Ingezonden stukken.
Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.
I.
's-Gravenhage, 5 September 1903.
Hoog Welgeboren Vrouwe!
Gaarne gebruik makend van de mij welwillend verleende toestemming om nog een artikel voor de Hollandsche Lelie te zenden, zal ik maar beginnen met het begin en allereerst het schrijven onderteekend ‘Remington’ beantwoorden.
‘Remington’ dan, noemt het Machineschrijven eene opwindende zenuwachtige bezigheid, vooral omdat zijne Echtgenoote gedurende de vijfjaren dat zij het deed aan hoofdpijn leed, die later, toen ze niet meer met de machine schreef, overging.
Wel, dat kan zeer goed gebeuren; zeker heeft de Echtgenoote van ‘Remington’ er niet tegen gekund en moest ze misschien den geheelen dag uitsluitend met de machine schrijven. Ik heb op het oog de betrekking van Stenografe-Machineschrijfster, welke geenszins vereischt, dat men den geheelen dag aan de Schrijfmachine zit of den geheelen dag stenografeert; op verreweg het meerendeel der kantoren is variatie in het werk, en wisselt het een dus het ander af; ik spreek niet alleen uit eigen ondervinding, maar ook uit die van een groot aantal jonge dames, die op deze wijze werkzaam zijn en nooit heb ik gehoord dat iemands zenuwgestel door dit vak te gronde werd gericht.
Dat er in de couranten veel verlangd wordt voor f 400. - en f 500. - ben ik met U eens; een tweede vraag is, of de chefs die zulke hooge eischen stellen, de personen ook vonden die zij zochten.
Door mijne betrekking aan het Centraal-Bureau voor Stenographie, waar ik reeds een tiental jaren werkzaam ben, en waar handelslieden dikwijls komen vragen, of men hun geen geschikte personen aan de hand kan doen, weet ik precies, hoe veel moeite die soms hebben iemand te vinden. En van de salarissen waarvan U spreekt heb ik geen ondervinding, al weet ik maar al te goed, dat men soms heel veel kennis en bekwaamheid eischt voor heel weinig geld. Dit is echter niet alleen op het door mij besproken, maar op elk ander gebied het geval.
Mijne ervaring heeft mij geleerd, dat Stenographie en Machineschrijven in verhouding tot andere vakken goed betaald wordt, dat men er spoediger mede in eene betrekking slaagt, en dat het voor velen eene uitkomst is, omdat de kosten van aanleeren gering zijn. Dáárom, dat ik de lezeressen van ‘De Hollandsche Lelie’ den raad gaf er zich op toe te leggen, wetende, dat niemand spijt zal hebben van de kosten aan de studie besteed.
Aan Mejuffrouw Lotman moet ik in de eerste plaats zeggen, dat al is men zeven jaar op een kantoor, en al zit men in eene examen-commissie voor Stenographie, dit nog niet altijd een bewijs is, dat men op de hoogte is van de bestaande toestanden op dit gebied. Te rooskleurig heb ik de zaak geenszins voorgesteld, ik heb aan het einde van mijn stuk alleen gezegd, dat ik voorbeelden zou kunnen noemen van dames, die reeds na één jaar f 400. - f 800. - en f 1000. verdienden en dat mij zelfs eene jonge dame van nabij bekend was, die met Stenographie en Machineschrijven f 1800. - verdiende. (Men vrage aan het Centraal-Bureau voor Stenographie, Da Costastraat 71-73, den Haag, ‘De Gevleugelde Pen’ van 8 November en 20 Dec. 1902, prijs f 0,05 per stuk). Ik weet in mijne onmiddelijke omgeving alléén een tiental jonge dames, die f 600. - tot f 1200. - verdienen, en ook ken ik dames die reeds in een nog korter tijdsverloop dan een jaar f 400 - verdienden als aanvangssalaris. Noemt Mejuffrouw Lotman dat niet mooi, in aanmerking genomen den korten studietijd en de weinige kosten en kan ze mij misschien een ander vak noemen, dat men èn zoo vlug èn zoo goedkoop leert? (De resultaten waarvan ik spreek zijn die, verkregen met de Stenographie methode ‘Stolze-Wéry’ en met Wéry's Tienvingersysteem Blindschrijven.)
Dat men het ongelukkig kan treffen in de wereld, niettegenstaande men de vereischte bekwaamheden heeft, ik zal de laatste zijn om dat tegen te spreken en er zijn altijd uitzonderingen, hoewel het niet uitgesloten is, dat die kennis van U, die nu f 600 - verdient, mettertijd eene betere betrekking zal krijgen als ze daarvoor steeds moeite blijft doen. Van een geval als dat van uwe andere vriendin, die f 25. - per maand verdient en tot des avonds half elf op kantoor zit, heb ik gedurende de twaalf jaren dat ik mij aan de Stenographie wijd, nog nooit gehoord. Mij dunkt, als ik in de plaats dier jonge dame was, ik zou eene andere betrekking zoeken al was het dan ook niet op hetzelfde gebied, want iets beters dan zóó iets vindt men allicht.
Als men echter met Stenographie en Machineschrijven na verloop van een jaar f 600 - f 500 of ook maar f 400. - verdient, nadat men dikwijls op allerlei manieren tevergeefs getracht heeft eene betrekking te krijgen, of jaren lang