In memoriam Jan Borms
Jan Borms was in meer dan één opzicht een Grenzgänger. Geboren te Sint-Niklaas in 1888 verhuisde hij naar Nederland in 1918; hij overleed plotseling te Parijs, 7 maart 1956, op een van zijn zakenreizen en werd te 's Gravenhage niet ver van zijn woonplaats Voorburg begraven.
Zijn akademische opleiding ontving hij in zijn geboortestad, daarna te Leuven in de filologie en te Mechelen in de muziek. In Nederland moest hij, om den brode, overstappen in het zakenleven, veroverde aldaar een vooraanstaande plaats, die hij tot het jaar vóór zijn overlijden schitterend waarnam.
Hij wist evenwel een brug te slaan tussen zijn functie, die schier zijn gehele tijd in beslag nam en zijn ingeboren liefde voor wetenschappelijk en kultureel werk, waarin hij een verpozing vond. Met zijn vlugge geest, zijn wonderbaar geheugen, en zijn alzijdige belangstelling vond hij de wegen en vele verborgen paadjes op allerlei terreinen van kunstgeschiedenis, volkskunde, familiekunde, numismatiek, enz. In Nederland was hij thuis in alle musea, biblioteken en archieven en op zijn zakenreizen in het buitenland maakte hij van zijn rustuurtjes gebruik om zijn kunst-, boeken- en kuriositeitenverzameling aan te vullen; hij had een flair om allerlei zeldzaamheden op de kop te tikken. Hij liet dan ook een schat na, die menig wetenschappelijk instituut benijdenswaardig zou vinden. Eén voorbeeld slechts: waar vindt men een biblioteek met meer dan 400 werken en werkjes over emblemata?
Zijn bijdragen in tijdschriften over allerlei onderwerpen, steeds van een eigen standpunt bekeken, werden immer opgemerkt en bezorgden hem een drukke briefwisseling met de specialisten in het vak.
Gedurende het kort verlof dat hij zich jaarlijks gunde, kwam hij voor enkele uren terug in zijn geboortestad en in zijn Waasland, dat hij nog in alle hoeken en kanten kende. Het was dan voor zijn