niet uit, want hierover werd later het diepste stilzwijgen gehandhaafd om niet in nieuwe verwikkelingen te geraken en de gendarmes geen straf te bezorgen, over wier gedrag zij zich ook verder als opgedrongen reisgenooten niet te beklagen hadden.
Aan de grenzen namen de vriendinnen afscheid: de gendarmes verlieten de aan hun zorg toevertrouwde bannelinge.
Het plan van Mej. B. was voorloopig te trachten in Berlijn een betrekking te vinden: is dit in gewone gevallen al moeilijk, hoeveel te meer voor haar op wier paspoort vermeld stond, dat zij uit Rusland verbannen was wegens ‘lasterhaftes Benehmen’, waardoor zij, naar men mij verzekerde, ook dáár onder politietoezicht zou blijven! Waarschijnlijk zal zij de wijk moeten nemen naar Engeland, waar men daaromtrent minder moeilijk is: in elk geval moet zij weer van voren af aan den ladder opklimmen en zag zich den oogst van jarenlangen arbeid met één slag ontrukt.
Ik gaf een eenigszins uitvoerige beschrijving van de wijze, waarop men in Rusland slachtoffer van onedelen dienstijver kan worden, omdat ik meende, dat velen zulke toestanden niet vermoeden, evenmin als ik het deed voordat ik er zoo van nabij mede bekend raakte.
En zoo kan ik nog verschillende treffende staaltjes vertellen, lotgevallen van respectable menschen, waarmede ik omging en die ieder hun bizondere lijdensgeschiedenis hadden als politieke bannelingen.
Zoo ontmoette ik o.a. een dokter, buitengewoon knap operateur, die in Odessa aan het hoofd had gestaan van een groote kliniek en wiens bekwaamheid en humaniteit daar bizonder op prijs gesteld werden. Wegens ‘politieke redenen’ naar Archangel verbannen, moest hij daar eerst de gebruikelijke gevangenisstraf ondergaan. Zijn vrouw was hem intusschen met hun gezin vrijwillig in zijn ballingschap gevolgd en had zich te Archangel metterwoon gevestigd.
Toen nu de dokter uit de gevangenis ontslagen was, kreeg hij al spoedig een groote praktijk en alles zou goed gegaan zijn, ware niet onder de hand in Odessa ook over zijn vrouw het vonnis van verbanning geveld!
Dit was een nieuwe slag voor het doktersgezin: nu moest de vrouw de door den dokter verlaten plaats in de gevangenis gaan innemen, haar gezin aan de zorgen van een vreemde overlatend en kon zij menige bittere ervaring uit het treurige gevangenisleven opdoen.
Bij de eerste inspectie door den chef der gevangenis, welke plechtigheid de doktersvrouw in een groot lokaal tusschen allerlei geboefte moest medemaken, werd haar gelast bij het binnenkomen van den chef op te staan en in die houding te blijven, totdat de geheele inspectie was afgeloopen. De verbitterde vrouw weigerde hieraan gevolg te geven: zij verklaarde het haar bekende gevangenis-reglement te willen gehoorzamen, maar dit was een autocratische instelling van dezen specialen chef, die nergens vermeld stond. De chef, hierover in woede ontstoken, gelastte onmiddelijk aan twee soldaten ‘een onderzoek aan den lijve’ van deze gevangene! Hiertoe was niet de minste aanleiding; maar hij maakte van dit zijn recht gebruik om deze beschaafde vrouw, die voor hem het hoofd niet wilde buigen, omdat zij zich onschuldig gevoelde, op vernederende wijze te krenken, een vernedering, waartegen zij weerloos stond.
Toen later haar oudste kinderen haar in de gevangenis een bezoek brachten, wat in tegenwoordigheid van een bewaker geschiedde, onderhield zij zich met hen in het Eransch. De bewaker maakte hierover in ruwe bewoordingen aanmerking, schold haar uit voor al wat leelijk was en toen zij hem antwoordde, gat hij haar een flinken duw, waarop zij, hem afwerende, verontwaardigd uitriep: ‘Hoe durft gij mij aan te raken? Ik zal protesteeren!’ Gevolg - een maand eenzame celstraf in een smerig hok voor de beleedigde vrouw, wegens ‘mishandeling’(!) van een beambte!
Sedert den afloop van den straftijd in de gevangenis, leeft het doktersgezin nu in Archangel, wel in ballingschap, maar geëerd door de bevolking. De dokter, die zooals ik reeds vermeldde, een bizonder knap operateur is, zou fortuin kunnen maken, maar het meeste staat hij af ten bate van minder bevoorrechte verbannen lotgenooten, voor wie in het gastvrije doktershuis ook dagelijks open tafel gehouden wordt. Onnoodig te zeggen, dat hiervan door velen gretig gebruik gemaakt wordt, zoodat er menigmaal 20-40 personen het middagmaal komen gebruiken, meestal stumperds, die in hun verbanningsoord nog geen werkkring konden vinden en aan gebrek ten prooi zijn.
Zoo zou ik voort kunnen gaan mij bekende voorbeelden op te noemen van slachtoffers van het onrechtvaardig toegepaste verbanningssysteem: van twee jonge meisjes, beiden ver-