Over Kinderverzorging.
IV. Zuivere lucht.
Wij ademen van onze geboorte tot onzen dood onafgebroken door!
Dit bewijst, als men even nadenkt, voldoende, hoe noodzakelijk voor de gezondheid is, het inademen van zuivere lucht.
Voor het eerstejaarskindje, zoo klein en teer, is het dus beslist noodig, alle onzuivere lucht te weren uit de kamers waar het vertoeft. Licht, lucht en zon heeft het noodig, om te groeien, te kraaien en te schateren als die kleintjes dat kunnen.
Hoe meer zij buiten kunnen zijn en in het voor en najaar in de zon, hoe beter. Ons klimaat is helaas, in den winter zelden goed voor de heele kleintjes; rede te meer om de kinderkamer zoo mogelijk te nemen op het zuiden of westen, waar de zon steeds toegang heeft.
Den eersten winter is het kindje het meest vatbaar, vooral als het nog geen zomer heeft meegemaakt; het kan dan bijna nooit buiten.
In den zomer en op zoele voor en najaarsdagen, als er bijna geen wind is, kan het kleintje bij zuiden- en westenwind, een grooter of kleiner deel van den dag, (naar jaargetijde en temperatuur), buiten vertoeven. Hoe meer het 's zomers buiten kan zijn, hoe beter. Heelemaal buiten in de vrije natuur, onder schaduwrijke boomen, komt de levenslust in het kindje, de kleur op de wangen, de schittering in de oogen. Tot de anderhalf à twee jaar houde men het, behalve in het midden van den zomer, bij Noorden of Oostenwind thuis.
Dat een frissche zonnige slaapkamer, waar op den dag zon en lucht volop toegang hebben, voor een kleintje bijzonder gezond is, behoeft geen betoog.
In den winter worde op de slaapkamer gestookt. Nooit late men het kindje, en allerminst als het ongesteld is, 'snachts vertoeven op de kamer waar het den dag heeft doorgebracht. Men bedenke dat zuivere lucht in de kamers, voor de longen van het kindje dat in den winter bijna niet buiten komt, een gezondheidseisch is, dus dubbel noodzakelijk als het ongesteld is: het dan maar in het onfrissche dagvertrek laten voor het gemak, ‘omdat het daar nu toch warm is’, lijkt mij zeer nadeelig; elke ademhaling toch, bevordert of benadeelt de gezondheid van een wezentje zoo teer als het jonge kindje.
Is het ongesteld, dan luchte men de slaapkamer flink, sluite haar in den winter vroeg, en zorge dat het er 's avonds behoorlijk warm is. Wordt het dan in zijn wiegje, met de deken even over het hoofdje, naar de slaapkamer gedragen, dan zal het hiervan geen letsel ondervinden, zelfs al heeft het mazelen. Als men 's morgens het dagvertrek flink gelucht en warmgestookt heeft en het kleintje op dezelfde wijze weer daar heen draagt, behoeft men niet te vreezen dat de ongesteldheid verergeren zal; integendeel, van onfrische lucht gaat het hoesten en zal ondanks de beste verzorging, langer ongesteld blijven dan op de bovenomschreven wijze.
Dat de beste houding voor het slapende kindje is, op den rug liggen, staat vast voor de gelijkmatige uitzetting der borstkast. Het spuwende kindje kan echter niet op den rug worden gelegd, daar het zich dan verslikt; men lette er derhalve op het des nachts op de eene en op den dag op de andere zijde te leggen, evenals men er op moet letten, dat de moeder het op den eenen en de dienstbode of kinderjuffrouw op den anderen arm draagt. Wordt het altijd op den rechter- of altijd op den linkerarm genomen, dan bestaat er gevaar voor scheefgroeien.
Hoe is het mogelijk dat sommige voor gezond kunnen houden in ons klimaat, met open raam te slapen! Mij lijkt het heel wat gezonder 's morgens alle ramen in de slaapvertrekken open te zetten, zoodat licht, lucht en zon vrijelijk kunnen binnentreden, maar zoo gauw de zon vertrekt, (behalve natuurlijk in heete zomerdagen) de ramen te sluiten en drooge gezonde zonnelucht binnen te houden, inplaats van haar te doen vervangen, door de kille, vochtige nachtlucht, waarvan een kindje beneden het jaar zeer zeker gaat hoesten.
Evenzeer als het voor oudere kinderen is aan te raden, ze in plaats van in een zacht bed, op een matras te leggen; zoo dunkt mij omgekeerd voor het eerstejaarskindje beter, het een zacht bedje te geven dan een harden matras. Als men twee wiegen heeft, zal men bemerken, hoeveel liever en beter het op het zachte bedje slaapt dan op het harde, en daar het kleine kindje zeer veel warmte behoeft, lijkt het mij beter het een koesterend bedje te geven. Bedje en dekentjes worden bij goed weer dagelijks in