der muziek, vooral van een schoone menschelijke stem, deed het plan voor ‘Doreen’ bij haar rijzen.
Edna Lyall stelde bijzonder veel belang in het tooneel; het verrassende, avontuurlijke in een tooneelloopbaan bekoorde haar. ‘Wayfaering Men’ getuigt hiervan. Toevallig kwam ze eens in aanraking met een reizende troep tooneelisten, die naar 't Noorden reisden. Hun direkteur verstrekte haar alle mogelijke inlichtingen en bracht haar met zijn gezelschap in kennis door haar op een avondbijeenkomst uit te noodigen. Al de leden waren opgetogen over de schrijfster, die met zeldzamen tact iedereen wist toe te spreken.
De tooneeldirecteur zag de proeven van ‘Wayfaering Men’ na, waardoor dejuistheid van bizondere beroepseigenaardigheden gewaarborgd werd.
Eens beproefde de beroemde novelliste haar geluk met een drama en wel met een bewerking van ‘In Spite of All’, een Puriteinsche geschiedenis, maar de teerheid van stijl en gedachten waren niet geschikt voor het voetlicht en na een paar voorstellingen verdween het stuk van het repertoire.
In haar inleiding tot G. Holmes ‘Tarnham and its Surroundings’ getuigt Edna Lyall van haar groote liefde voor boomen, vooral voor de prachtige exemplaren in Farnham Park, het verblijf van haar overgrootvader. Ze klom dolgraag in de oude boomen van het park om in hun lommer te zitten lezen. Een buitengewoon dikke beuk bood zitplaatsen voor al de neven en nichtjes, vijf uit Brighton en zeven van ‘de Tarnhammers.’ Op dit lievelingsplekje schreef ze op een zonnigen morgen in Augustus het eerste hoofdstuk van ‘We Two’, het vervolg van ‘Donovan’. Eigenaardig dat een vrouw van zoo vaste christelijke geloofsovertuiging als zij, een atheïst tot een van haar beste helden maakte.
't Begin van haar letterkundige loopbaan was rijk aan moeilijkheden. Menig meisje, dat zich tot het schrijven voor de pers geroepen voelt, zou troost en moed kunnen putten uit Edna Lyall's ondervindingen. Plotseling echter werd haar roem gevestigd. Ze had ‘Donovan’ en ‘Won by Waiting’ al geschreven: beide boeken waren gunstig gerecenseerd, maar het publiek kocht ze niet. Toen ze ‘We Two’ voltooid had, bood ze het verscheiden uitgevers te vergeefs aan. Op zekeren dag ging ze haar manuscript bij een uitgever in Paternoster Row terughalen en liep daarop teleurgesteld de St. Paulskerk in, zich mismoedig afvragende of ze haar illusies zou moeten opgeven. ‘Ik nam het wanhopige besluit, vol te houden tot ik bij alle uitgevers had aangeklopt en toen ik den zuidelijken vleugel doorwandelde, vervulde mij een kleinigheid met nieuwen moed. Mijn oog viel op een monument van een onzer bloedverwanten, die te Kamperduin gesneuveld was, en ik dacht: ‘Hij stierf strijdende: ik zal ook strijdende sterven.’
Kort daarop werd het manuscript aangenomen en vertrok de schrijfster op een plezierjacht naar 't buitenland om een zeereis met enkele familieleden te maken. Op hun terugreis deden ze Gibraltar aan om naar brieven te informeeren. Juist waren hier gevallen van cholera voorgekomen en werden er dus geen schepen in de haven toegelaten. Men reikte hun de brieven en pakjes met een tang aan en Edna Lyall ontving op die wijs een bundeltje couranten, die haar vertelden dat ‘We Two’ druk besproken werd en haar roem als schrijfster gevestigd had. De glorie van ‘We Two’ weerkaatste op ‘Donovan’ en maakte een boek populair, dat een paar jaar geleden nauwelijks was opgemerkt.
Edna Lyall's boeken zijn echt vrouwelijk in den besten zin; haar vrouwentypen zijn natuurlijk en aantrekkelijk om hun teederheid, hun toewijding en heldenmoed.
Erica de liefhebbende dochter; Francesca Britton, slordig maar met een warm hart; de zachte maar sterke Doreen; de eenvoudige en lieve Gwanhild, allen blijven in onze herinnering bewaard. Van de opbrengst van een paar harer romans schonk ze aan de kerk van haar zwager te Eastbourne drie klokken, die de namen van drie harer hoofdpersonen dragen: Donovan, Erica en Hugo.
Voor kinderen schreef ze ook allerliefste verhalen, die altijd een nobele strekking hadden en vol waren van de zachte, huiselijke opgewektheid, waarvoor kinderen zoo gevoelig zijn. De meest bekenden zijn: ‘How the Children raised the Wind,’ ‘Their Happiest Christmas,’ ‘The Burges Letters: The Record of a Child's Life in the Sixties.’
Edna Lyall stierf den 8sten Februari 1903; haar dood zal betreurd worden door de groote massa van vrouwen en meisjes, die een gids en een vriendin in haar vonden.
(Uit het Engelsch.)
G.W.E.
anna de savornin lohman.
Sluiting red: ged: