schuldiging van onwettige uitoefening van tandheelkundige praktijk. Dokter X... zal als medeplichtige hebben te verschijnen. De zaak, die uiterst belangwekkend belooft te zijn, zal eerstdaags voorkomen.’
Ik heb een vrouwelijke Roemeensche kennis, die het Fransche diploma voor ‘chirurgien-dentiste’ in haar zak heeft en met het beroep der kiezentrekkerij genoeg verdient om er betrekkelijk goed van rond te komen. Voornamelijk aan haar dank ik de volgende inlichtingen, die wellicht den lezeressen belang zullen inboezemen, welke, als Jérôme Paturot, ‘à la recherche d'une position sociale’ zijn.
Vóór de wet van 1892 bestond er geen toezicht op het beroep van tandheelkundige. In dien tijd zouden zelfs de, af en toe nog op het Amstelveld te Amsterdam opereerende, nazaten van den door Jan Steen vereeuwigden kiezentrekker ongestoord te Parijs en overal elders in Frankrijk een ‘cabinet dentaire’ hebben kunnen inrichten. En bovenbedoelde pseudo-tandarts S... zoû toen niemendal met het gerecht te maken behoeven te hebben, ook al had hij ‘parlé des grosses dents’ met zijn cliënten, dat wil zeggen: dezen kras aangepakt.
Toen kwam de wet van 1892. En deze eischte, dat de menschen, die voor anderer gebit zorg wenschen te dragen, een diploma van ‘chirurgien-dentiste’ moeten bezitten. Uit was het met het rijk der onwetenschappelijke kiezentrekkers.
Intusschen ruimde de medische faculteit geen speciale colleges in voor degenen, die genoemd diploma wenschten te verwerven.
Geen nood - drie ‘écoles dentaires’ werden er te Parijs opgericht.
Voor de toelating tot elke dier tandheelkundige scholen is het bezit noodig van een der volgende diploma's:
1o. | baccalauréat, |
2o. | diplôme de fin d'études secondaires, |
3o. | brevet supérieur, |
4o. | certificat d'études primaires supérieures; |
alle welke ongeveer gelijkstaan met het diploma van het eindexamen eener hoogere burgerschool in Holland.
Teneinde echter den toegang te vereenvoudigen, heeft de Staat, zoo voor de vreemdelingen als voor de Franschen, ook een ‘examen d'entrée’ ingesteld, waaruit sommige taal- en letterkundige vakken weggelaten zijn en de kandidaat meer ter opzichte der zoogenaamde exacte wetenschappen aan den tand word gevoeld:
De kandidaat moet den minimum-leeftijd van 16 jaar hebben bereikt.
De bekendste tandheelkundige school is die van dokter Rousseau, waarvan zijn dochter, mademoiselle Marguerite Rousseau, na zelve eerst leerlinge te zijn geweest, nu ‘chef de clinique’ is.
Onder de ongeveer 150 leerlingen dier inrichting bevinden zich omstreeks 50 vrouwelijke, van allerlei nationaliteit.
Alle ochtenden komen de zieken op de gratis-kliniek. Voor elken operatie-fauteuil groepeeren de leerlingen zich om Marguerite Rousseau, schouwen aandachtig, diagnosticeeren, opereeren.
Elken middag en avond wordt er theoretisch onderricht gegeven.
In het ‘atelier de prothèse’ (‘prothèse’ = aanbrenging van een ontbrekend lichaamsdeel) wordt de leerling ingewijd in het bereiden van kunsttanden, het gebruik van émail, goud en andere ‘plombeersels.’
Er zijn drie studiejaren, met desbetreffende examens. Na het doorloopen dier studiejaren legt de leerling ten overstaan der medische faculteit de volgende drie examens af:
1o. | elementaire anatomie en physiologie, |
2o. | elementaire pathologie en therapeutiek, |
3o. | kliniek: tandaandoeningen, operaties, enz. |
Het leerplan der tandheelkundige scholen is uitteraard naar die examens ingericht.
Voor de belangstellende en belanghebbende lezeressen heeft het wellicht zijn nut, dat ik kortelijk opsom wat de leerlingen in de drie studiejaren te leeren hebben, ofschoon mij, als leek, de geleerde termen het hoofd een weinig doen duizelen:
In het eerste studiejaar: ostéologie, arthrologie, myologie, etc.
In het tweede: pathologie interne et externe, thérapeutique médicale, antiseptiques et anesthésiques.
In het derde: déviation des dents, carie, obturation, fluxions, phlegmons, mécanique et prothèse dentaire.
Mijn Roemeensche kennis verzekert mij echter, dat de door die wetenschappelijke termen aangeduide zaken volstrekt niet schrikwekkend zijn en niemand op het examen met zijn mond vol tanden behoeft te staan.
Heeft iemand het door de medische faculteit vereischte diploma in zijn zak, dan mag hij tandheelkundige praktijk uitoefenen.
Twee wegen staan hem daarvoor open: òf