreef hij 26 December 1811: ‘J'ai pris un décret pour armer les cuirassiers d'un mousqueton et les lanciers d'une carabine’, en den 15 Februari 1812: ‘Le mousqueton sera armé d'une baïonnette dont le fourreau s'attachera au ceinturon du sabre comme dans l'arme des dragons’.
Zeer eigenaardig is het tegenover die wijze besluiten van Napoleon te lezen, dat de Duitsche Keizer 3 Januari 1890 beval, dat de geheele cavallerie gewapend moest worden met de lans.
Zeer eigenaardig noemden wij dat besluit, en dat is het zeker als wij nagaan, dat de militairen het er ongeveer over eens zijn dat de charges wel tot het verleden behooren en dat niemand minder dan de Generaal de Négrier schreef: ‘Le combat à cheval sera l'exception. Le combat àu pied passe au premier plan’.
Volkomen juist is het trouwens dat, zoodra de cavallerie het gordijn, dat hen van de vijandelijke linie scheidt, wil verwijderen met het blanke wapen, de lans en de sabel, dit onmogelijk blijkt. ‘La grande portée, l'invisibilité et la rapidité du tir ne permettent plus à la cavalerie de déchirer avec ses sabres les rideaux dont s'entoure l'adversaire, et derrière lesquels il manoeuvre. Malgré l'aide du canon elle est actuellement impuissante’. Gedurende den Russisch-Japanschen oorlog bleek de waarheid van deze woorden. De numeriek zooveel sterkere Russische cavallerie heeft nooit eenige informatie van waarde kunnen geven en als zij medevocht was het te voet. Om werkelijk wat te weten te komen zonder behulp van aviateurs heeft men behoefte aan verkenners, éclaireurs.
De oude waarde der cavallerie keert terug als de vijand verslagen is: ‘Quand la déroute est commencée, quand la panique saisit les troupes en désordre’. De tegenwoordige oorlog heeft ons doen zien, dat de paniek zooals die na Waterloo voorkwam voorbij is. Een leger vlucht niet meer als schapen van Brussel naar Parijs, maar vindt geslagen, achterwaarts vooraf gereedgemaakte nieuwe stellingen, waardoor in ieder geval een paniek voorkomen wordt.
Dat deze nieuwe ideeën omtrent het gebruik der cavalleristen te voet niet nieuw zijn blijkt wel uit de geschiedenis van den slag van Cedar Kreek. Gedurende dien slag