Kunsten en Wetenschappen.
Jean Goujon niet in den Bartholomeusnacht vermoord.
Deze beroemde Fransche architect en beeldhouwer, in 1515 te Parijs geboren, was, zoo meende men in den Bartholomeusnacht (24 Aug. 1572) vermoord. Waarom? Omdat men hem omstreeks dien tijd uit het oog had verloren. Dat was gissen, wat deed missen. Onvermoeide nasporingen hebben anders geleerd. Jean Goujon is zijn natuurlijken dood gestorven, doch niet in Frankrijk, maar in Italië, en wel te Bologne, waarheen hij gegaan of gevlucht was, nadat een andere Jean Goujon als martelaar van zijn geloof, - deze was Protestant, - op den brandstapel was gestorven.
De archieven van Modena laten in elk geval geen twijfel over omtrent de meening, dat de groote kunstenaar in Italië is gestorven. De registers der inquisitie aldaar, waarin de verhooren voorkomen van de réfugiés, zeggen het ons duidelijk.
Zoo getuigt in 1568 een réfugié-gevangene: Ik heb ongeveer 9 à 10 maanden in Bologne gewoond o.a. ook op de ‘Place Saint-Michel chez maître Jean Goggion, français, tailleur de relief.’ Verder getuigt hij 9 December van dat zelfde jaar, dat eenmaal bij een onderwijzing in de nieuwe leer tegenwoordig was ‘Jean Gozzon, Français, aujourdhui mort (hora morto). Uit een en ander blijkt, dat Jean Goujon overleden moet zijn te Bologne tusschen 1564 en 1568.
Indien men tegenwoordig vroegere schrijvers naschrijft, loopt men gevaar in hun fouten te vervallen, waarvan vele legendarisch zijn.
De archieven, en zij uitsluitend, zijn aan het woord. Zij geven de waarheid, en de biographieën onzer groote mannen kunnen er slechts door winnen.
Wie weet of nog niet eenmaal te Bologne ook de steenen zullen getuigen, dat Jean Goujon aldaar zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht, namelijk indien er fragmenten van beeldhouwwerk in of aan de paleizen of huizen van zijn kunstenaarshand worden gevonden.