| |
| |
| |
Francine de Nave
Het persoonlijk archief van ereconservator Leon Voet in het Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet te Antwerpen
| |
Inventaris van de documenten in 2003 overgedragen door zijn weduwe, mevrouw Jenny Voet-Grisolle
Op 13 september 2002 overleed ereconservator Leon Voet. Nog tijdens de voorafgaande lange maanden van bedlegerigheid in het hospitaal is hij het wel en wee van zijn zorgenkind, het Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet, steeds verder blijven opvolgen. Zijn emotionele verbondenheid aan ons huis tot op het laatste uur heeft zijn weduwe, mevrouw Jenny Voet-Grisolle, die hem zijn ganse carrière door steeds vol overgave heeft bijgestaan, willen beantwoorden met de overdracht aan onze instelling van het overgrote deel van zijn handschriftelijke nalatenschap. Zo kon zijn denkwerk voortleven in het Plantijnse Huis, waarvan hij de geschiedenis in haar onderscheiden facetten vanaf zijn benoeming tot conservator in 1949 tot nauwelijks twee jaar voor zijn overlijden continu in zijn wetenschappelijk onderzoek een centrale plaats had gereserveerd. Bewust van de waarde en het belang van de geestelijke nalatenschap van haar overleden echtgenoot, kon mevrouw Voet alle affectieve verbondenheid aan zijn handschriftelijke relicten overstijgen in functie van het gestelde ultieme doel: het bewaren van Leon Voets geestelijke productie in het huis zelf, waaraan hij vol overgave vele jaren van zijn beste navorsing had besteed.
Einde 2002 heeft mevrouw Voet de voorbereiding van de geplande schenking aangevat. Alle documenten werden daarbij door haar netjes ingepakt. Voor ordening kon zij evenwel niet zorgen. Voor jaar 2003 schonk zij in alle eenvoud en intimiteit de geselecteerde vele documenten. Ze kwamen in drie fasen toe, precies in de toestand nagelaten door wijlen ereconservator Leon Voet. Daarmee was het overgrote deel van zijn persoonlijk archief veilig terug in de kamer beland, waar het deels ooit was ontstaan, namelijk in de in 2001 weer ingebruikgenomen conservatorskamer.
Het doornemen en ordenen van de toegekomen archivalia, manuscripten van uitgegeven en onuitgegeven publicaties, cursussen, lezingen, correspondentie, scripts voor televisiedocumentaires en documenten met betrekking tot zijn activiteit in tal van wetenschappelijke en culturele verenigingen, is aansluitend de taak geworden van ondergetekende. Als directe medewerkster tijdens zijn conservatorsjaren met ook na zijn pensionering blijvende contacten, was zij immers het best geïnformeerd over de projecten en feiten, behandeld in de toegekomen documenten, en daarom voor de geplande inventarisatie meteen ook de meest aangewezen persoon.
De ordening van de archivalia kon evenwel niet onmiddellijk worden opgestart. Voor dit basiswerk in functie van aansluitende herstructurering tot dossiers dienden de vergaderin- | |
| |
genluwe zomermaanden met een beter potentieel aan beschikbare tijd voor het zich aankondigende precisiewerk te worden afgewacht. Zo werd het begin juli 2003 vooraleer ondergetekende het vereiste tuchtvol doornemen, geduldige lectuur, nauwkeurig identificeren en dag-aan-dag minutieus reconstrueren van de oorspronkelijke manuscripten en dossiers kon aanvatten. Als een laatste eerbetoon aan haar overleden voorganger, die haar als een goed mentor steeds trouw met raad en daad had bijgestaan, kon zij in september 2003 het klasseer- en inventarisatiewerk beëindigen. Het resultaat daarvan biedt volgend overzicht.
Naar zijn inhoud beschouwd, evoceert dit archief ten eerste de mens Leon Voet met zijn vele karakteriële kwaliteiten.Ga naar voetnoot1 In de meerdere brieven en toespraken ervaren we hem als een fijn mens, die ook steeds bekommerd was om het wedervaren van zijn medemensen, hun zorgen en problemen.
De overgemaakte archivalia brengen echter vooral Leon Voets zeer veelzijdige wetenschappelijke en culturele bedrijvigheid in beeld die hij zijn ganse actieve leven lang ontwikkeld heeft, eerst in de Gentse universitaire kringen en aansluitend, vanaf eind 1949, in de Antwerpse intellectuele middens. Ze leren ons Leon Voet van naderbij kennen als een getalenteerd docent aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken (Rijksuniversitair Centrum Antwerpen), een boeiend en gewaardeerd causeur, een gerespecteerd conservator en een blijvend betrokken ereconservator. Als specialist zien we hem ingeschakeld bij zowel de werking van het Nationaal Centrum voor de Archeologie en de Geschiedenis van het Boek (1965-1984) als gecontacteerd voor meer vulgariserend redactiewerk voor cultuurtoerismegidsen en scripts voor televisiedocumentaires. We beleven hem opnieuw als actief secretaris van het Bestendig Dotatiefonds voor de Stadsbibliotheek en het Museum Plantin-Moretus, inspirerend bestuurslid van het Joris Minnefonds, creatief redactiesecretaris van De Gulden Passer, toegewijd voorzitter van de Vereniging der Antwerpsche Bibliophielen, dynamisch voorzitter van het Comité Geschiedenis van Pro Civitate, Gemeentekrediet van België, en voorzitter van het Kunsthistorisch Instituut van Antwerpen.
In al deze documenten verschijnt Leon Voet in de eerste plaats als een bijzonder gedreven en alom erkend wetenschapper. Ze illustreren ons dan ook de evolutie in zijn historisch onderzoek gaande van middeleeuws Vlaanderen naar zestiende- en zeventiende-eeuws Antwerpen en Brabant, vooral dan naar de geschiedenis van de boekdrukkunst en de prentkunst, en deze van het humanisme in de Nederlanden. Daarin staat de productie van Christoffel Plantijn centraal evenals het wel en wee van het Plantijnse Huis als internationaal belangrijkste uitgeverij van de tweede helft van de zestiende eeuw en toonaangevend humanistisch centrum.
Eveneens reveleert dit archief dat ereconservator Leon Voet voor de internationale verspreiding van zijn kennis beslist niet terugschrok van publiceren in het Engels of het Frans. In deze context hield hij ook vele lezingen in binnen- en buitenland, waarvan de getuigenissen in zijn archief bewaard zijn onder de vorm van meerdere referaatteksten.
| |
| |
Het archief Leon Voet brengt verder stap voor stap de voorbereiding in beeld van meerdere van zijn uitgegeven werken, die qua bibliografische beschrijving opgenomen zijn in de beide bibliografieën die intussen van zijn publicaties voorhanden zijn.Ga naar voetnoot2
Anderzijds leert de hier aansluitende inventaris dat ereconservator Leon Voet ook meerdere onuitgegeven studies nagelaten heeft. Ook deze bijdragen illustreren keer op keer zijn blijvende interesse en enthousiasme voor historisch onderzoek, evenals ook zijn ongebreidelde kennis in dit opzicht en zijn bijzondere scheppingskracht. Buiten meerdere kleine losse bijdragen, zijn in dit opzicht vooral een deel van zijn licentieverhandeling ‘Studie over het domein der graven van Vlaanderen (864-1191)’, evenals zijn doctoraat ‘Het domein van de graven van Vlaanderen (864-1191)’ te vermelden, samen met in de marge daarvan zijn studie ‘De “Redeninge” en de “Groote brief” van 1255. Bijdrage tot de studie van het beheer van het domein der graven van Vlaanderen’. Deze werken zijn niet ter perse geraakt ingevolge zijn directe overgang van de Gentse Universiteit naar het Plantijnse huis na zijn voorlopige benoeming tot conservator op 3 oktober 1949. Het zeer vele werk dat hem toen onmiddellijk te wachten stond voor de wederopenstelling van het Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet op 28 juli 1951, heeft hem toen inderdaad niet langer de nodige tijd gelaten voor bewerking voor uitgave.
