† Otto Julius Bierbaum
Naar de dagbladen reeds gemeld hebben stierf op 1 Febr. j.l. de bekende Duitsche schrijver Bierbaum. Nog zeer onlangs is van hem een bundel verhalen onder den titel Yankee-Doodle-Fahrt verschenen; ook was hij een der twaalf auteurs die tezamen ‘Der Roman der XII’ geschreven hebben.
‘Bierbaum’, aldus Chr. van Balen Jr. in de Groene Amsterdammer, ‘is voor de Duitsche letterkunde een man van beteekenis geweest. In 1865 geboren te Grünberg in Silezië, behoorde hij in 1890 tot dat groepje jonge kunstenaars in München, die daar deden, wat onze Nieuwe Gidsers voor ons hebben gedaan: zij schiepen een nieuwe richting in de kunst. En met een succes, dat niet het minst te danken was aan den ijver van Otto Julius Bierbaum. Zijn werken zijn talrijk. De ‘Irrgarten der Liebe’ is bekend genoeg en ook zijn andere dichtwerken ‘Maultrommel und Flöte’, en ‘Nemt, Frouwe, disen Kranz’ worden veel gelezen’. Sibmacher Zijnen herinnert in het Algemeen Handelsblad aan B.'s sterke neiging tot het muzikale: ‘De Münchensche vrienden-toonkunstenaars inspireerde hij met zijn poëtische beelden en droomen, met zijn dramatische gedichten, als Lobetanz, dat niet maar 'n opera-libretto, neen, zeer fijn gedachte en gedichte poëzie is, misschien te fijn voor 't tooneel, en toch niet zonder fellere kleuren en beelden van prachtige menschelijkheid’.
Van zijn romans noemen wij o.a. ‘Prinz Kuckuck. Leben, Taten, Meinungen und Höllenfahrt eines Wollüstlings’, ‘Kaktus’, ‘Sonderbare Geschichten’, ‘Das schöne Madchen van Pao’, een auto-biographische roman ‘Stilpe’ etc.
Bierbaum is verder hoofdredacteur geweest van ‘Die Freie Tribune’ en van de tijdschriften ‘Pan’ en ‘Die Insel’. Niet al zijn werk is van beteekenis; er is veel zouteloos' en gezwollens onder; het beste zal echter in de litteratuur een eigene plaats blijven innemen.