‘De Bibliographie - d.i. het werk van den boekverkooper geplaatst naast zijn levensbeschrijving - mag als een eerste poging aanspraak maken op toegevendheid. Dat zij niet compleet is spreekt van zelf (zelfs een hoofdbron, de 's-Gravenhaagsche Courant, moet van 1750 af nog doorgewerkt worden)... Erger is dat vele titels zullen blijken niet nauwkeurig te zijn... omdat... een groot aantal zijn overgenomen uit catalogi, ook buitenlandsche, met alle willekeurigheden hieraan verbonden’ (p. XIII sq.), uit persoonlijke aanteekeningen van A. Sassen, Ledeboer, J.W. Enschedé, en uit advertenties in kranten.
‘De Boekenveilingen geven aan den boekhandel van 's-Gravenhage een zoo bizonder cachet..., dat zij niet mogen ontbreken in het beeld van een Haagsch boekverkooper. Voor de veilingen in de stad dienen als bron de appoinctementen van Schout enz. op de aanvragen der boekverkoopers...; voor de veilingen op de Groote Zaal dienen de rekeningen van den rentmeester... Beide soorten aanteekeningen worden veelal aangevuld door advertenties in de Oprechte Haarlemse Courant of in de 's-Gravenhaagsche Courant’ en veilingscatalogi uit dien tijd (p. XIV).
Kossmann's werk is samengesteld uit een reeks artikels, alphabetisch gerangschikt, waarvan elk gewijd is aan een boekverkooper. S. heeft de door de bronnen verstrekte gegevens geresumeerd, maar bij elk détail - zoowel van biographie als van uitgaven-lijst - gezorgd voor nauwkeurige verwijzing naar de bron.
‘De inrichting die ik gekozen heb, waarbij elk onderdeel tot een geheel is afgerond, belooft zeker een aangenamer resultaat dan een verzameling van uitsluitend bronnenmateriaal, zooals Kleerkooper en Van Stockum in hun boek over Amsterdam leveren; maar zij vestigt tegelijk, misschien al te zeer, de aandacht op datgene wat ontbreekt of nog niet in orde is. Het zij zoo; moge de oordeelkundige lezer daardoor opgewekt worden om alsnog zijn kennis bij te dragen’. Niemand voorwaar denkt eraan den S. de onvolledigheid van het nochtans zoo rijke materiaal dat hier is verzameld, te verwijten; en we moeten hem bovendien dankbaar zijn dat hij die tekortkomingen niet heeft trachten te verbergen, maar ze - zooals het in een wetenschappelijk werk past - duidelijk te herkennen laat: op deze wijze kunnen de leemten van dezen catalogus gemakkelijker ontdekt worden, wat tot spoedige aanvulling