Onuitgegeven bleven ook zijn bijdragen tot de begeleidende catalogus bij de tentoonstelling ‘The Triumph of Antwerp’. Naar planning was deze voor 1994 voorzien in het Dallas Museum of Art. Ze werd evenwel uiteindelijk door de organisatoren zelf afgelast.
Veel moeilijker aanvaardbaar is daarentegen voor hem het gebrek aan publicatiemogelijkheden geweest voor zijn na zijn pensionering in 1982 op het getouw gezette tweede ‘magnum opus’. In deze wordingsgeschiedenis van de westerse beschaving, getiteld ‘La longue marche de l'occident. Les peuples, cultures et civilisations qui ont créé le monde d'aujourd'hui’, investeerde hij nog tot in de late jaren negentig zijn beste krachten. Hij getroostte zich de nodige financiële inspanningen voor het uittikken van het zeer lijvige manuscript van thans meer dan duizend getypte pagina's in vier lijvige klasseurs! Toen het redactiewerk in een eindstadium was getreden na jaren van noeste arbeid vond Leon Voet ondanks gedurige navraag en stelselmatig zoeken uiteindelijk geen uitgever. Gezien de omvang van het werk werden de publicatiekosten immers zeer hoog ingeschat. Daarnaast was er het immer inkrimpend potentieel aan geïnteresseerde lezers in dit soort van publicaties. Vele jaren van wetenschappelijke bedrijvigheid zijn op deze wijze dan ook zonder het gewenste resultaat gebleven. Het betreffende werk krijgt evenwel samen met enkele andere onuitgegeven studies verdere bekendheid via de hier aansluitende inventaris. Deze is dan ook mede bedoeld als wegwijzer naar deze onuitgegeven studies, die per definitie als zodanig op geen enkele andere wijze bekend kunnen worden. In de geest van Leon Voet als gedreven cultuurverbreider voor wie kennisoverdracht in een zo wijd mogelijke kring steeds de bezielende missie is geweest, zijn deze werken mits de schriftelijke toelating van zijn weduwe of bij haar overlijden met het fiat van de directeur van het Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet echter blijvend raad- | |
| |
pleegbaar in de leeszaal van het Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet. Zo kunnen het gedachtengoed en de navorsing van de grote wetenschapper die ereconservator Leon Voet zijn leven lang in essentie is
geweest, verder bijdragen of aanzetten tot voortgezet wetenschappelijk onderzoek. Zijn weduwe en ondergetekende zijn ervan overtuigd dat op deze wijze zijn laatste wens precies wordt ingevuld.
| |
| |
| |
Inventaris
1 | Manuscript van zijn onuitgegeven ‘magnum opus’ ‘La longue marche de l'occident: Les peuples, cultures et civilisations qui ont créé le monde d'aujourd'hui’, 4 klasseurs in - 4o, 285 + [443] + 200 + 545 getypte pp. excl. de inhoudstafel (toegevoegd als getypt op losse bladen) en 5 pp. handschrift in deel iv, Antwerpen, [1981 sqq.] (overzicht in handschrift van het toe te voegen kaartenmateriaal met toelichting in deel I). |
2 | Manuscript van zijn onuitgegeven doctoraat [‘Het domein van de graven van Vlaanderen (864-1191)’], 2 dln. in handschrift (deel i: tekst, deel ii: noten), [ru-Gent, 1943], 979 + 1243 pp. |
3 | Manuscript van zijn onuitgegeven doctoraat [‘Het domein van de graven van Vlaanderen (864-1191)’], 3 delen (deel i: tekst, 451 getypte pp.; deel ii: teksten ontbrekend in het manuscript in handschrift, n.g.; deel iii: teksten van bronnen, 101 getypte pp.) [ru-Gent 1943] (getypte pagina's geannoteerd in handschrift). |
4 | Manuscript: ‘Studie over het domein der graven van Vlaanderen (864-1191). iie deel: De lijst van het grafelijk grondbezit’, getypt manuscript [van de gelijknamige licentieverhandeling samengesteld voor participatie aan de Universitaire Wedstrijd 1940-1942 door ‘Voet Leon, Licentiaat in de Wijsbegeerte en Letteren, groep Geschiedenis, univ. Gent’, 420 getypte pp. [nb. deel i ontbreekt]. |
5 | Manuscript: ‘De “Redeninge” en de “Groote brief” van 1255. Bijdrage tot de studie van het beheer van het domein der graven van Vlaanderen’ door ‘Leon Voet, Aspirant van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Kortrijkschelaan, 104, Gent’, [ca. 1943] ongepubliceerd manuscript in 2 delen: deel i: getypt manuscript, 53 pp. tekst en 35 pp. noten met toegevoegd fotomateriaal; deel ii: manuscript in handschrift, 152 pp. tekst en 79 blz. noten met passim addenda in handschrift. |
| |
6 Dossier van in het Engels gestelde lezingen:
6.1 | ‘Inside the Plantinian house’, [Antwerpen, s.d.], 2 delen: deel 1, 13 pp. in handschrift; deel 2: 9 getypte pp.; |
6.2 | ‘Inside the Plantin-Moretus Museum’, [Antwerpen, s.d.], 4 getypte pp. met correcties in handschrift; |
6.3 | ‘The Making of a Renaissance Book’, [Antwerpen, s.d.], 2 versies (versie 1: 5 getypte pp.; versie 2: 5 getypte pp.); |
6.4 | ‘The Making of a Renaissance Book as told by the Plantinian Archives’, [Antwerpen, s.d.], 2 delen; deel 1: 20 getypte pp. met correcties in handschrift; deel 2: 9 getypte pp. met tekstcorrecties in handschrift; |
6.5 | ‘Christopher Plantin and The Golden Compasses’, [Antwerpen, s.d.], 7 getypte pp. met correcties in handschrift; |
| |
| |
6.6 | ‘A great printer's dynasty. Plantin and the Moretuses at Antwerp’, [Antwerp, s.d.], 17 getypte pp. met correcties in handschrift met copie zonder correcties; |
6.7 | ‘Believe it or not. A true wild-west story in medieval Flanders. The murder of count Charles and its consequences (1127)’, [Antwerp, s.d.], 5 getypte pp. n.g., onvolledig; |
6.8 | [‘Antwerp's Golden Age’], [Antwerpen, s.d.], 5 getypte pp.; |
6.9 | ‘Business and Art: The Golden Age of Antwerp (16th-18th Centuries)’, [Antwerpen, s.d.], 9 getypte pp. met correcties in handschrift; |
6.10 | ‘Printing and Graphic Arts’, [Antwerpen, s.d.], 25 pp. in handschrift; |
6.11 | ‘Printing and Sciences’: the vital interaction in the 16th century’, [Antwerpen, s.d.], 7 getypte pp. met correcties in handschrift; |
