Het Nederlandsche ex-libris
V Levensverfraaiïng
NAAR uit verschillende symptomen bleek is de liefde voor het ex-libris weder ontwaakt; moge dit een gunstig teeken zijn voor eene toenemende waardeering van het schoone boek. Velen kwamen er den laatsten tijd toe, om van deze intiem-aansprekende eigendomsmerken eene verzameling aan te leggen, waartoe ongetwijfeld de in den afgeloopen winter hier en daar gepubliceerde opstellen zullen hebben bijgedragen. Het verheugt ons daarom, met de behandeling te zijn aangeland bij een deel, dat meer in het bijzonder de schoonheid van deze sierkunst, in haar velerlei gestalten, zal aantoonen. Deze taak is onbegrensd. Wederom vragen we ons af: hoe kon dit domein zoo lang braak liggen? Het is een niet voetstoots af te bakenen terrein, waarvoor we ons bevinden, en wekt juist dit niet een idee van kleurige perspectieven?
Men bedenke toch, dat het ex-libris, althans in ons land, geen handelsobject is. Dit behoedt het weliswaar voor profaneering, doch onbekendheid van veel nobele stukken is tevens het onvermijdelijk gevolg. De snuffelaar staat dan ook menigmaal voor verrassingen. Als product van een grafisch kunstenaar verdient het echter evenzeer de aandacht als zijn overige werken, en het is om deze reden, dat wij populariseering bevorderen op beperkte schaal, in behoorlijk cachet. Het ontbreken van een normatieve wetenschap op dit gebied moet wellicht grootendeels worden toegeschreven aan de beunhazerij, het verregaande dilettantisme, dat de waarde van het geheel op hatelijke wijze drukt.
De scheppingen beschouwend van knappe grafici valt in het boekmerk onmiskenbaar het individueele stijl-karakter op, dat hun geheele oeuvre teekent. Dit is trouwens logisch. Ook in deze uitingen van kunstzin rijst toch de schoonheid als symbool, ook hier wordt de mogelijkheid bereikt, om een verscheidenheid van vormen op te roepen, om epische, lyrische of dramatische verbeelding te bewonderen. Klassieke, romantische of symbolische stijl kan hier evengoed worden onderkend als in de ontwerpen van grootscher gebaar, die van bouwkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst.
De behoefte, om een ex-libris te voeren, is in het eene geval even begrijpelijk, als in het andere geval hare afwezigheid verklaarbaar is. De mensch, die vervuld is van eene nimmer aflatende hunkering naar vergankelijk geneugte, het tijdelijk streelende, moet wel in een bui van bedachtzaamheid verbijsterd zijn over de vluchtigheid van zijn bestaan. Wie de ledigheid poogt te verdrijven met luchthartigheid, bouwt de cel van zijn eenzaamheid naar alle zijden uit.
Hij, die geestelijke waarden beoogt, is zich die vluchtigheid in den geest bewust. Hij gevoelt zich deel van het begin- en eindlooze leven, de eeuwigheid. Zijn psychische toestand spiegelt zich af in zijn streven. Mint hij de schoonheid, dan ontwikkelde zich nog onmerkbaar zijn aesthetisch bewustzijn, dat hem voert tot zaken van fijne makelij. Mooie dingen, uit hoogen geest geboren, waaraan, buiten den vorm, alle tijdelijkheid en vluchtigheid vreemd zijn, stukken, waarin het licht trilt in al zijne nuances, van de roomlichte tinten van den dag tot de diepblauwe glans-meren van den nacht. Deze houding helpt mede om het leven te styleeren, te encadreeren.
Tot zulk eene levensverfraaiïng draagt zeker niet in de laatste plaats ook het ex-libris bij, niet alleen als artistiek verschijnsel, doch voornamelijk als onderdeel van een voorwerp, dat eveneens voor een bestaan van onbeperkten duur wordt voortgebracht: het reeds eeuwenlang beminde boek. Een ex-libris moet die bestemming bekrachtigen als een zegel van schoonheid en persoonlijke voorkeur, als een sierlijk waarmerk van een menigmaal zoo dierbaar eigendom. Een mooi boek biedt verwantschap aan edele menschelijkheid.
Afbeelding no. 1
Dat ook thans vele kunstenaars van naam zich met het ontwerpen van boekmerken bezighouden, sterkt ons in het streven, om aan deze rijkelijk levende stof algemeene bekendheid te geven. Dit sluit evenwel geenszins tevredenheid in. Het aantal opdrachten kon grooter zijn en meer aan in waarheid bevoegden worden verleend.
Voorshands echter bezitten wij genoeg belangrijk en weinig bekend werk, om in deze kolommen te bespreken. Daar is Chris Lebeau, de veelzijdige, van alle artistieke