Vrouwenkiesrecht.
Na afloop van het Internationaal Congres van Vrouwen hebben eenige der voornaamste afgevaardigden, op verzoek van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, voor de vrouwen te Rotterdam, die geen gelegenheid hadden het Congres bij te wonen, nog eens tegen den oorlog en tevens vóór het Vrouwenkiesrecht gesproken.
De Duitsche afgevaardigden waren reeds weder naar hun land vertrokken, zoodat wij met haar geen kennis hebben gemaakt.
De eerste spreekster was de presidente van het Congres, de eenvoudige en sympathieke Jane Addams uit Amerika. Wij hebben haar op welsprekende wijze hooren protesteeren tegen den gruwel van den oorlog en zij gaf ons de op het Congres besprokene en dus thans reeds bekende middelen aan om in de toekomst oorlog te voorkomen, waarbij zij de hoop uitsprak, dat het gehouden Vredescongres daartoe veel zou bijdragen.
Jammer genoeg was de rede van deze afgevaardigde niet geheel te volgen, doordat zij zeer rad en met een Amerikaansch accent sprak. Na de inspanning om haar te volgen, was het dan ook een herademing toen Miss Lawrence uit London, in zuiver Engelsch met klare stem en langzaam sprekende, haar toespraak begon.
Deze bekende Engelsche kiesrechtvrouw hebben wij hier te Rotterdam gezien en gehoord, maar gezien in de eerste plaats, want de kracht en de overtuiging, die van haar persoonlijkheid, zooals ze daar in ‘eveningdress’ voor ons stond, en van haar gebarenspel, waarvan de gloedvolle woorden vergezeld gingen, uitgingen, deze kracht en deze overtuiging hebben ons het standpunt begrijpelijk gemaakt, door de Engelsche vrouwen vóór den oorlog ingenomen: dat waar woorden niet helpen om van de mannen het kiesrecht te verkrijgen, wel tot verzet in daden moest worden overgegaan. Het klonk zoo heel natuurlijk, zooals zij dit met suggestief gebaar tot ons zeide, dat woorden ons niet meer konden baten, maar wij met daden voor den dag moesten komen om het der wereld duidelijk te maken, dat wij thans niet meer om het Vrouwenkiesrecht vraagden, maar het eischten, omdat het ons recht was.
En wij Hollandsche vrouwen, die met ons kalm, ingehouden temperament de wijze waarop de suffragettes in Engeland optraden vroeger afkeurden, wij voelden thans, als in openbaring, bewondering voor deze vrouw, die in de gevangenis gezeten had omdat ze daadwerkelijk protesteerde tegen een toestand, die volgens haar overtuiging onrecht was en waartegen zij daarom met het laatste haar overgebleven middel, het geweld, wilde, neen mòest protesteeren, omdat géén ander middel eenige uitwerking had gehad.
Wij koudbloedige Hollandsche vrouwen, wij moèsten sympathie voelen voor het hartstochtelijk temperament der suffragette, dat wij eerst thans begrepen. En daverend was dan ook het applaus dat haar woorden volgde.
Een zeer innemende spreekster was Mrs. Trench uit Californië, een beminnelijke oude dame, echte lady. Zij vertelde ons hoe zij als meisje van 16 jaar reeds overtuigd werd van de billijkheid dat vrouwen het kiesrecht kregen, omdat er op verschillend gebied zooveel door den invloed van de vrouw te verbeteren valt, voornamelijk in het belang van het kind en op het gebied van weldadigheid. Haar geheele leven had ze aan deze overtuiging gewijd, en de voldoening had ze gehad, dat Californië de eerste staat was waar het Vrouwenkiesrecht ingevoerd werd. Nog 12 staten zijn daarop gevolgd, en onmogelijk was het, alles op te noemen wat vrouwen er hadden bereikt en verbeterd, genoeg was het echter te zeggen dat dit door de mannen werd erkend.
En zij eindigde met te vragen, waarom wij jonge vrouwen in Nederland, die zij als zoo beminnelijk had leeren kennen, niet hetzelfde van de mannen gedaan zouden krijgen wat zij in Amerika reeds zoo lang hadden verkregen - en om dat te trachten wekte zij ons op.
Mrs. Trench vond in haar voordracht herhaaldelijk gelegenheid om geestig te zijn, terwijl ze verder ons den indruk wist te geven, dat zij door haar jarenlang werkzaam zijn op het gebied van man en vrouw beiden, zelfs niet maar iets had ingeboet van haar echt vrouwelijke persoonlijkheid, welk ideaal toch ons vrouwen die voor kiesrecht strijden, steeds voor oogen moet staan.
De volgende spreekster was Mevrouw Genoli