6.12 | ‘Printing and the mechanism of publication 400 years ago’, deel 1: definitieve versie, 27 pp. in handschrift, [Antwerpen], 1997; deel 2: 1e redactie, 19 pp. in handschrift in map met bronnenmateriaal en correspondentie in dit verband van L. Voet met The Linnean Society of London (aug. 1997-jan. 1998) en ook voorzien van een ‘Abstract’ (5 blz. in handschrift en 3 getypte pp.); |
6.13 | ‘About the Murder, Treason and Death of the Glorious Charles, Count of Flanders’, [Antwerpen, s.d.], 6 getypte pp. |
| |
7 Dossier met manuscripten van publicaties in het Engels met toehorende correspondentie (1988-1997):
7.1 | ‘Andreas Vesalius (1514/15-1564)’, [Brussel, 1987], 2 getypte pp. (met begeleidende brief van R. Van Esbroeck d.d. 24/3.1987); |
7.2 | ‘Erasmus and his Correspondents’, gepubliceerd in de ‘Proceedings of the Symposium on Erasmus’ (Erasmus Universiteit, Rotterdam, 9-11 november 1986), [Rotterdam, 1988], p. 197-204 (copie van de verbeterde drukproef) met 2de copie met het fiat van de auteur, gehandtekend en gedateerd 4.7.1988; |
7.3 | ‘Artistry and Industry in 16th Century Antwerp’, later getiteld ‘The Triumph of Antwerp’ (gepland voor het Dallas Museum of Art voor 1994, maar uiteindelijk niet doorgegaan): |
7.3.1 | Correspondentie met initiatiefneemster en coördinator Susan J. Barnes (7.6.1989-5.10.1994); |
7.3.2 | Schema's van L. Voet voor de opbouw van deze tentoonstelling en de begeleidende publicatie; |
7.3.3 | Overzicht van mogelijke bruiklenen; |
7.3.4 | Teksten overgemaakt door L. Voet: |
7.3.4.1 | ‘Artistry and Industry in sixteenth century Antwerp. Summary of the introductory contribution’, 3 getypte pp. met correcties in handschrift, [Antwerpen, 1993]. |
7.3.4.2 | ‘Antwerp in the Sixteenth Century. Society and Culture’, 2 delen; deel 1: 5 pp. in handschrift; deel 2: 29 getypte pp. met correcties in handschrift (copie van het toegezonden manuscript, [Antwerpen, 1993]). |
7.4 | ‘Philip II. William of Orange and the typographer Christopher Plantin. The two major players in the sixteenth century Netherlandish drama as seen through the eventful life of a humble citizen’, [Antwerpen], 1997, 21 getypte pp. met correcties
|
| |
| |
| in handschrift en copie van de begeleidende brief voor verzending van dit manuscript aan Dhr. A. Alvar (Centro de Estudios Historicos, Madrid), dd. 25.8.1997. |
| |
8 Dossier met manuscripten van lezingen en 1 boekbespreking gesteld in het Frans:
8.1 | ‘Bruges et Anvers: les relations de la Flandre et du Brabant avec l'Italie du 12me au 16me siècle’, [Antwerpen, na 1950], 12 getypte pp. met correcties in handschrift. |
8.2 | ‘La Patisserie et les Patissiers à travers les âges’, [Antwerpen, s.d.], 2 delen, deel 1: 2 getypte pp., deel 2: 8 pp. in handschrift. |
8.3 | ‘Une grande imprimerie au temps de la Renaissance et du Baroque. Le Musée Plantin-Moretus à Anvers’, [Antwerpen, s.d.], 2 delen; deel 1: 8 pp. tekst met correcties in handschrift; deel 2: overzicht van de daarbij te presenteren dia's, 3 getypte pp. met annotaties in handschrift en dubbel zonder annotaties. |
8.4 | ‘Plantin et ses auteurs. Quelques considérations sur les relations entre imprimeurs et auteurs sur le plan typographique-littéraire au 16me siècle’, Antwerpen, 1983, 3 delen; deel 1: tekst (21 getypte pp. met annotaties in handschrift); deel 2: documenten en correspondentie (31.10.1982-27.1.1984) met organisator prof. Giovanni Crapúlli verbonden aan het ‘Lessico intellettuale Europeo Centro di studio del Consiglio Nazionale delle Ricerche’ met betrekking tot het ‘Seminario Internazionale sulla trasmissione dei testi a stampa nel periodo moderno’ (doorgegaan te Rome van 23 tot 25 juni 1983). De betreffende lezing werd hier door L. Voet gegeven op 23 juni 1983 en werd blijkbaar aansluitend gepubliceerd. |
8.5 | ‘L'offre: diversification de la production, tirages, prix des livres. Le cas de l'<Officina Plantiniana> à Anvers (1555-1589)’, [Antwerpen, 1990], 3 delen; deel 1: 18 pp. copie van de verbeterde drukproef; deel 2: 16 pp. in handschrift, tekst van de lezing; deel 3: documenten en correspondentie (25.9.1990-4.5.1991). Deze lezing werd op 18 april 1991 gehouden aan het Istituto internazionale di Storia economica Francesco Datini, te Prato (Italië). |
8.6 | ‘Le Domaine. Wetteren, Editions Scaldis, 1949; un volume in - 8o de 299 p. Recueils de la Société Jean Bodin, iv’ [boekbespreking]. |
| |
9 Dossier met manuscripten van lezingen in het Nederlands:
9.1 | ‘De oorsprong der Vlaamse steden - inzonderheid Gent’, [les- of lezingschema], s.l.n.d., 9 pp. in handschrift; |
9.2 | ‘Gent’, s.l.n.d., 15 pp. tekst in handschrift + 6 pp. noten in handschrift [les- of lezingschema]; |
9.3 | [Inleiding tot de film over Oost-Vlaanderen van De Boe], s.l.n.d., 13 pp. in handschrift; |
9.4 | ‘Publiciteit en handelsreclame in de Oudheid’, s.l.n.d., 11 pp. in handschrift; |
9.5 | ‘De methode v[an] de historicus’, s.l.n.d., 21 pp. in handschrift; |
9.6 | ‘Chronologische sprokkelingen’, s.l.n.d., 15 pp. in handschrift; |
9.7 | ‘De Schelde als element v[an] een Siegfriedlijn’, s.l.n.d., 13 pp. In handschrift; |
9.8 | ‘M.P.M.’, [Antwerpen, 1951], 21 pp. in handschrift; |
9.9 | ‘Film’: De meesters van De Gulden Passer, [Antwerpen, s.d.], 9 pp. in handschrift; |
| |
| |
9.10 | ‘Een bezoek aan het Museum Plantin-Moretus’, [Antwerpen, s.d.], 6 pp. + 2 getypte pp.; |
9.11 | ‘[MPM]’, [Antwerpen, 1951 of erna], 5 pp. in handschrift; |
9.12 | ‘In het spoor van de oudste ontdekkingsreizigers’, [Antwerpen, s.d.], 11 getypte pp. n.g. + 1 toegevoegde getypte p. met annotaties in handschrift; |
9.13 | ‘Arbeidsvoorwaarden en soc[iale] voorzorg in het Plantijnse huis’, [Antwerpen, s.d.], 27 pp. in handschrift; |
9.14 | ‘Arbeid en sociale voorzorg in de Plantijnse drukkerij’, [Antwerpen, s.d.], 11 getypte pp. met annotaties in handschrift; |
