II. De beeldhouwwerken te Aken.
Het is om jaloersch te zijn, ware niet alle naijver uit den booze.
Daar heb je nu die heerlijke verzameling beeldhouwwerken uit alle tijden en uit alle landen in het Suermondt-Museum te Aken, en dat is op zich zelf nu niets, want ieder Museum heeft zijn zeer bijzondere verzamelingen, maar komt er eens om in ons land om pracht-plaatwerken uit te geven als nu de Lempertz'sche boekhandel te Aken doet.
De Directeur van het Stedelijk Museum te Aken wordt daardoor in de gelegenheid gesteld om heel zijn schat den volke te vertoonen.
Men behoeft niet meer naar Aken op te gaan om de geheele verzameling in oogenschouw te nemen.
De zeshonderd nommers worden bijna alle afgebeeld en de bekwame Dr. Hermann Schweitzer geeft waarborg dat de tekst goed is, en leerzaam.
Indien de volle aandacht moet vallen op de een of andere figuur dan krijgt men de afbeelding in het beste licht; andere platen geven algemeene overzichten van het tentoongestelde in bepaalde vakken of ruimten. Daarom kon men met 250 afbeeldingen volstaan, om de zeshonderd nommers waardig te representeeren.
Op deze wijze studeert men thuis, en geniet men rustig in zijn studeervertrek van al het Suermondtsche moois.
In twee deelen wordt die waarde-volle massa afgedeeld. In het eerste deel komen voor het vroege ivoorwerk; de Akener-kunst en die uit de Rijnlanden, waarbij ook onze Nederlandsche kunst.
In het tweede deel worden hoofdzakelijk afgebeeld en beschreven de kunst der Zwaben, Franken en Beieren, waarbij gevoegd zijn Italiaansche, Fransche en Spaansche beeldhouwwerken.
Wat de stijlen betreft krijgen we een eigenaardig overzicht van de Romaansche kunst af tot aan den Empire-stijl, en biedt het werk gelegenheid om de ontwikkeling der sculptuur in bijzonderheden na te gaan.
A.J. SERVAAS VAN ROOYEN.
Oud-Gemeente-archivaris.
Den Haag.