In memoriam em. prof. dr. Willem Schrickx
Emeritus Prof. Dr. Willem Schrickx is in Antwerpen geboren op 30 december 1918 en nam afscheid van ons te Gent op 23 september 1998. Hij studeerde af aan de Rijksuniversiteit te Gent in 1949 als doctor in de letteren en wijsbegeerte, groep Germaanse Filologie. Hij begon zijn loopbaan als leraar aan de Stedelijke normaalscholen te Antwerpen en de Rijkssecundaire normaalschool te Gent. In 1957 werd hij assistent en het jaar daarop docent voor diverse cursussen in het vakgebied Engels. Sinds 1962 gewoon hoogleraar aan de RUG, werd Professor Schrickx in 1965 titularis van de leerstoel voor Engelse en Amerikaanse literatuur. In die functie leidde hij ook het Seminarie Engelse Literatuur en het Documentatiecentrum voor Dramatische Kunst. De Gentse universiteit stelde hem van 1966 tot 1968 aan als decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.
Bij zijn emeritaat in 1985 eerde het Seminarie voor Engelse en Amerikaanse Literatuur hem met driehonderdvijftig bladzijden vriendenbijdragen: Elizabethan, Jacobean and modern studies presented to professor Willem Schrickx on the occasion of his retirement. In dat vriendenboek citeerde Prof. Waterschoot uit de brief van Daniel Rogers vanuit Londen in 1569 gericht aan Lucas d'Heere:
Nam velut ratio negotiorum, sic danda est ratio, Deo, otiorum.
Naast rekenschap over de gewone werkzaamheden, moet ook rekenschap worden gegeven over de besteding van de vrije tijd...
Inderdaad, ook Professor Willem Schrickx was tot in zijn vrije tijd een gewaardeerd vorser en werkzaam humanist met vele belangstellingsvelden. Heel zijn leven koesterde hij grote bewondering voor S.T. Coleridge, de Engelse romantische dichter en criticus. Zo verleende hij -als Vlaams geleerde- medewerking aan de prestigieuze uitgave van de Collected Coleridge.
De leden van de Vereniging der Antwerpse Bibliofielen kennen hem veeleer als gezaghebbend auteur van de theatergeschiedenis van de Elizabethaanse en Jacobijnse periode, met bijzondere belangstelling voor de ideeëngeschiedenis. Hij streefde naar het onthullen van de dichterlijke verbeelding en speurde naar raakpun-