Ter bespreking toegezonden.
De Tijdspiegiel, zeven en zestigste jaargang, is, onder een nieuwe redactie, die van Dr. J.H. Valckenier Kips, overgegaan in handen van den heer L.J. Veen, Amsterdam, als uitgever. De nieuwe redacteur opent de aflevering met een praatje waarin hij, evenals ik het ook reeds zoo dikwijls deed, dringend den inzenders verzoekt bij hunne bijdragen te willen insluiten de postzegels voor eventueele terugzending of particulier antwoord, daar hij ‘liever niet door de heeren medewerkers tot den bedelstaf wil worden gebracht.’ -
Het praatje treft door den oorspronkelijken toon, zoo geheel anders dan de geijkt deftige, niets zeggende, welke gewoonlijk in ons vaderland wordt aangeslagen bij zulke gelegenheden. - Dat Stijn Streuvels met zijn Kerstvertelling: Het Kerstekind deze Januari-aflevering siert belooft veel voor het vervolg. Rochussen geeft een studie over Brieux's Suzette. Het geheel maakt den indruk dat De Tijdspiegel in goede handen is. -
De Vorstenschool, drama door Multatuli (uitgever: maatschappij voor goede en goedkoope lectuur, Amsterdam). - De Vorstenschool van Douwes-Dekker is te overbekend, om hier een bespreking te behoeven. Interessant echter is de voorrede van mevr. Douwes-Dekker-Schepel, omdat zij omtrent de opvoering van het drama, etc., bijzonderheden vermeldt, welke wij jongeren niet mee maakten, ons dus niet precies herinneren. Ook wordt de uitgave aangenaam verfraaid door een portret van Multatuli en een van mevr. Tartaud-Klein als ‘Louise’, waarop zij zeer gedistingueerd-eenvoudig aandoet.
Levensrozen, door H. Knippenberg (firma M. Alberti, Gulpen). - Deze gedichtjes schijnen mij meer geschikt voor den huiselijkenen familie-kring, dan om opgang te maken in het publiek.
Wat de jeugd van hare leiders verwachten mag, door C.L. Torley Duwel (Rotterdam, bij W.L. en J. Brusse). - Dit is een malle brochure, over het nut van sport, waarbij de Dordtsche synode en de rechtzinnige ‘huichelaars’ plotseling te pas worden gebracht om hen uit te schelden. Voor den auteur schijnt mij een koud-water-behandeling absoluut aanbevelenswaardig; het lichaam, waarover hij het zoo ontzettend druk heeft, zal dat in zijn geval zeker hoogst dienstig zijn.
Een boek, door Jan Feith, uitgevers W.L. en J. Brusse, Rotterdam. - Dit, tot Brusse's 35 ct. uitgave van gele omslagjes behoorende verhaal is m.i. een van de beste dingetjes, die ik las van Jan Feith; het is vlot en teer geschreven.
Verklarend Handels-woordenboek, door D. Smit, Bibliothecaris van het Leesmuseum te Amsterdam, (uitgave van H. Meulenhoff). Een woordenboek als dit kan niet anders dan met blijdschap begroet worden, dunkt mij. Het maakt den indruk van met zorg te zijn bewerkt, en geeft zeer uitvoerige verklaringen hier en daar.
Goede-Manieren, door Jonkvr. H.A. Rappard, uit het Engelsch bewerkt (uitgave van P. Visser Azn, Haarlem). Deze zeer vele nuttige en ware wenken bevattende beschouwingen zullen, hoop ik, in een andere rubriek nog nader worden besproken. Ik wil er alvast dit van zeggen, dat ik er veel in vond omtrent ‘goede manieren’, wat tegenwoordig hoe langer hoe meer uit het oog wordt verloren of onnoodig geacht, en wat toch behóórt tot de echte, de innerlijke beschaving. - Het is treurig maar het is waar, dat daarom zulk een uitgave als deze een heel aanbevelenswaardig cadeau mag heeten voor menig jongmeisje en jonge-vrouw - en óók voor menigen man!
Tropen-Studies, door J. Hora Adema (uitgever Meindert Boogaerdt Jun., Zeist). Indien J. Hora Adema van de machtige tropenwereld niets anders en niets interessanters weet te vertellen, dan de hoogst banale oppervlakdigheden door hem in dit dunne boekje brutaalweg betiteld als tropen-studies, dan waarlijk had hij beter gedaan zijn indrukken in portefeuille te houden. Er zijn er te velen, die het beter en mooier weten te vertellen wat zij zagen, en wat er in hen omging daarbij. Dit is 't gewone gevertel van elken reiziger.
Van Geen Familie, door Marie Metz-Koning (uitgever Meindert Boogaerdt, Zeist). Het latere werk van Mevrouw Metz-Koning heeft niets meer van den teeren sprookjesstijl, en de daarmee verwante eigenaardige gedachtenwereld, waardoor zij haar eersten opgang maakte. Zij schrijft in: Van Geen Familie een verhaal als elke andere schrijfster van maar éénig kunnen het vermag, en waarvan het slot onwaarschijnlijk en slechtgesteld aandoet.
In Zilver Gevat, door C.N. en A.M. Willianson, uit het Engelsch, uitgever P. Visser, Haarlem. Deze bekende Engelsche auteurs van uitspanningslectuur, hebben een boeienden