Boekbespreking toilet.
De kleeding der vrouw volgens Dr. Th.H. van der Velde te Haarlem (met 29 afbeeldingen) (uitgevers de Erven Bohn, Haarlem).
Zeer wijselijk en zeer verstandig wijst dr. van de Velde er op in een kort voorwoord, hoe het hem niet te doen is om ‘twistgeschrijf in een zaak, die zich daartoe zoo goed léént,’ maar om zijn arts-meening te zeggen, zooals hij die ten beste geeft aan de dames, die bij hem om raad komen. Dit lijkt mij een zuiver standpunt als arts. Schoonheid en gezondheid te vereenigen, that 's the question! Wie dat wil probeeren zonder de middelen en den smaak en de onafhankelijke positie zich naar eigen zin te kleeden, onbekommerd om mode of vrees voor uitgelachen worden, die vervalt in die steeds mislukkende pogingen om ‘reform’-dracht en mode te vereenigen, welke wij allen kennen. Maar 'n arts heeft daarmede, met modes, niets te maken, alleen te zeggen wat hem goed of nadeelig lijkt voor 'n vrouwenlichaam. Ik persoonlijk kan de medische beschouwingen van hem natuurlijk niet weerleggen of beoordeelen. Als hij b.v. zegt: ‘geen knellende banden of ceintuur’, lijkt mij dat héél juist. En toch, wees eens een half uur lang bezig in een wijde japon zonder éénigen steun, - dan voel ik me onplezierig, verlang naar 'n stevigheid om me heen. Dat zal wel liggen aan de gewoonte, 't gewend-zijn aan corset. Ik geloof het graag, constateer enkel.
‘Wáar een sleep stof kan opjagen hoort hij niet thuis.’ - Een sleep kan overal stof opjagen, óók in den salon, in gangen, wáár al niet, waar hij heden ten dage gedragen wordt, en aan princess-robes en directoire-rokken onontbeerlijk is; vooral de eersten zijn zonder die toevoeging ondenkbaar. Dus - of 't een, of 't ander. Volgens dr. van de Velde moet dan elke japon zonder sleep wezen. Het kan misschien een uit gezondheids-oogpunt heel juist standpunt zijn. Maar.... mooi is m.i. anders. Ik vind een mooie lange vrouw in een sleepend gewaad ééns zoo bekoorlijk. Figuren XXV en XXVI geven afbeeldingen (de laatste mèt sleep, en dat is inconsequent) welke ik-voormij criant-leelijk vind.
Intusschen, ieder moet voor zich zelve weten wat zij voor hare gezondheid wil doen of laten, en of de ideeën van dr. van de Velde haar zoo verstandig voorkomen, dat ze 't er voor over heeft haar schoonheidsgevoel geweld aan te doen. Dit wil ik voor mij in elk geval zeggen: als ik moeder was, of het plan had te trouwen, en dus de mogelijkheid voorzag van kinderen te zullen krijgen, dan zou ik veel liever mijn figuur opofferen, en mijzelve leelijk maken in eigen oogen, dan mijn toekomstig kindje aan éénig gevaar van welken aard ook willen blootstellen. Maar - zelfs het zich leelijk maken vind ik voor getrouwde vrouwen niet zoo vanzelf sprekend, als ze maar wijde, losse liberty-tea-gowns kiezen. Ik vind het veel