Brieven uit het hooge Noorden.
door Maria Petrovna.
IV.
Het lijkt mij wel interessant een en ander over een begrafenis te vertellen, zooals ik die dezen winter zag en wel als type van de hier gebruikelijke wijze onder de Russen mag aannemen.
Reeds 's morgens vroeg werd de geheele weg, dien de lijkstoet zou afleggen, bestrooid met sparretakjes, die zich frisch op de witte sneeuw afteekenden. Is dit een zinnebeeld, vroeg ik mij af, dat deze laatste tocht een zegetocht is na volbrachten strijd op aarde of geschiedt deze hulde alleen uit eerbied voor den dood?....
Von dem Dome, schwer und bang
Tönt der Glocke Grabgesang!
Dit was het teeken, dat de stoet het sterfhuis verliet, om zich allereerst naar de kerk te begeven, waar een plechtige lijkdienst gehouden werd. Onder klokgelui stelde de stoet zich weer in beweging en schreed langzaam door de hoofdstraat naar het kerkhof. De Russische doodenakker ligt binnen de muren van het klooster, even buiten de stad, terwijl de Duitsche begraafplaats aan de tegenovergestelde zijde ligt (Het Duitsche element is in Archangel tamelijk sterk vertegenwoordigd en heeft ook een eigen kerkgebouw, waar geregeld door een Luthersch predikant godsdienstoefening gehouden wordt).
Voorop ging langzaam een jonge man, blootshoofds met in de opgeheven handen de ikom, de omlijste beeltenis van een Heilige, waarvan de gouden dekplaat in het zonlicht glinsterde. Dan volgden de priesters in geel damast statiegewaad met den mijter op het hoofd; hun aantal wisselt af naarmate de maatschappelijke positie van den doode en - de financieele vergoeding voor de plechtigheid aan de kerk! Aan de kerk, die toch overal leeraart, dat alle menschen broeders zijn! Maar de dood, die toch alles nivelleert, kan blijkbaar nergens dergelijke inconsequenties overwinnen; men vindt ze over den heelen aardbol terug, niet waar?
Nu volgden de zangers, die onder het langzaam voortschuifelen hun religieuse liederen verhieven, wier klagende klanken al van verre het oor getroffen hadden als een plechtig rhythmus, waarop de stoet kwam aangolven.
Achter hen droegen acht mannen het prismavormig deksel van de lijkkist, bedekt met een geel damast kleed, waarop eenige kransen rustten, dadelijk gevolgd door de dragers van vele andere takken en kransen van kunstbloemen en immortellen.
En toen, ook op de schouders gedragen, volgde de lijkkist, waarin de doode alleen aan het gezicht onttrokken was door een zijden kleed, dat echter gedeeltelijk de vormen verried, wat wel een vreemden indruk maakte, als men dit voor 't eerst ziet.
Statig stapten daarachter de vier zwartgeschabrakte paarden, die de eigenlijke lijkkoets trokken, welke op een hoog onderstel op een slede rustte en alleen voor de staatsie meereed; naast elk paard een ‘aanspreker’, die evenals de koetsier in hun wijde mantels, met de ouderwetsche, breedgerande hooge hoeden, mij veel deden denken aan sinjeurs uit den tijd onzer vaderen.
Achter de koets kwamen te voet vele familieleden en belangstellenden, zoowel dames als heeren, de laatsten allen blootshoofds, wat mij in die strenge koude een bedenkelijk eerbetoon aan den overledene toescheen; en de stoet werd gesloten door een lange rij eigenen huursleden, die straks de belangstellenden van het kerkhof zouden terugbrengen.
Op de begraafplaats werd weer een lijkdienst gehouden; bij de groeve nam men het kleed van de kist en, met een laatsten groet van de nabestaanden, werd deze met het deksel gesloten en aan den schoot der aarde toevertrouwd.
Het kleed, dat den doode bedekte, wordt soms bij vermogende lieden van kostbare stof als zijde of goudbrokaat vervaardigd en na de plechtigheid als een geschenk aan de kerk afgestaan.
Dat de kerk een gewichtigen rol in het leven van den Rus speelt, is voortdurend in het dagelijksch leven merkbaar: hoe mechanisch sommige plichten en ceremoniën soms vervuld worden, komt daarbij vaak aan den dag.
Bij het voorbijgaan van een kerkgebouw ontbloot de Rus het hoofd en maakt het teeken van het kruis: ditzelfde doet hij ook voor den maaltijd: maar wat te denken, wanneer men een mensch zich ziet bedrinken en hij bij elk glas dit heilig teeken maakt?!
De drankduivel viert hier maar al te dikwijls zijn bacchanaliën en het middel om dit tegen te gaan, schijnt nog niet gevonden