9.15 | ‘Arbeid en sociale voorzorg in de Plantijnse drukkerij’, [Antwerpen, s.d.], 3 getypte pp. met annotaties in handschrift (onvolledig man.).; |
9.16 | ‘De Boekdrukkunst te Antwerpen’, [Antwerpen], 1971, 6 getypte pp. met correcties in handschrift; |
9.17 | ‘Antwerpen, centrum van humanisme’, [Antwerpen, ca. 1971], 9 getypte pp. met correcties in handschrift; |
9.18 | ‘De evolutie van de grafische kunst’, [Antwerpen, s.d.], 16 pp. in handschrift; |
9.19 | ‘De kunsten te Antwerpen in de 16de eeuw’, [Antwerpen, s.d.], 6 getypte pp. met correcties in handschrift; |
9.20 | ‘Hoe in de tijd van de Renaissance een boek werd gemaakt’, [Antwerpen, s.d.], 10 getypte pp. met correcties in handschrift (met onvolledig dubbel); |
9.21 | ‘Antwerpens Gouden Eeuw’, [Antwerpen, 1973], 13 pp. in handschrift; |
9.22 | [‘Antwerpens Gouden Eeuw’, Antwerpen, 1973], 6 getypte pp. met verbeteringen en addenda in handschrift; |
9.23 | ‘De Gouden Eeuw van Antwerpen. Het leven in de Metropool in de 16e en begin 17e eeuw’, [Antwerpen, 1973], 10 getypte pp. met annotaties in handschrift; |
9.24 | ‘Bij de vijftigste verjaardag van J.M. Legrand’, [Antwerpen, na 1980], 3 getypte pp. met correcties in handschrift; |
9.25 | ‘De Bibliografie van het Plantijnse Huis’, [Antwerpen, 1982], 9 pp. in handschrift; |
9.26 | ‘De Antwerpse Polyglot-Bijbel’, [Antwerpen, ca. 1982], 22 pp. in handschrift; |
9.27 | ‘Herinneringen van een conservator’, [Antwerpen, 1982], 14 pp. in handschrift; |
9.28 | ‘De eerste fase van de Tachtigjarige Oorlog’, [Antwerpen, 1985], 23 pp. in handschrift; |
9.29 | [‘Het fonds Emile Verhaeren - René Vandevoir’, Antwerpen, 1987], 18 pp. in handschrift met onvolledig dubbel in handschrift op papier van kleiner formaat; |
9.30 | ‘Christoffel Plantijn als typograaf en uitgever. Hoe in de Renaissance boeken werden gedrukt en verhandeld’, [Antwerpen], [1989], 21 pp. in handschrift met copie in hschr. van de definitieve redactie van deze tekst, voorgedragen op 20 maart 1989 op het colloquium ter presentatie van de publicatie ‘Ex Officina Plantiniana’ (24 pp. met toegevoegd inschrijvingsformulier met betrekking tot de presentatie van de voormelde publicatie); |
9.31 | ‘Christoffel Plantijn als drukker en uitgever: hoe in de Renaissance boeken werden gemaakt en verhandeld. Samenvatting’, [Antwerpen, 1989], 13 pp. in handschrift; |
9.32 | ‘Christoffel Plantijn als drukker-uitgever. Hoe in de Renaissance boeken werden gemaakt en verhandeld’, [Antwerpen], 1989, 27 pp. in handschrift; |
9.33 | ‘Christoffel Plantijn’, [Antwerpen, 1989], 23 pp. in handschrift; |
| |
| |
9.34 | ‘Chr[istoffel] Pl[antijn] - in h[et] teken v[an] Amicitiã et Tolerantiaã’, Antwerpen, 1989, 28 pp. in handschrift; |
9.35 | ‘Chr[istoffel] Pl[antijn], drukker te An'w. (1555-1589) en te Leiden (1583-1585). Een Fransman in h[et] cultur[ele] leven v[an] d[e] Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden’, [Antwerpen], 1989, 37 pp. in handschrift met 2 brieven in verband met deze lezing, gehouden te Naarden op 27 februari 1989 voor de Rotaryclub Antwerpen-West en de Rotaryclub Naarden-Bussum (d.d. 3 januari en 21 februari 1989); |
9.36 | ‘Arbeidsvoorwaarden en sociale voorzorg in de Plantijnse drukkerij (16e-17e eeuw)’, [Antwerpen], 1989, 2 delen; deel 1: 23 pp. in handschrift (kladversie); deel 2: 30 pp. in handschrift (definitieve tekst); |
9.37 | ‘H[et] drukken en uitgev[en] v[an] boeken in de Renaiss[ance] aan de hand v[an] de archieven en het materiaal v[an] h[et] Plantijnse huis’, [Antwerpen], 1998, 24 pp. in handschrift, 2 brieven en 1 document d.d. 1998 (lezing gehouden in het Museum Plantin-Moretus op 11.12.1998 voor de leden van de Nederlandse Vereniging voor Kartografie - Werkgroep voor de Geschiedenis van de Kartografie). |
9.38 | ‘Drukkers en auteurs in de 16de eeuw. Enkele beschouwingen aan de hand van de briefwisseling en boekhouding van Plantijn’, [Antwerpen, s.d.] 2 delen; deel 1: tekst (3 getypte pp. met correcties in handschrift [samenvatting van de lezing]; deel 2: 28 pp. in handschrift: volledige tekst van de lezing. |
| |
10 Dossier met manuscripten van publicaties in het Nederlands:
10.1 Bijdragen:
10.1.1 | ‘Klank- en -lichtspel M.P.M.’, [Antwerpen, s.d.], 2 delen; deel 1: definitieve versie (8 pp. in handschrift); deel 2: 5 pp. in handschrift. |
10.1.2 | ‘Abraham Verhoeven - De eerste Belgische courantier’, [Antwerpen, 1953], 5 getypte pp. |
10.1.3 | ‘Antwerpen in de tijd van Rubens’, [Antwerpen], 1977, 8 getypte pp. met nota in handschrift op p. 1: ‘In uitgave Rubens van P. Buschmann’. |
10.1.4 | ‘De Vlaamse schilderij in de 16de en 17de eeuw als historische kennisbron’, [Antwerpen], 1983, 2 delen; deel 1: tekst (17 pp. in handschrift, in copie toegestuurd aan Jan Martens te Brussel op 8 maart 1983 [voor publicatie bij het Mercatorfonds]; deel 2: voorbereidend materiaal (69 pp. in handschrift + 3 getypte pp.). |
10.1.5 | ‘Arbeidsvoorwaarden en sociale voorzorg in de Plantijnse drukkerij (16de-17de eeuw)’, [Antwerpen, 1989], 2 delen; deel 1: definitieve tekst, 11 getypte pp. met correcties in handschrift; deel 2: 1e redactie, 23 pp. in handschrift. |
10.1.6 | ‘Casus: Het boekbedrijf van Plantijn en de Moretussen te Antwerpen’, [Antwerpen, 1991-1992], 5 delen; deel 1: copie van in hschr. verbeterde drukproef (18 getypte pp.); deel 2: ‘Glossarium’ (4 getypte pp. met correcties in handschrift); deel 3: ‘Vragen te plaatsen achteraan de desbetreffende paragrafen’ (2 getypte pp. met correcties in handschrift); deel 4: ‘Tentamenvragen’ (3 pp. in handschrift); deel 5: correspondentie (20.5.1991-9.10.1991) (betreffende de redactie en uitwerking van een leereenheid gevraagd door de Open Universiteit, Afdeling cultuurwetenschappen, te Heerlen, Nederland). |
| |
| |
