van Haverman's kinderportretten, in trant van schilderen en ook in de kleur een zekere voorname bezadigheid, waarbij men geneigd zou zijn tot de kwalificatie van stijlvolle portrettenwijze.
Haverman schilderde hoofdzakelijk portret en naakt.
Het naakt, bij voorkeur tegen wit laken, trok hem aan om de brooze combinatie's van blank tegen blank. Deze, door de schilders niet makkelijk geachte opgaaf, wist hij op onberispelijke wijze te volvoeren - dat wil zeggen: smetteloos te schilderen in heldere tinten en kreukeloos te teekenen in bevallig-uitvleiende lijnen. Maar die blankheid zouden we dikwijls minder ‘heel’ wenschen, dat is: wemelender van die vluchtige glanzen, welke onder de lichtende huid de vloeiing van het leven doen raden - als bij de bovengenoemde naaktstudie. De zin van Haverman voor de fraaie lijn, voor een edele wending der vormen, spreekt zich duidelijk uit in de menigvuldige voorstellingen van moeders, die liefkoozend zich neigen over haar kind. Soms is dat gebaar van stille- en heiligste verteedering innig aangevoeld en ongekunsteld weergegeven, maar meermalen ook, in verschillende varianten, blijft het bij de elegante voordracht van een geliefkoosd onderwerp.
Zoo gingen we bij het overzicht van Haverman's werk met onze waardeeringen op en neer. Er kon nog gewezen worden, buiten het figuur of portret, op het vrijer schilderwerk, of wat hij buiten, in Spanje of Afrika maakte, waaronder menig exemplaar, dat zeker niet achter staat, bij zooveel, wat om picturale hoedanigheden met welgevallen wordt gezien en geprezen: ‘Markt in Tanger’ o.m.
Maar toch, het geheele oeuvre overziende als een respectabel kwantum van knappe en gave menschelijke arbeid, blijft men aarzelend zich over den kunstwaardigen inhoud in positieven zin uit te spreken. Waar is de kunstenaar - waar de bekwame (academisch afgerichte) vakman? Waar is de intuïtie, waar de geciviliseerde handeling? Waar doet zich onderkennen de innerlijke beschaafdheid van gemoed en geest in de uiterlijke beschaving der praktijk? Het aangeborene uit het aangeleerde? Vragen die bij alle kunstverrichting wel te stellen zijn, maar bij Haverman wel in 't bijzonder. Want