industries? En met
recht! Sweated work! Of, wat zegt ge er van, dat een vrouw
14 uur per dag werkt, aan zwarte japonrokken, 14 uur per dag - en voor eén rok verdient 25 ct? En in de week niet meer
kan maken dan
f 3.00?
En nu moet ge denken, dat die
f 3.00 in Holland nog iets beteekenen zou, maar hier niet meer is, dan
f 1.50. Hoe ik daar hier zoo op kom? O, het is zoo'n contrast, juist nu in
weelderig Londen, weelderig in alle opzichten, binnen te gaan in ‘Queen's Hall’ in Regentstreet, en daar na lang wachten, eindelijk toegang te
krijgen, tot de ‘The Sweated Industries Exhibition.’
Daar ziet ge ze werken, de meisjes, vrouwen en mannen aan hun gewone bezigheid - en de kaart op ieder stalletje vertelt U - wat ze verdienen - hoe làng ze moeten prikken of schilderen of werken, om zóo of zooveel bloedgeld te verdienen.
Ik rilde bij het zien van die bleeke gezichten - bij het gadeslaan van die nooit-rustende uitgeteerde vingers - bij het lezen van die werktijden en werkgelden....
Van rusten geen sprake!
Het was stamp, stampvol in Queen's Hall, enorme belangstelling, en ‘the Daily News’ heeft een prachtig stuk werk gedaan, met deze onderneming. Of je al leest, dat er zóo wordt gearbeid in de treurigste omgeving bij gebrek aan licht en zon vaak - dat is wel naar - maar òm ze te zien aan dat eentoonige geestdoodende werk - dat is nog heel iets anders!
En wat er tegen te doen? Men wil de publieke opinie bewerken en zoo het parliament vullen met mannen, die regelen zullen alle ‘home industry’.
Dat is de wensch - want zelf het niet koopen - zei een der sprekers, geeft niets. Het moet in den grond worden geregeld.
‘Het is nu vacantie voor die stumperts’ hoorde ik een dame zeggen. - ‘Daily News’ betaald hen ‘fair’, en ze lachen nog eens! Zag je wel, hoe ze lachten?’
Mijn hemel, als ze zelfs niet meer konden lachen, dan zou het toch nog meer ten hemel geschreid zijn - antwoordde een ander - Goddank, dat ze 't nog niet verleerden’.