10.1.7 | ‘Christoffel Plantijn en het Iberisch schiereiland’, [Antwerpen, 1992], geannoteerde drukproef van het artikel verschenen in de begeleidende catalogus van de tentoonstelling ‘Christoffel Plantijn en de Iberische wereld’ (Antwerpen, Museum Plantin-Moretus, 1992) (60 pp. met correcties in handschrift). |
10.1.8 | ‘De “Officina Plantiniana” te Antwerpen en haar betrekkingen met Spanje’, [Antwerpen, 1992], 14 pp. in handschrift. |
10.1.9 | ‘Een 16de-eeuws drukker-uitgever op zoek naar de gunsten van de machtigen der aarde: Christoffel Plantijn als auteur van opdrachten’, [Antwerpen, ca. 1995-1996], 3 delen; deel 1: tekst (23 getypte pp. met annotaties en correcties in handschrift); deel 2: voorbereidend materiaal ([33] pp. in handschrift); deel 3: correspondentie (15.11.1994-9.8.1995 met in 1998 gedrukte inhoudstafel van de betreffende feestbundel Elly Cockx-Indestege). |
10.1.10 | ‘Uitgeversbanden in de Officina Plantiniana. Enkele kanttekeningen’, [Antwerpen, 1997], 3 delen; deel 1: verbeterde drukproef (copie van 9 pp.); deel 2: correspondentie (12.9.1997-22.11.1999); deel 3: overdruk uit het Gutenberg Jahrbuch 1990 van het artikel van Georges Colin getiteld ‘La fourniture de reliures par l'Officine plantinienne’. |
| |
10.2 Werk:
‘Cultuurgidsen voor de toerist. 1. De Westerse beschavingswereld (Europa, Nabije Oosten, Noord Afrika)’, [Antwerpen, s.d.], 3 delen; deel 1: tekst (97 getypte pp. en passim in hschr. + 8 getypte pp. + 24 getypte pp. + 11 getypte pp. + 6 pp. in handschrift + 6 getypte pp. + 3 pp. in handschrift + 2 pp. in handschrift + 1 pp. in handschrift + 13 pp. in handschrift; deel 2: ‘Illustraties’ (2 getypte pp. + 35 pp. in handschrift n.g. + copies uit ‘Alphabete und Schriftzeichen des Morgen - und des Abendlandes’ (Berlin, 1969); deel 3: ‘The Dark Ages’ (27 getypte pp.). |
| |
11 Dossier met betrekking tot voorbereidend onderzoek voor TV- programma's:
11.1 | Dossier met documenten in verband met onderzoek voor een tv-programma, getiteld ‘De kunst van Vlaanderen en Brabant’, voorbereid in 1984 door de Belgische Radio en Televisie, Nederlandse uitzendingen, Televisie [Antwerpen, 1984], 2 delen; deel 1: correspondentie (t.w. 1 brief van L. Bekkers d.d. 2.2.1984 met in bijlage een originele aannemingsovereenkomst, afgesloten op 3.2.1984 tussen de brt-zaakgelastigden en L. Voet); deel 2: tekst ‘L'Art de la Flandre et du Brabant’ (a) definitieve versie: 7 getypte pp. met correcties in handschrift; (b) 1e ontwerp: 13 pp. in handschrift) met in bijlage getypt overzicht in 2 exemplaren van de beste specialisten op voormeld onderzoeksterrein en begeleidende brief van L. Voet d.d. 27.1.1984 ter verzending van deze tekst aan dhr. J. Antoine, te Parijs; |
11.2 | Dossier met betrekking tot de tv-reeks ‘Les grands courants de l'histoire. L'évolution des sociétés et des cultures dans le monde occidental’, [Antwerpen, na 1982 - wellicht later dan 1984], 2 delen; deel 1: definitieve tekst (44 getypte pp. met handgeschreven correcties) met toegevoegde inhoudstafel van 3 getypte pp. met correcties in handschrift; deel 2: voorbereidend materiaal, getiteld ‘Rassen’, [19] pp. in handschrift. |
| |
| |
| |
12 Dossier met betrekking tot de cursussen gedoceerd door ereconservator L. Voet:
12.1 | ‘Geschiedenis van het papier’, [Antwerpen, 1952], 6 delen; deel 1: synopsis ‘Geschiedenis van het papier’ (1 ex. van 6 gedrukte pp.; 1 ex. van 9 gedrukte pp.; 1 ex. van 8 gedrukte pp.); deel 2: cursus in handschrift (11 + 17 pp.); deel 3: didactisch materiaal (deels gesprokkeld in mpm, deels betrokken van de ‘Moulin Richard de Bas’, met fotomateriaal d.d. 1952); deel 4: ‘Uit de geschiedenis van het papier’ (voordracht?, 9 getypte pp. met annotaties in handschrift); deel 5: folder en studieprogramma van het Plantin Genootschap met vermelding van deze cursus, deel uitmakend van de geboden opleiding; deel 6: ‘Geschiedenis van de Boekband’, cursus gedoceerd aan het Plantin Genootschap door B. van Regemorter (8 gedrukte pp.). |
12.2 | ‘De Antwerpse boekdrukkunst en boekillustratie’, [Antwerpen], 1974-1975, 9 getypte pp. (= cursus gegeven door L. Voet in de ‘Stedelijke leergangen voor opleiding van gidsen’). |
12.3 | ‘De Antwerpse Boekdrukkunst en Prentkunst’, [Antwerpen], 1989-1990, 10 getypte pp. (= cursus gegeven door L. Voet in de ‘Stedelijke Leergangen voor Opleiding van Gidsen - Antwerpen). |
12.4 | ‘Hedendaagse Economische en Sociale Geschiedenis. De wording van de hedendaagse wereld op het economische en sociale vlak’, (Antwerpen, 1962), 90 getypte pp. [= cursus gedoceerd aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken, Rijksuniversitair Centrum Antwerpen, 1962-1982]. |
| |
13 Wetenschappelijke Correspondentie (1960-2000):
13.1 | 4 getypte brieven van of in opdracht van M.V. Dixon, Assistant Editor bij Chamber's Ecyclopaedia, Londen (24.8.1960-10.11.1961). |
13.2 | Correspondentie F. Baudin - L. Voet: 2 brieven van F. Baudin (Bonlez, 17 febr. en 2 juli 1993) in handschrift en 1 ontwerp van antwoord in handschrift van L. Voet (Antwerpen, 22.2.1993). |
13.3 | Getypte brief (Oxford, 20.12.1995) van J.S.G. Simmons, ‘Founder-Despot’ van All Souls College met notitie in handschrift en ontwerp van antwoord in handschrift van L. Voet ([Antwerpen], 5.1.1996). |
13.4 | Getypte brief van E. Duverger, redactiesecretaris van het Nationaal Biografisch Woordenboek (Brussel, 17.11.1997) en ontwerp van antwoord van L. Voet (Antwerpen, 28.11.1997). |
13.5 | Correspondentie Juan Gil (‘Catedrático de Filología Latina - Universidad de Sevilla’) - L. Voet, samengesteld uit 2 getypte brieven van Juan Gil (Sevilla, 9.12.1997 en 1.3.1998) en 2 ontwerpen van antwoord in handschrift van L. Voet (Antwerpen, 5.1.1998 en 4.4.1998). |
13.6 | 1 getypte brief van André Flour (Roeselare, 11.8.1999) en ontwerp van antwoord van L. Voet ([Antwerpen, na 11.8.1999]). |
