Varia.
Oorzaak en gevolg.
Ternauwernood in eersten aanleg voltooid, kan, naar men aan de ‘Avp.’ mededeelt, het krankzinnigengesticht te Wolfhezen, na één jaar geopend te zijn, nu reeds geen enkele vrouwelijke patiënt meer opnemen, terwijl in de mannenafdeeling nog voor slechts enkele patiënten plaats is. Het hoofdbestuur, rekening houdende met de dringende behoefte, heeft besloten spoedig tot den bijbouw van paviljoens over te gaan.
Oorzaak en gevolg kan ik niet nalaten te denken, als ik zulke teekenen des tijds lees. - Ziedaar de vruchten van de hedendaagsche, zoo hooggeloofde moderne-vrouw-opvoeding! - Inplaats van te trouwen worden de jonge meisjes studenten en schilderessen en wat dies méer zij en... vullen dan ten slotte de zenuw- en krankzinnigengestichten! -
O zeker, er is ook voor de mannelijke patiënten slechts weinig plaats meer over, volgens dit berichtje! Wie zal ook beweren dat alléén de vrouw in onze dagen verkeerd wordt opgevoed! De vruchten van overspanning en overlading in het onderwijs, van te vroegrijpheid, van al de ‘systemen’, in een woord, waarnaar de hedendaagsche opvoeding zich regelt - zij zijn niet enkel in het zwakkere geslacht te aanschouwen maar óók in dat hetwelk weleer heette het ‘sterkere’, en nu nog slechts een jammerlijke bespotting is van die betiteling, wanneer gij ziet op de bleekneuzige, slapbeenige, gebrilde, geflipperdaste, en glacé-gehandschoende oude-mannetjes, met tengere lijfjes en niet-uitgegroeide lichamen, welke onze hedendaagsche groote steden bevolken als zijnde onze opgroeiende jongelingschap.
Weet ge wie de éénigen zijn, die welvaren heden ten dage bij de algemeene verdwaasheid van dezen aard: de zenuw- en krankzinnigendoktoren, en de dito verpleegsters en verplegers. Die hebben zonder uitzondering een vet bestaan en een vette verdienste, en niet zonder reden is de eerste categorie bijna zonder uitzondering zelf finantieel betrokken in de zenuw-inrichtingen waarin ze hun patienten verstoppen - om er nooit meer uit te komen meestal!
ANNA DE SAVORNIN LOHMAN.