maakte hij af en toe een ets en thans is hij nog in de leer bij den Vlaamschen schilder Jacobs in Vlissingen.
*
Blijkens een krantenbericht heeft het informatie- en propagandabureau van den Noorschen Boekhandel in 1930 een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een ex-libris. Acht van de vele ingezonden ontwerpen zijn aangekocht en in druk uitgevoerd. Op de meeste staat ‘Ex-Libris’, op een enkel ontwerp ‘Min Bok’, terwijl op elk ex-libris de naam van den eigenaar kan worden ingevuld. Deze boekmerken zijn in December 1931, tijdens het Kerstfeest, in den handel gebracht voor 2,50 kr. de 25 stuks. De belangstelling van het publiek was helaas vrij groot.
Hoewel deze ex-libris verschillende voorstellingen hebben, missen ze immers toch het intiempersoonlijke. En daarvan gaat juist zoo'n eigenaardige bekoring uit!
*
In het op 17 December 1931 verschenen nummer van het 2de kwartaal (3e jaargang, 1931) van het Fransche tijdschrift L'Ex-Libris, revue internationale (H. Daragon, Paris) is de uitslag bekend gemaakt van den wedstrijd in ontwerpen van een ex-libris voor Raymond Poincaré. Nadat die wedstrijd was uitgeschreven bleek, dat weliswaar ieder wist wie Poincaré maar de meesten niet wisten wat ... een ex-libris is! Ontwerpen kwamen ook uit Polen, Amerika, Italië, Nederland. Daaruit is een keuze gedaan en ten slotte is aan den oud-diplomaat een album aangeboden met 25 illustraties, waarvan de rij wordt geopend met twee naar ontwerp van Otto Verhagen en gesloten met drie stuks naar ontwerp van Jeanne Bieruma Oosting. Terecht is die eer aan Verhagen te beurt gevallen, aangezien zijn ex-libris zoowel wat gedachte als uitvoering van die gedachte boven de andere staan. De drie boekmerken van mej. Oosting onderscheiden zich van de buitenlandsche door het decoratieve karakter, hoewel zij hierin niet op haar best is.
*
De Vereeniging Haagsche Kunstkring heeft in November/December 1931 in hare zalen op het Binnenhof een tentoonstelling gehouden, waar ook ex-libris van J. Franken P.zn. waren te bezichtigen.
De firma Begeer Van Kempen en Vos te Den Haag heeft op hare tentoonstelling van kunstnijverheid in December 1931 ook ex-libris geëxposeerd van Fokko Mees en J. Franken P.zn.
Van 25 December 1931-1 Januari 1932 heeft de kunstkring Heemstede (Theo van Reyn, voorzitter, G.D. Rasch, secretaris en Aart van Dobbenburgh, vertegenwoordiger commissie van Beeldende kunsten) in 't Kleuterhuis te Heemstede een tentoonstelling gehouden over ‘Het schoone boek van dezen tijd’. Behalve buitengewoon belangrijke boek-illustraties, enz., noteerde ik ex-libris van W.J. Rozendaal, A.J.W. Bieruma Oosting, G.P.L. Hilhorst, R. Hornecker, Ton van Tast, W. Heijnen, Johan van Hell, Debora G. Duyvis, Fokko Mees, J. Franken P.zn. en anderen.
*
In herinnering zij gebracht, dat The Bookplate Association International in Mei a.s. haar achtste jaarlijksche internationale ex-libris-tentoonstelling houdt in Los Angeles. Reeds mocht ik van verschillende zijden boekmerken daarvoor in ontvangst nemen(adres: Zuid-Binnensingel 23, Den Haag).
De ex-libris, liefst onopgeplakt, moeten aan de keerzijde in dun potloodschrift (of op een bijvoegsel) den naam van de(n) ontwerp(st)er dragen, het jaar van ontstaan en in de Engelsche taal de techniek. Voor ex-libris van 1931 of 1932 worden prijzen uitgeloofd; het is echter de bedoeling dat ook ex-libris, in vroegere jaren gemaakt, voor de tentoonstelling worden ingezonden. De eerste inzending is reeds naar Amerika. De termijn eindigt op 15 Maart 1932. De ingezonden ex-libris vervallen aan de verzameling der B.A.I.
Niet de oorspronkelijke teekeningen moeten worden afgestaan, doch de ex-libris in den staat, waarin zij als eigendomsbewijs in de boeken worden geplakt.
De uitgeloofde prijzen zijn:
Orra E. Monnette-prijs van 25 dollar voor de beste ets; Dr. Egerton Crispin-prijs van 25 dollar voor de beste houtsnede of -gravure; Margaret Ely Webb-prijs van 15 dollar voor de beste zwartwit-teekening en Helen Wheeler Bassett-prijs van 15 dollar voor een teekening in eenige andere techniek, waarvan het onderwerp herinnert aan de Olympische spelen (deze worden in 1932 te Los Angeles gehouden).
*
Aanvulling op de lijst van adressen van verzamelaars (Den Gulden Winckel van Aug. en Nov. 1930, Januari, Maart, Juni, Sept. en Dec. 1931):
97. | A.D. Bouma, Breestraat 87, Leiden. |
98. | R.W.H. Pitlo, Jan-van-Houtkade 16 B, Leiden. |
JOHAN SCHWENCKE