Toverballenplein? Toverbalstraat? (2)
Jan Willem Wigman
In Hermans-magazine 10 ging ik in op een aantal half-gefantaseerde lokaties in het werk van W.F. Hermans. Lang heb ik gedacht dat ook de Middachter Allee daarbij hoorde. Hermans laat Lodewijk Stegman in Ik heb altijd gelijk over zijn oudere zus zeggen:
‘Debora was achttien jaar en dacht dat je door naar een jongen te kijken zwanger kon worden. Zij bedoelde kijken en anders niets. Dat had mijn moeder haar verteld.
Ik heb Debora ingelicht. Ja, zij was achttien. Ik wist het vóór mijn vijftiende ook niet precies. [...] Het is het enige vriendschappelijke gesprek dat ik mij herinner. [...] Het enige gesprek dat ik mij herinner... in de Middachter Allee. Wandelen dat was de enige sport die wij mochten beoefenen. En zonder varianten!’
Middachter Allee, omstreeks 1900: 1.450 meter lang en 40 meter hoog
Foto: Postmeester Snijders van het Steegse postkantoor
Uit: Gelders Dagblad, 2 april 1994
De Middachter Allee - dat leek me een mooie benaming voor de brede, naamloze cipressenlaan aan de ‘Overtoomkant’ van het Vondelpark. Maar Middachter verwijst natuurlijk naar kasteel Middachten bij Ellecom in Gelderland.
Dat dorp brengt Hermans ter sprake in zijn Fotobiografie. Op 23 juli 1932, schrijft hij, logeerde de familie Hermans in Ellecom, tussen Rheden en Doesburg in de Veluwezoom. Zijn zusje Corry, toen geen achttien, maar dertien jaar oud, beschreef in haar dagboek een wandeling via de Carolinahoeve naar de Lange Juffer ‘met een grote omweg’. Wim verliest er zijn petje.
Vond daar toen, tijdens die omweg, het inwijdingsgesprek tussen broer en zus plaats over de menselijke voortplanting...?
Middachter Allee, april 1994
de Carolinahoeve
Foto's: Aart Nugteren