13.7 | Kopie in handschrift van brief van 25.6.2000 van L. Voet aan schepen voor cultuur Eric Antonis (= klacht op de impact in het Plantijnse Huis van de tentoonstelling ‘Orbis Terrarum’). |
| |
| |
13.8 | Ontwerp van brief in handschrift van L. Voet ([Antwerpen], 11 juli 2000) aan een niet te identificeren bestemmeling. |
13.9 | Brief van J.F. Verbruggen (Vilvoorde, 16 juli 2000) met ontwerp van antwoord in handschrift van L. Voet d.d. 23.7.2000. |
13.10 | Getypte brief van Johan Andriessen (Wilrijk, 25 september 2000), brief in handschrift met bijlage van Pierre Meulepas (Antwerpen, 4 oktober 2000) en ontwerp van antwoord van L. Voet aan J. Andriessen (Antwerpen, 10 oktober 2000). |
13.11 | Getypte brief van Florence Boogaerts (Cos Cob Connecticut, 28 september 2000) met ontwerp van antwoord van L. Voet in handschrift ([Antwerpen], 13.10.2000). |
13.12 | Getypte brief van David A. Vandendriessche (Christelijke Gemeente van Jehovah' Getuigen, Kraainem, 29 november 2000) met ontwerp van antwoord in handschrift van L. Voet s.d. ([Antwerpen, na 29 november 2000]). |
13.13 | Getypte brief van William Pettas, ‘University Librarian’ bij de bibliotheek van Auburn University te Montgomery, Alabama, usa (Montgomery, 6 november 2000) met ontwerp van antwoord in handschrift van L. Voet d.d. 18 december 2000. |
| |
14 Documenten met betrekking tot lidmaatschappen en medewerking aan wetenschappelijke verenigingen:
14.1 Met betrekking tot het Nationaal Centrum voor de Archeologie en de Geschiedenis van het Boek.
Centre National de l'Archéologie et de l'Historie du Livre (26 maart 1965-17 Augustus 1984):
14.1.1 | Proces-verbaal van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 26 maart 1965; |
14.1.2 | Copie van een getypte brief van de grootmaarschalk van het Hof, H. Liebaers (22 september 1981); |
14.1.3 | ‘Project’ [s.d.]; |
14.1.4 | Copie van de brief van 8 juni 1983 van de Directeur-generaals van de Dienst van het Wetenschappelijk Onderzoek A. Biliau en R. Totté (Ministère de l'Education Nationale en Ministerie van Nationale Opvoeding) aan M. Wittek, ‘Président de la Commission administrative du Patrimoine’; |
14.1.5 | Getypte brief van M. Wittek en G. Colin aan L. Voet (Brussel, 29 juli 1983); |
14.1.6 | Proces-verbaal van de buitengewone algemene vergadering van 29 augustus 1983; |
14.1.7 | Brief van M. Wittek, Beheerder, aan L. Voet d.d. 9 september 1983; |
14.1.8 | Publicatie in het Frans (n 5425) en in het Nederlands (n 5495) van de ontbinding van deze vereniging in het Belgisch Staatsblad d.d. 9 augustus en 17 augustus 1984. |
| |
14.2 Met betrekking tot het Joris Minnefonds:
14.2.1 | Statuten van het Joris Minnefonds d.d. 3.10.1977 (uittreksel uit het Belgisch Staatsblad, hierin gepubliceerd onder n. 9946). |
14.2.2 | Documenten met betrekking tot de huldiging van Joris Minne in 1984: |
14.2.2.1 | ‘Huldiging Joris Minne te Hasselt (12 mei 1984)’ (tekst van de gelegenheidsrede van L. Voet, 4 getypte pp.); |
| |
| |
14-2.2.2 | ‘Joris Minne’, begeleidende catalogus bij de tentoonstelling in het Huis ‘De Croon’ in het Provinciaal Openluchtmuseum Bokrijk, Hasselt, 1984, 20 pp. met 2 teksten in dit verband (man. van 1 en 2 getypte pp.). |
14.2.3 | Uittreksel n 2615 uit de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 19 februari 1987, getiteld: ‘Joris Minnefonds. Benoemingen - Raad van Beheer’. |
14.2.4 | Documenten met betrekking tot het overlijden van Joris Minne en de retrospectieve van 1988: |
14.2.4.1 | Getypte brief van P. Marain-Peeters aan L. Voet (12.1.1988); |
14.2.4.2 | Doodsbrief van kort na 31.3.1988; |
14.2.4.3 | Lijkrede uitgesproken door L. Voet op de begrafenisplechtigheid van 8.4.1988 (met publicatie in vri.k.a. Periscoop, 11de jaargang - Zomer (april-juni 1988), 3, pp. 25-27). |
14.2.4.4 | Documenten met betrekking tot de ‘Retrospectieve Joris Minne 1897- 988’:
a) | 2 pp. in handschrift (voorbereiding); |
b) | Manuscript van ‘Joris Minne een veelzijdig, gedreven kunstenaar (Oostende, 11 mei 1897-Antwerpen, 31 maart 1988)’ (12 getypte pp. met correcties in handschrift); |
c) | Idem: 2de redactie van deze tekst met correcties in handschrift (11 getypte pp.); |
d) | Overdruk van de gedrukte tekst (7 pp.); |
e) | Uitnodiging met betrekking tot de retrospectieve tentoonstelling ‘Joris Minne’ ('t Elzenveld, Antwerpen, 21 september 1988); |
|
14.2.4.5 | Documenten met betrekking tot de vergaderingen van het Joris Minnefonds, zijn beheer en zijn activiteiten (o.a. de Joris Minneprijs en de tentoonstelling in 1997 georganiseerd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de geboorte van Joris Minne): 35 documenten (correspondentie, verslagen, overzichten, uitnodigingen tot vergaderingen met brieven van L. Voet aan o.a. Burgemeester Léona Detiège en Gouverneur Camille Paulus d.d. 15.5.1996 en aan Directeur 8e Directie Paul Elen d.d. 28.5.1996) en tekst van een rede in dit verband door L. Voet (8 pp. in handschrift). |
| |
14.3 Met betrekking tot de Vereeniging der Antwerpsche Bibliophielen:
14.3.1 | Documenten met betrekking tot de werking van de Vereniging waarvan L. Voet voorzitter was vanaf 1983 tot 2002 (alle getypt tenzij anders opgegeven): |
14.3.1.1 | 1980: verslag van de vergadering van de Beheerraad van 2.3.1980; |
14.3.1.2 | 1981:
> | verslag van het werkingsjaar 1981; |
> | financieel verslag met betrekking tot 1981; |
> | begroting 1982; |
|
14.3.1.3 | 1982:
> | samenstelling van de beheerraad; |
> | verslag van de beheerraad d.d. 21.3.1982 met financieel verslag-1982 en begroting-1983; |
|
14.3.1.4 | 1983:
> | brief van voorzitter G. Schmook d.d. 30.1.1983 over zijn terugtreden als voorzitter; |
|
| |
| |
|
> | brief van secretaris G. Persoons d.d. 8.2.1983; |
> | antwoord d.d. 17.3.1983 van co-voorzitter H. Liebaers aan voorzitter G. Schmook; |
