geschreven zijn, bijeen te brengen. Als die twee heeren eens gedwongen waren geweest hun heele boekerij door te lezen, wed ik dat ze de lectuur van het laatste deel niet beleefd hadden.
Ook aan het bijeenbrengen van meer of minder beroemde ‘erotika’, van pennevruchten, die de zinnelijke liefde verheerlijken en dikwijls zéér belangrijke bijdragen voor de zedengeschiedenis van een tijdperk vormen, wordt nog steeds veel gedaan. De aan rariteiten op dit gebied rijkste bibliotheek was in 't bezit van Mr. Ashbec, als bibliophilus bekend onder den naam van Pisanus Fraxi, die zijn heele boekerij aan het Britsch Museum vermaakte.
Een dokter in Karlsbad bezit een beroemde verzameling van oude boekbanden en met het bijeenbrengen van ex-libris (boeken met een inscriptie en met den naam des eigenaars voorzien) begon het eerst de boekhandelaar Heinrich Lempertz. Op dit oogenblik bezit Graaf von Lemingen Westenburg in Munchen de belangrijkste ex-librisverzameling van het vasteland.
Maar deze liefhebberijen voeren ons reeds van de eigenlijke bibliophilie af, welke zich uitsluitend met boeken en manuscripten bezighoudt, voor zoover deze geen autografa in den algemeenen zin zijn. Speciaal-verzamelingen over bepaalde landen, over steden of familieën, over astronomie of eenig ander studievak, of over de kunst uit een zeker tijdperk, treft men dikwijls in privaat-bezit aan. Eigenaardig is de bibliotheek van een inwoner van Berlijn, die uitsluitend geschriften over sport verzamelt, en die van een ander, die zich beperkt tot werkjes van het allerkleinste formaat; interessant een derde, welke alleen boeken met ingeschreven opdrachten bevat.
De voorliefde voor dergelijke curiosa schijnt echter af te nemen. Toch is mij ook nog een verzameling van dissertaties uit vroeger eeuwen bekend over de wonderlijkst denkbare onderwerpen en weet ik van iemand die uitsluitend boeken bijeenbrengt welke door de censuur in beslag genomen werden. Een paar exemplaren, die de censuur niet ongemoeid doorliet, heb ik in mijn bezit, o.a. een in 1795 anoniem verschenen werkje, getiteld ‘Ausschweifungen’ (geschr. door den beruchten baron Fr. Wilh. v.d. Goltz). In het tweede deel zijn de bladzijden 108 en 109 onbedrukt gelaten; als vervolg op een gewaagde scène leest men plotseling: ‘Deze bladzijden waren ongeschikt om af te drukken.’ In een roman van Spiesz vond ik zelfs drie witte bladzijden, die echter niet uit zedekundige overwegingen vrij bleven, maar waarop men de vermakelijke verklaring vindt: ‘Wegens onleesbaarheid van het manuscript opengelaten - de zetter.’
Met het corrigeeren van drukproeven schenen de vlugschrijvers van den Rinaldinitijd 't zich niet moeilijk gemaakt te hebben.
Boeken die door de politie in beslag genomen of gestempeld werden, bezitten natuurlijk veel aantrekkelijks voor verzamelaars van curiosa. Van Keller's roman ‘Der Grüne Heinrich’ is bekend dat de schrijver, voor zoover 't hem mogelijk was, de eerste oplage liet terugkoopen en verbranden. Deze uitgave wordt daarom door verzamelaars duur betaald. 't Zelfde geldt voor Gerhart Hauptmann's jeugdwerk: ‘Promethidenlos’, waarvan slechts een klein gedeelte in den handel kwam daar de schrijver last gaf de rest als pakpapier te gebruiken.
Bij bibliophilen bestaat ook een buitengewone voorliefde voor eigen uitgaven en voor luxe édities, niet alleen van oude, maar ook van moderne schrijvers, die slechts voor inteekenaars gedrukt en dus later tot de zeldzaamheden gerekend kunnen worden. Zeldzaam is natuurlijk alleen dat, wat uitverkocht en gewild is; er bestaan merkwaardige unica, waarom zich geen mensch bekommert.
Voor de kennis van oude boekwerken zijn de antiquarische catalogi hoogst interessant. Onze groote handelaars in antieke zeldzaamheden zijn bijna allen grondig ontwikkelde vakmannen en hun catalogi onderscheiden zich gunstig van de vroegere, zoowel door uiterlijke verzorging als door nauwkeurige redactie en zaakkundige bibliografische toelichtingen; er zijn er bij die de moeite waard zijn om te bewaren, ook al is men nog geen catalogiverzamelaar, een soort dat bij de antiquaren niets in den smaak valt. Dat dergelijke registers van oude boekwerken het opsporen van zeldzaamheden in de hand hebben gewerkt, spreekt vanzelf. Om een enkel voorbeeld te noemen: Voor mij ligt een catalogus van eerste uitgaven, die niet minder dan dertien tot nu toe nooit beschreven eerste drukken telt. Ze behelst bijna uitsluitend zeer merkwaardige nommers, waarvan enkele de respectabele som van 48000 Mrk moeten opbrengen.
Hooggeprijst staan tegenwoordig weer de