Kleinigheden
Rob Delvigne
Lapland
De integere beroepshistoricus Emile Henssen beweert in een artikel in Het Oog in 't Zeil (januari 1992, p. 3) dat de fysisch-geograaf Hermans in 1961 een symposium in Abisko (Zweden) bezocht en in 1962 de bekende tocht door Finnmarken maakte. Hij volgt hier Hermans zelf na, die in een lezing over (zijn) ‘Fysisch-geografische werkzaamheden’ deze jaartallen gebruikte (ibidem p. 12).
In 1986 wist Hermans wel beter. De foto's in Koningin Eenoog die hij in Finnmarken maakte, dateert hij op 1961 (foto's 82, 83, 94, 99, 110) en een foto in Stockholm gemaakt op 1960 (foto 134).
Een voordehandliggende bron over het symposium in Abisko is het Tijdschrift van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. In jaargang 1960 is een verslag te vinden van ‘Het Internationaal Geografisch Congres te Stockholm 1960’ door twee van de deelnemende hoogleraren: J.P. Bakker en H.J. Keuning. Op pagina 364 staat over Hermans: ‘Evenzo nam Hermans deel aan een symposium te Abisko over glaciale morfologie en periglaciale processen alsmede aan een daaraan voorafgaande excursie door Noord-Zweden.’ Uit die contreien, om precies te zijn vanuit Narn, stuurde Hermans op 1 augustus 1960 een ansichtkaart van de middernachtszon naar uitgever Van Oorschot met de tekst: ‘Een oord om een nieuwe roman te schrijven, maar vandaag geen tijd.’
Het jaar daarop, in 1961, ging Hermans naar Lapland, zoals Fons Rademakers moest ervaren bij het schrijven van het scenario naar De donkere kamer van Damocles: ‘We hebben in vrede en vriendschap een hele tijd prettig aan het scenario gewerkt; toen ging hij (voor zijn geologie) anderhalve maand naar Noorwegen. Bij zijn terugkeer stuurde hij me een scenario dat ik niet goed vond’ (met name vond Rademakers het te omvangrijk; vergelijk mijn artikel ‘Als twee druppels water?’ in De Revisor, december 1974, p. 14).
Hermans heeft schrijverschap en wetenschap altijd trachten te combineren - ook tijdens zijn barre tocht door Lapland. Wij weten nu onder welke bagage Alfred Issendorf gebukt ging: in zijn ransel bevond zich een vuistdik filmscenario.