elkander na een gevecht de op het slagveld achtergelaten gewonden uit te leveren;
de gewonden of zieken, die zij niet gevangen willen houden, naar hun land terug te zenden, na gezorgd te hebben, dat zij in staat zijn om te worden vervoerd, of na hun genezing;
aan een onzijdigen Staat, met diens goedvinden, gewonden of zieken van de tegenpartij uit te leveren, onder de op den onzijdigen Staat rustende verplichting, hen tot het einde der vijandelijkheden te interneeren.
Na elk gevecht worden door de partij, die meester is gebleven van het slagveld, maatregelen genomen om de gewonden op te zoeken en hen evenals de dooden, tegen plundering en slechte behandeling te beschermen.
Ieder oorlogvoerende zendt zoodra mogelijk aan de overheden van hun land of van hun leger de militaire identiteitsteekens of stukken, op de gesneuvelden gevonden, en de naamlijst der door hem opgenomen gewonden en zieken.
Het Nederlandsche Roode Kruis te 's Gravenhage brengt in tijd van oorlog een informatiebureau betreffende zieken en gewonden in werking. Dit dient om betrekkingen of nabestaanden van militairen, in geval van ziekte, verwonding, vermist worden of overlijden van deze laatsten, zoo spoedig mogelijk te kunnen inlichten.
Daartoe is ieder militair te velde in het bezit van twee berichtkaarten met doorboorden rand, welke zich in zijn oorlogszakboekje bevinden, alsmede van een op de bloote borst te dragen herkenningsplaatje, bestaande uit twee deelen, op elk waarvan de geslachtsnamen en voornamen, godsdienst en korps zijn vermeld, benevens plaats, datum en jaar van geboorte van den drager. Het oorlogszakboekje en het herkenningsplaatje worden bij mobilisatie aan iederen militair uitgereikt.