bij de Porte. De Franse regering was aanstonds bereid, de Engelse na enige aarzeling ook. Toen echter heeft Sasonov een paar dagen gewacht, blijkbaar in de hoop, dat de Duitse regering nog tot concessies bereid zou zijn. Zodra hij echter kennis kreeg van de definitieve benoeming van Liman (4 Dec. 1913) hervatte hij aanstonds zijn actie, om thans te ondervinden, dat de Engelse regering haar standpunt gewijzigd had. Zij wilde thans niet verder gaan dan tot een identiek verzoek om inlichtingen over Liman's bevoegdheden, door de gezanten der Triple-Entente tot de Porte te richten. Diep teleurgesteld over de Engelse zwenking moest Sasonov toegeven en het Engelse voorstel aanvaarden. De stap der 3 gezanten had op 13 Dec. plaats en had, gelijk te verwachten was, niet het minste effect.
Inmiddels hadden Von Giers, de Russische gezant, en Wangenheim, de Duitse gezant in Constantinopel, opnieuw directe onderhandelingen op gang weten te brengen. Wangenheim toonde zich in de komende weken een steeds overtuigder voorstander van een voor Rusland bevredigende oplossing. Ondanks de vele grote moeilijkheden, die hem daarbij in de weg traden, had hij toch tenslotte succes, daar ook zijn chefs in Berlijn een dergelijke oplossing wensten. Oneens waren beide partijen het op het laatst alleen nog over de termijn: Sasonov wilde een oplossing op zeer korte termijn, de Duitse regering wenste zich niet te laten haasten, teneinde de indruk, dat zij onder pressie week, te vermijden. Sasonov, die in de Duitse opvatting slechts een voorwendsel zag om tijd te winnen, trachtte eind Dec. '13-begin Jan. '14 de zaak nogmaals te forceren door een gemeenschappelijke druk van de Triple-Entente in Berlijn, gevolgd door een krachtdadige stap in Constantinopel, voor te slaan. Hierbij stuitte hij echter opnieuw op de besliste weigering van de Engelse regering.
Ondertussen was nu ook de Duitse regering tot een verhaaste oplossing geneigd geraakt, aangezien de benoeming van Enver bey tot Turks minister van oorlog haar grote moeilijkheden deed vrezen voor de Duitse missie. En zo werd Liman op 15 Jan. 1914 tot generaal der cavalerie benoemd en als gevolg daarvan op 16 Jan. tot Turks maarschalk. Krachtens deze laatste benoeming moest hij het commando over het eerste legercorps aan een ander overdragen.
Daarmee was deze kwestie, die zo typerend is voor de politieke verhoudingen van Europa aan de vooravond van de wereldoorlog, van de baan. De gevonden oplossing mag men als een overwinning van de Russische politiek beschouwen, al was Sasonov zelf er eigenlijk nog niet tevreden mee.