> | ontwerp van brief in handschrift van L. Voet aan H. Liebaers d.d. 6.2.1983; |
> | getypte lijst van medewerkers aan De Gulden Passer; |
> | uitnodiging tot de vergadering van de Beheerraad van 8.5.1983 d.d. 24.4.1983; |
> | uitnodiging voor de Alg. Stat. Vergadering van 8.5.1983; |
> | dankbrief van uittredend voorzitter G. Schmook d.d. 12.5.1983 met copie van antwoord van L. Voet d.d. 26.5.1983; |
> | prijsoffertes d.d. 26-27.5.1983 van K. Roels, afgevaardigd beheerder van Drukkerij Roels, aan mevr. L. Viaene (Gemeentekrediet van België); |
> | vergelijkend overzicht van de prijsopgaven voor het drukken van De Gulden Passer d.d. 23.11.1983; |
> | dankbrief met betrekking tot de voorlopige toezegging van het drukwerk d.d. 23.11.1983 van K. Roels (Drukkerij Roels) aan mevr. L. Viaene (Gemeentekrediet van België); |
|
14.3.1.5 | 1984:
> | uitnodiging d.d. 25 februari 1984 voor de vergadering van de Beheerraad van 11.3.1984; |
> | verslag van de vergadering d.d. 11.3.1984; |
> | copie van brief d.d. 12.3.1984 van F. de Nave aan Drukkerij Roels met betrekking tot de realisatie van het ‘Album Amicorum L. Voet’. |
> | idem van een gelijktijdig door haar verzonden brief in dit verband aan secretaris G. Persoons; |
> | idem van een in dit verband gelijktijdig door haar verstuurde brief aan J.-M. Duvosquel, Hoofd van de Culturele Dienst van het Gemeentekrediet van België (met copie); |
> | copie van brief aan Drukkerij Roels n.v. van F. de Nave met betrekking tot het Liber Amicorum L. Voet d.d. 17.4.1984; |
> | brief d.d. 8.11.1984 van de Société des Bibliophiles Belges séant à Mons aan voorzitter L. Voet met in bijlage: 1) ‘Note sur le passé de la Société des Sciences ‘en 2) ‘Historique de la Société des Bibliophiles Belges séant à Mons’; |
> | copie van brief d.d. 14.11.1984 van kabinetchef J. Detry aan Ruckers Genootschapvoorzitter E. Traey met betrekking tot de machtiging tot het verlenen van attesten inzake belastingsvrijstelling; |
> | brief d.d. 25.11.1984 van P. Culot (Société des Bibliophiles Belges séant à Mons) aan L. Voet; |
> | Uitnodiging voor bijwoning op 9.12.1984 van de viering van het 150- jarig bestaan van de Société des Sciences, des Arts et des Lettres du Hainaut en de Société des Bibliophiles Belges séant à Mons; |
> | Copie van brief d.d. 18.12.1984 van Adjunct-adviseur L. Van Bellinghen aan [conservator J. Lambrechts] met betrekking tot de beoogde belastingvrijstelling van bepaalde giften aan de vzw Ruckers-Genootschap. |
|
14.3.1.6 | 1985:
> | brief d.d. 2.1.1985 van P. Culot namens de Société des Bibliophiles Belges aan L. Voet; |
|
| |
| |
|
> | verslag van de secretaris over het werkingsjaar 1984; |
> | financieel verslag 1983-1984 met begroting 1985; |
> | uitnodiging d.d. 15.2.1985 voor bijwoning van de jaarlijkse statutaire vergadering op 9-3.1985; |
> | verslag van deze vergadering van 9.3.1985; |
> | copie van brief d.d. 8.5.1985 van F. Mertens, directeur van Drukkerij Roels, aan het Gemeentekrediet van België met betrekking tot de realisatie van het Liber Amicorum Leon Voet; |
> | nota in handschrift van L. Voet met betrekking tot deze realisatie (s.d.); |
> | copie van de begeleidende nota van conservator J. Lambrechts aan F. de Nave d.d. 13.5.1985 met betrekking tot info rond ‘belastingsvrijstelling’; |
> | copie van een brief d.d. 15.5.1985 en een ongedateerde brief van J. Van Broeckhoven, Voorziter van de Raad voor Cultuur van de Provincie Antwerpen, en Algemeen Secretaris H. Leemans, over het absenteïsme in de vergaderingen van de voormelde Raad van de afgevaardigden van de Vereniging der Antwerpse Bibliophielen; |
> | dankbrief s.d. aan penningmeester L. Wuyts vanwege de Universitaire Stichting voor de toegestuurde Gulden Passers - jg. 1983 en jg. 1984-1985; |
> | copie van brief d.d. 22.5.1985 van Bestendig Dotatiefonds - voorzitter L. Gyselinck aan F. de Nave met betrekking tot ‘belastingvrijstelling’; |
> | begeleidende brief d.d. 24.5.1985 van assistente Monique Morbé voor verzending van de documentatie met betrekking tot ‘belastingvrijstelling’ aan L. Voet; |
> | copie van faktuur d.d. 31.5.1985 van Drukkerij Roels met betrekking tot de realisatie van het ‘Liber Amicorum Leon Voet’; |
> | brief van 2.6.1985 van erevoorzitter G. Schmook aan voorzitter L. Voet met betrekking tot Elly Cockx; |
> | copie van brief d.d. 25.6.1985 van F. de Nave aan het Gemeentekrediet van België met betrekking tot de realisatie van het ‘Liber Amicorum Leon Voet’; |
> | brief d.d. 25.6.1985 van F. de Nave aan L. Voet met betrekking tot de samenstelling van De Gulden Passer en het initiatief voor belastingvrijstelling; |
> | copie van een begeleidende nota d.d. 3.7.1985 met betrekking tot de verzending van een copie van de correspondentie tussen Drukkerij Roels en het Gemeentekrediet van België [aan F. de Nave]; |
> | brief van G. Persoons d.d. 9.7.1985 aan L. Voet met betrekking tot het heengaan van G. Schmook; |
> | copie van de partiële facturatie van de jg. 1984/85 van De Gulden Passer, overgemaakt door het Gemeentekrediet van België aan de Vereniging (d.d. 10.7.1985); |
> | copie van brief met rouwbeklag d.d. 11.7.1985, namens de beheerraad ondertekend door voorzitter L. Voet en secretaris G. Persoons, aan mevr. G. Schmook naar aanleiding van het overlijden van haar echtgenoot; |
> | ontwerp in handschrift van condoleantiebrief van L. Voet aan mevr. Schmook s.d.; |
> | copie van brief van G. Becu - Avondts, Diensthoofd van de Universitaire Stichting, aan penningmeester L. Wuyts d.d. 12.7.1985 in verband met het verloren
|
|
| |
| |
|
| gaan van subsidies voor De Gulden Passer sinds 1977 (met copies van de sinds 29.3.1982 hem in dit verband toegestuurde rappels); |
> | copie van brief van F. de Nave d.d. 25.7.1985 aan L. Wuyts met betrekking tot de vraag van L. Voet tot regeling van de toestand naar de Universitaire Stichting toe; |
