Kunsten en Wetenschappen.
Duurzaam papier.
Er wordt tegenwoordig veel geschreven, en niet minder veel gedrukt.
Gelukkig wordt al het geschrevene niet door den druk tot gemeen goed gemaakt, en mag de opmerking gelden, dat veel wat gedrukt is, ongeschreven had kunnen blijven. Dat neemt niet weg, dat we dankbaar de schrijf- en drukkunst moeten waardeeren, want beide zorgen voor de toekomst om het verleden te leeren kennen. Er dient dus gewaakt te worden, dat het goed geschrevene niet alleen, maar ook wat gedrukt is, bewaard blijve, en dit hangt alleen af van de hoofdmaterialen voor het schrijven en drukken gebruikt, zijnde het papier, waaraan toegevoegd moet worden voor het geschrevene de inkt.
Eeuwen hebben inkt en papier het uitgehouden; maar of onze schrijfinkt en het schrijf- en drukpapier eveneens honderde jaren zal trotseeren, zal te bezien staan.
Er wordt tegenwoordig algemeen geklaagd over inkt en papier, en daarom mogen alle pogingen geprezen worden, welke medewerken om beide een duurzaamheid te verschaffen, welke aan de eeuwigheid grenst.
De galnoteninkt van het grijs verleden moge verbleekt zijn, zij is weder zwart te krijgen door zwavel-amonium, of een ander praeparaat, maar indien de inkt zonder dat bestanddeel, galnoten, is saamgesteld, is er over eeuwen geen middel te vinden om het verbleekte schrift, zelfs voor een oogenblik, zijn vorige zwarte duidelijkheid te hergeven. Wat meer zegt, de scheikundige bestanddeelen van de moderne inkt vreten het papier weg, en met dat wegvallen van het papier verdwijnt het geschrevene.
Doch misschien houdt het papier het zoolang niet eens uit als de inkt. Het lompenpapier is naar de maan, en het taaie, onverteerbare papier van vroeger heeft plaats gemaakt voor een papiersoort, waarin geen pit zit, en dat slechts voor de vergankelijkheid is bestemd.
Ik zou namen kunnen noemen, maar ik schrijf geen aanbevelingen. Toch mag ik wel vermelden, dat voor de papiersoorten beterschap is te bespeuren. Men legt er zich tegenwoordig op toe om archief-papier te vervaardigen, wat in duurzaamheid met het ouderwetsche lompenpapier kan wedijveren. Ik heb proeven gezien van dergelijk papier, waarin waschkreukels zaten, en nogtans had het alle wateraanvallen krachtig weerstaan.
Willen we duurzame schrifturen en drukwerken bekomen, dan dient op zulk hecht en sterk papier geschreven en gedrukt te worden.
A.J. SERVAAS VAN ROOYEN.
Oud- Gemeente-archivaris.
Den Haag.