schillende verbrandingsplechtigheden bijgewoond, maar geen enkele heeft mij zoo geroerd als een waarvan ik in Jeddo eens getuige was. Het was alsof de kinderjaren van het bruidje in de asch werden gelegd. Zoo scheen het, en zoo was het ook de bedoeling: het spel van het leven was voorbij, het werkelijke leven, de taak ervan moest beginnen. Het scheen mij echter een onnoodige kwelling voor het arme bruidje, die brandstapel van haar geliefde poppen. Het zoude immers veel beter zijn geweest, zoo dacht ik, om ze op te brengen tot haar kinderen er mede konden spelen en ze stuk maken.’
In Noorwegen worden de huwelijken meestentijds op het einde van den korten Scandinavischen zomer gesloten. In dit land van berg en fjord vaart dikwijls de bruidstoet over den blauwen fjord met de bruid en bruidegom hand in hand gezeten aan den voorsteven van het vaartuig, een vroolijke oude muzikant aan den achtersteven en eenige vrienden en familie daartusschen. Deze huwelijksplechtigheden op het water zijn zeer schilderachtig. De bruid draagt als hoofdtooisel een kroon, dikwijls van groote waarde. Zij is het eigendom van de kerk en wordt ter eere van de gelegenheid gehuurd voor ongeveer twaalf gulden.
Schilderachtig ook is het gebruik in Marocco: het huwelijk wordt daar voltrokken in den maneschijn, maar.... aan de romantische gewoonte wordt veel afbreuk gedaan door het feit dat de bruid naar het huis van haar echtgenoot wordt gebracht in een kist! Het is een kist van goedkoop hout vervaardigd, die een middending vormt tusschen een Chineesche pagode van den derden rang en een groote, ongelijke Engelsche ‘wedding cake’!
Een rij met zijden voiles dichtgesluierde meisjes, vroegere speelmakkertjes van de bruid, opent den stoet, zij schrijden plechtig in den maneschijn. Het uitzet der bruid wordt op een muilezel geladen en wat de muilezel niet torsen kan, wordt later door slaven, die achteraan komen, gedragen. De juweelen worden aangedragen door de bloedverwanten en op de vele puntige hoeken der kist bevestigd. De zuster van de bruid treedt het laatst nader en bevestigt een streng paarlen aan de kist. Paarlen worden in Marocco het hoogste geschat van alle edelgesteenten en slechts de naaste en dierbaarste familieleden mogen die aan de kist bevestigen!
Twee dagen na het huwelijk wordt de leege kist boven op het dak van het huis gezet, ten teeken dat het jonge paar gereed is om zijn vrienden op bezoek te ontvangen.
De Franschen beschouwen de huwelijksplechtigheid over het algemeen uit een soort practisch handelsoogpunt.
In Bretagne echter heerschen heel andere huwelijksgebruiken dan in het overige deel van Frankrijk, de bevolking is daar sentimenteeler van aard en haar hofmakerijen en trouwplechtigheden zijn voor haar van het grootste gewicht. Geen Bretagner zou het bijvoorbeeld in zijn hoofd opkomen, om een uitnoodiging voor een huwelijk niet aan te nemen, en daar de lijst der genoodigden zelfs gebrekkigen en vreemdelingen insluit, is zij dikwijls merkwaardig lang. Het is in Bretagne geen ongewoon schouwspel om een 300 boeren te zien dansen op een bruiloft, zelfs wanneer alles eenvoudig in zijn werk gaat, en een zeven- of achthonderd bruiloftsgasten is geen ongewoon aantal. Wanneer de bruid den drempel van haar vaders huis overschrijdt, roepen alle familieleden den bruidegom toe: ‘Wees goed voor haar’, en dan tot de bruid: ‘Gij hebt hier nog een tehuis’.
De Magyaarsche jongeman maakt zelden rechtstreeks aan zijn uitverkorene het hof,. hij zendt een vrouwelijke kennis naar het huis van het meisje om haar te polsen of zijn aanzoek haar welkom zoude zijn. Op. den avond voor den huwelijksdag komt de aanstaande echtgenoot met vrienden en bloedverwanten naar het huis der bruid, die daar haar uitzet heeft uitgestald. Het voornaamste deel van het uitzet bestaat uit een enorme hoeveelheid kleedingstukken, huishoudlinnen en vele bedden. Er moet ook altijd een houten kist bij zijn of meerdere houten kisten, rijk gebeeldhouwd of bont geschilderd, om het uitzet in te bewaren.
Een huwelijk zonder ring schijnt iets wonderbaarlijks en toch wordt in Cadix en bijna in geheel Andalusië geen ring gebruikt. Na de plechtigheid steekt de bruidegom de bloem, die zijn bruid in het haar draagt, van links naar rechts, daar het dragen van een bloem boven het rechteroor in Andalusië beschouwd wordt als het teeken dat men een getrouwde vrouw is, en dus neemt de bloem daar de plaats van den ring in.
Het is ondoenlijk, alle soorten van bijgeloof op te noemen verbonden aan het bepalen van den gelukkigen dag. Geen Italiaansch