> | brief d.d. 23.9.1985 van Maria Van Giel aan L. Voet voor verzending van een copie van de factuur aan het Gemeentekrediet van België; |
> | copie van brief van P. Elen, Directeur van de Cultuurdienst van het Provinciebestuur van Antwerpen, d.d. 1.10.1985 met betrekking tot de toegekende subsidie -1984 aan de Vereniging; |
> | brief d.d. 5.12.1985 van F. de Nave aan L. Voet met betrekking tot copijwerving voor De Gulden Passer; |
> | copie d.d. 12.12.1985 van brief van F. de Nave aan penningmeester L. Wuyts met betrekking tot de financiering van het ‘Liber Amicorum Leon Voet’; |
> | copie van de factuur d.d. 13.12.1985 van het Gemeentekrediet van België aan het Museum Plantin-Moretus met betrekking tot het ‘Liber Amicorum Leon Voet’ met copie van begeleidend briefje d.d. 17.12.1985 van F. de Nave voor verzending aan penningmeester L. Wuyts; |
> | nota s.d. in handschrift van L. Voet met betrekking tot de financiering van het ‘Liber Amicorum Leon Voet’; |
> | financieel verslag 1985 en begroting 1986; |
|
14.3.1.7 | 1986:
> | ‘In Memoriam Ger Schmook’, 4 pp. in handschrift van Leon Voet, s.d. |
> | brief in handschrift d.d. 6.1.1986 van G. Persoons aan L. Voet met betrekking tot de financiële toestand van de Vereniging; |
> | copie van nota in handschrift van L. Voet s.d. met betrekking tot de financiële toestand van de Vereniging; |
> | copie van brief in handschrift van L. Voet aan G. Persoons d.d. 11.1.1986 met betrekking tot de financiering van het ‘Liber Amicorum Leon Voet’; |
> | copie van brief in handschrift van L. Voet aan G. Persoons d.d. 12.1.1986 over het zelfde thema; |
> | antwoord d.d. van 20.1.1986 van G. Persoons aan L. Voet met betrekking tot de algemene statutaire vergadering; |
> | copie van brief d.d. 3.3.1986 van P. Elen (Provinciale Cultuurdienst) aan de Vereniging met betrekking tot de subsidiëring van De Gulden Passer; |
> | origineel en copie van brief d.d. 13.3.1986 van redactiesecretaris F. de Nave aan de Voorzitter en de Leden van de Vereniging met betrekking tot copijwerving voor De Gulden Passer en reorganisatie van het redactiewerk voor De Gulden Passer met originele bijgaande brief d.d. 13 maart 1986 waarin voorzitter L. Voet gevraagd wordt de bijgaande brief te willen voorleggen aan de Raad van Beheer op 13.4.1986; |
> | brief met 2 copies d.d. 17.3.1986 van E. Cockx aan L. Voet met voorstellen met betrekking tot de werking en het beheer van de Vereniging; |
|
| |
| |
|
> | copie van brieven van 23.3.1986 van L. Voet aan G. Persoons en E. Cockx met betrekking tot het beheer van de Vereniging (met ontwerp van brief aan E. Cockx in handschrift); |
> | brief van F. de Nave aan L. Voet d.d. 26.3.1986 met betrekking tot de offerte voor het drukken van De Gulden Passer, overgemaakt door drukkerij Govaerts, toegevoegd in bijlage en gedateerd 21.2.1986; |
> | uitnodiging d.d. 29.3.1986 tot bijwoning van de vergadering van de Beheerraad van 13.4.1986; |
> | financieel jaarverslag 1985 (aangepast) d.d. 5.4.1986 met begroting 1986; |
> | ontwerp van antwoord aan E. Cockx in handschrift van L. Voet s.d.; |
> | verslag van de vergadering van de Beheerraad d.d. 13.4.1986 met toegevoegde gedrukte uitnodiging voor bijwoning van de Algemene Statutaire Vergadering van 13.4.1986; |
> | originele brief (in copie) d.d. 20.4.1986 van Willem Schrickx aan L. Voet met betrekking tot publicatie in De Gulden Passer; |
> | copie van brief d.d. 9.6.1986 van L. Baeck, Afgevaardigd - Beheerder van de Universitaire Stichting, aan penningmeester L. Wuyts met betrekking tot subsidiëring toegekend aan De Gulden Passer; |
> | brief d.d. 25.6.1986 van F. de Nave aan L. Voet met betrekking tot planning van een eerste redactieraadvergadering; |
> | uitnodiging d.d. 19.11.1986 van F. de Nave aan L. Voet met betrekking tot de vergadering van het redactiecomité gepland op 27.11.1986; |
> | verslag van de vergadering van 27.11.1986 van het redactiecomité met begeleidend briefje ter verzending van 10.12.1986 ondertekend door adjunct-conservator M. Knockaert; |
> | nota in handschrift van L. Voet (s.d.) met betrekking tot diverse vragen aan F. de Nave; |
|
14.3.1.8 | 1987:
> | copie van brief d.d. 31.1.1987 van secretaris G. Persoons, uitnodiging tot bijwoning van de vergadering van de Beheerraad van 14.2.1987; |
> | werkingsverslag 1986 (copie); |
|
14.3.1.9 | 2003:
> | copie van het werkingsverslag 2002. |
|
14.3.2 | Kopij toegekomen voor publicatie in De Gulden Passer (copies): |
14.3.2.1 | Chr. Coppens, ‘Losse aantekeningen rond Viglius en het boek’ (8 getypte pp. met 7 pp. ill.); |
14.3.2.2 | F. Lemmens, ‘Een Antwerps bidprentje voor Koningin Louise-Marie van Orleans’ (25 getypte pp.); |
14.3.2.3 | M.A. Robben, ‘De Antwerpse boekenwereld en haar relaties met Spanje in de 16de en 17de eeuw’ (9 getypte pp.); |
14.3.2.4 | Lode Van den Branden, ‘Drukoctrooien toegekend door de Raad van Brabant tot 1600’ (14 getypte pp.); |
| |
| |
14.3.2.5 | B.A. Vermaseren, ‘Geschiedenis en Bibliografie. De te Vianen gedrukte “Concordantie” tussen Lutheranen en Calvinisten te Antwerpen (dec. 1566)’ (45 getypte pp.). |
14.3.3 | Gedrukte pagina ‘Kopij-aanwijzingen’. |
14.3.4 | Copie van overzicht ‘Bijdragen geselecteerd voor opname in De Gulden Passer’ (s.d.). |
14.3.5 | Getypt overzicht van ‘Artikels in verband met Plantin en Jan 1 Moretus in De Gulden Passer vanaf 1965’ (copie met correcties in handschrift van L. Voet). |
|
-
voetnoot1
- Cf. hierover F. de Nave, ‘Conservator Leon Voet: een biobibliografische schets’, in F. de Nave (ed.), ‘Liber Amicorum Leon Voet’ (Antwerpen, 1985) [= De Gulden Passer, 62-63 (1984-1985)], 6-36.
-
voetnoot2
- Cfr. voor de publicaties uit de periode 1942-1981: F. de Nave, ‘Conservator Leon Voet: een bio- bibliografische schets’, op. cit.
|