hand en van drank doorloopen oogen op het podium ziet staan - hem nu eens brutaal, dan weer teeder melancholiek zijn lied hoort uitspreken - bemerkt men den dichter in deze tragische gestalte. Hier is een volksdichter zooals Duitschland momenteel geen enkel ander bezit. Plat en vulgair zouden deze gedichten zijn? Ook vele der verzen uit Brentano's ‘des Knaben Wunderhorn’ golden eens voor vulgair. Deze primitieve verzen, met hun zoo uiterst moderne en toch niet geraffineerde associaties en beweeglijkheid, hebben door hun grotesk karakter een humor, zooals de laatste jaren alleen de in ons land onbekende Paul Scheerbart en vooral Morgenstern - wiens invloed op Ringelnatz af en toe te merken valt - wisten te geven.
Hier is een vermenging van metaphysiek en tragikomedie zóó scherp, dat deze Knuttel Daddeldu ons beurtelings kind, dichter en wijsgeer schijnt te zijn. Wanneer hij plotseling met overtuiging uitroept: ‘The whole life is vive la merde!’ bemerkt men een wonderlijken galgenhumor. Ringelnatz geeft in zijn werk meer metaphysische elementen dan één ander Duitscher, door zijn zeldzaam grillige tegenstellingen - zijn fantastîsche wendingen. Zijn liederen zijn thans, door Karl Arnold voortreffelijk geïllustreerd, bij Kurt Wolff te München in twee deeltjes verschenen.
Vroeger verschenen onder zijn eigen naam Hans Bötticher een bundel zeemansvertellingen ‘die Woge’ en een opmerkelijke novellenbundel ‘Ein Jeder lebts’ - dien ondertusschen niemand kent. Het belangrijkste zijn echter de Knuttel Daddeldu gedichten en zijn te zelfder tijd verschenen ‘Turnlieder’, waaruit ik het slot van een der gedichten aanhaal.
Glaubst du noch an Gott? und spielst du Lotterie?
Meine Schwester kommt im Juli nieder.
Doch der Kerl ist ein gemeines Vieh
Schenk mir zwanzig Mark; du kriegst sie wieder.
Ausserdem; ich brauche ein Korsett,
Und ein Nadelchen mit blauen Steinen
In ein Kloster möcht ich. Oder bei 's Ballet
Manchmal musz ich ganz von selber weinen.
Voortaan zal men niet alleen van dadaïsme, doch ook van daddeldualisme kunnen spreken.
Berlijn.
NICO ROST.