letter verveelt ons nooit! - maar het stemt zoo ontroerend, dat wij hem telkens met nieuwen lust een vorm zien zoeken.
Moge de heer Bulder den goeden inzet met tal van fraaie houtsneden vervolgen. Hij is toegerust met ernst en liefde en een aangrijpende hardnekkigheid. Eenige werkstukken zijn, van de houtblokken gedrukt, bij dit artikel afgebeeld.
*
In het December 1931-nummer van dit tijdschrift heb ik aangekondigd, dat de heer J. Wolthers in Batavia een tentoonstelling van ex-libris zou houden. Deze is op 8 Januari 1932 geopend. Het Bataviaasch Nieuwsblad van 9 Januari 1932 meldde ten deze, dat de heer Wolthers de opening der tentoonstelling met een interessante causerie over de beteekenis, het ontstaan, enz. van het ex-libris heeft ingeleid, nadat de heer Van Embden hem namens het bestuur van den Kunstkring bij de aanwezigen had geïntroduceerd.
De tentoonstelling was een groot succes. De bijna 1700 boekmerken, voornamelijk Nederlandsche, Duitsche, Fransche, Engelsche en Oostenrijksche, benevens nog enkele Amerikaansche, Roemeensche en andere ex-libris, waren stelselmatig en overzichtelijk ter bezichtiging aan de wanden gehangen en op tafels neergelegd. De literatuur was bovendien niet vergeten, zoodat men zich in Batavia heeft kunnen vergasten aan deze kunstuiting, welke uit cultuurhistorisch, psychologisch en artistiek oogpunt zoo merkwaardig is.
Het tijdschrift d'Oriënt, Indië's geïllustreerd weekblad onder leiding van A. Zimmerman (nummer 3 van 16 Januari 1932) verscheen voor deze gelegenheid met een goed geïllustreerd artikel ‘De eerste Nederlandsch-Indische Ex-libris-Tentoonstelling in den Bataviaschen Kunstkring’. Het is voorafgegaan door een foto, gevende een overzicht van de tentoonstelling, terwijl verder ex-libris zijn afgebeeld van de Nederlandsche ontwerpers W.J. Rozendaal, Kees Koeman, G.P.L. Hilhorst, Frans Tulling, W. Schippers en Chris Lebeau en van de buitenlandsche ontwerpers Max Brüning, Carlègle, Max Kislinger, Fredirick Garrison Hall en Max Schenke.
*
Bij verschillende gelegenheden heeft het buitenland zich meer of minder schamper uitgelaten over het achterblijven van ons land in het stichten van een exlibris-vereeniging. Thans zijn door den heer ir. Eug. Strens en ondergeteekende stappen gedaan voor het vormen van een Kring. Aan belangstellenden is een circulaire gezonden, waarin zij werden aangespoord toe te treden tot den Nederlandschen Exlibris-Kring. Doel en streven van dien N.E.K. werden daarin uiteengezet, alsmede de plannen, die de oprichters beoogen.
Lezers van D.G.W., die zulk een circulaire nog niet mochten ontvangen, kunnen zich tot ondergeteekende om nadere inlichtingen wenden.
*
Het 15 Maart 1932-nummer van De Delver, algemeen geïllustreerd kunsttijdschrift (uitgave van de N.V. Techn. boekhandel en drukkerij J. Waltman Jr. te Delft), is speciaal aan ex-libris gewijd. Het wordt geopend door een beschouwing over het ex-libris door R. v(an) L(avieren), den secretaris der redactie, terwijl J.B. Schouwink een artikel ‘De vreugden van het verzamelen’ afstond. Van de nagenoemde ontwerpers zijn exlibris afgebeeld: J. Franken Pzn., R. van Lavieren, Kees Koeman, Johan Melse, Hans Beers, Lex Barten, Piet de Graaff, Ph.J. Klapmeijer en Jan A. Bakker.
JOHAN SCHWENCKE