In het ‘Antwerpsch Cronijkje’ van F.G. V[llens] (Leyden, Pieter vander Eyck, 1743), leest men op bladz. 34:1534. Anno 1534 den 6 October, doen verbrande snachts ter twaelf uren onser Lieve Vrouwe kercke, dwelck men niet wist van waer het vier quamp.
Alleen dus Mertens spreekt over turven, en beweert aldus gelezen te hebben in de chronijk van notaris Bertrijn. Deze chronijk werd uitgegeven op last van de Antwerpsche Bibliophilen door Ridder G. Van Havre, en de lezing van dezen geleerden bibliophiel verschilt met die van Mertens. Op bladz. 37 van de uitgave der Antwerpsche Bibliophilen kan men lezen:
Anno 1533. Op St Michielsnacht verbrandde t'Antwerpen een groot deel van Onse Lieve Vrouwenkercke, dwelck door teurtsen byquam, die qualyck uitgedaen waren geweest.
Op blz. 79. Anno 1533....
Item, den 6 October doen verbrandde s maendags 's nachts ten 12 uren tot Antwerpen Onse Lieve Vrouwenkercke, daer verbrandden 57 autaeren.
In een berijmde chronijk van Antwerpen, van 1472 tot 1556, (S.B.A. 11285) in hs.:
Ao 1533, in October opten 6e dach na den middernacht
v[er]brande onzer vrouwenkercke dat druck in bracht.
Het is dus de oorzaak van dezen brand die onbepaald blijft. De meeste auteurs zijn t'accoord over een teurtse, een toorts of een flambouw. Mertens alleen leest turven. Het heeft natuurlijk geen groot belang deze zaak breedvoerig te onderzoeken. Het eenige en nauwkeurigste onderzoek kan overigens slechts geschieden door middel van het origineel hs. van notaris Bertrijn. Dit belangrijk hs. is echter in geen enkele openbare verzameling aanwezig. Opzoekingen hebben tot de volgende ontdekkingen geleid;
Het stuk was oorspronkelijk in het bezit van Ridder van Havre. In 1908 heeft de familie van Havre het goedgevonden deze voor Antwerpen zoo belangrijke bibliotheek te doen verkoopen bij F. Muller te Amsterdam. De stadsbibliotheek en het stadsarchief waren vertegenwoordigd op deze veiling. In den aangeteekenden catalogus heb ik tot mijn verbazing gevonden dat het nr 615 (cat. mss. blz. 93) niet werd aangekocht door de stad Antwerpen. Het was nochtans een hoogst belangrijk lot, men oordeele liever:
615. Histoire d'Anvers. - Manuscrits divers (Annales urbis