Gedachtenwisseling.
(Buiten verantwoordelijkheid der Redactie).
Geachte Freule,
Blijkens uw artikel: Nog eens de R.K. Kerk en ik, heeft U een niet zeer gunstige gedachte omtrent de godsdienstleer der R.K. Kerk. U verlaat U hierin blijkbaar geheel op uw zegsman, den Heer: Si Arnoe; want, nadat U eerst uitdrukkelijk erkend hebt, dat U ‘van de R.K godsdienstleer te weinig studie hebt gemaakt om van de door hem medegedeelde, inderdaad stuitende leerstellingen op de hoogte te zijn’, verklaart U niettemin aan het einde van uw artikel beslist, ‘dat de Katholieke Kerk zich schuldig maakt aan zulke schandelijke, met den Bijbel en de leer van Jezus in flagranten strijd zijnde leerstellingen als die, welke Si-Arnoe mededeelt’, ja U verklaart zelfs, dat de Katholieke Kerk ‘vele, zeer vele zulke stellingen telt’.
Ik hoop, geachte Freule, niet onbescheiden te zijn, als ik U de vraag stel, hoe U dit weet; alsmede: hoe U dit rijmt met uwe erkenning, dat ‘het Katholiek geloof, priesters en leeken alle eeuwen door, bracht en brengt tot daden van zoo groote zelfopoffering en naastenliefde als geen andere geloofsovertuiging ter wereld ze vermag voort te brengen’. Men kent den boom aan zijne vruchten. Zou een zedelooze en verdorven leer dan zulke vruchten kunnen voortbrengen?
Weliswaar ontkent U, dat het Katholiek geloof met het Katholieke Kerkgenootschap, en dus evenmin met haar godsdienstleer, iets heeft te maken. Maar zulks bewijst slechts, dat U inderdaad niet overdreeft, toen U beweerdet, van de Katholieke godsdienstleer te weinig studie te hebben gemaakt om er over te kunnen oordeelen. Immers ieder, die slechts een weinig op de hoogte is van het Katholiek geloof, weet, dat de Katholiek niets anders gelooft dan alleen en uitsluitend wat het Roomsch Katholieke kerkgenootschap leert en dat ieder Katholiek uit het volste zijns harten de woorden onderschrijft van Augustinus: ‘ik zou zelfs aan het Evangelie niet gelooven (d.i. het niet aanvaarden als het onfeilbaar woord Gods), indien het gezag der Katholieke Kerk er mij niet toe bewoog’.
Wat nu de mededeelingen des Heeren Si-Arnoe betreft, acht ik het van belang, U er op te wijzen, dat deze uitsluitend zijn ontleend aan het schandelijke en perfide schotschrift van R. Grassmann, waarbij ik U tevens in gemoede durf vragen, of zulke smaadschriften nu wel de aangewezen bronnen zijn, om kennis omtrent de Katholieke godsdienstleer op te doen.
Ik acht het hier de plaats niet, om op het geschrijf van den Heer Si-Arnoe nader in te gaan. Wie omtrent de zoo zeer gesmade en gelasterde, maar door de Katholieke Kerk ten zeerste aanbevolen Moraal-theologie van den grooten en heiligen Kerkleeraar Alphonsus de Liguori nader wenscht te worden ingelicht, verwijzen wij naar de volgende zeer toegankelijke werkjes:
1o. St. Alfons von Liguori oder Robert Grassmann. Eine Beleuchtung der Brochüre Grassmann's über die Moraltheologie des hl. Alphonsus, von Prälat Dr. Keller. (Preis 30 pfg)
Wiesbaden Gustav Quiel, Verlag.
Pilatus Quos ego. Manz. Regensburg.
Dit werkje is van een Protestant. Het is ook in het Hollandsch overgebracht en uitgegeven bij van Leeuwen, te Leiden. (f 0.60).
Kluver Mr. Troelstra en de zoogenaamde meineedsleer van den H. Alphonsus. Borg, Amsterdam (een werkje van vijf of hoogstens tien cents).
U dankend voor de plaatsing, verblijf ik met ware hoogachting
uw dw.
Pater BENSDORP.
A. 3 Jan. 1913.
P.S. Liever hield ik mijn naam geheim. Nochtans durf ik heel gerust de verantwoordelijkheid van mijn schrijven dragen. Wanneer U er dus op staat, kunt u het gerust onderteekenen met mijn vollen naam.
Th. BENSDORP.
Keizersgracht 218.