J.G. Danser.
Het is pijnlijk over een jongen dichter te moeten schrijven als over een doode. Maar voor degenen, die hem hebben gekend, en die overtuigd zijn dat met hem eene werkelijke schoonheid verloren ging, is het een plicht daarvan te getuigen.
Hij was slechts 26 jaar oud; hij overleed te Rotterdam den 27en Maart. Het is overbodig zich af te vragen wat het leven van hem, als dichter, zou hebben gemaakt. Laten wij die pijnlijke vraag en beschouwen wij met liefde wat hij ons heeft geschonken! Het bestaat uit het kleine bundeltje sonnetten, getiteld Ontmoetingen, dat in het jaar 1917 door den heer J. van Krimpen te 's Gravenhage in 75 exemplaren werd uitgegeven. Deze 24 sonnetten, met enkele onuitgegeven gedichten vermeerderd, zullen zijn volledig werk vormen. Het is voldoende om J.G. Danser tusschen de Nederlandsche dichters van het begin dezer eeuw een eigene plaats te geven.
Wat deze gedichten zoo gunstig onderscheidt van het werk van vele jongere kunstenaars, is die ingetogenheid, die eerbied voor zichzelf en zijne kunst, die hem ertoe noopt niets van zijne hand in het licht te geven wat niet geheel den graad van zuiverheid heeft bereikt die hij bij machte is eraan te geven. Deze ernst is, vanwege een jongen dichter, misschien zeldzamer dan men denkt.
Het gevoel dat in die gedichten wordt uitgesproken heeft de schuchterheid van den jongen man die, met een hoofd vol droomen, zich een vreemdeling voelt in de woelige wereld.
Het is niet de romantische wereld-smart, geboren uit hoogmoed, van iemand die het leven beschuldigt zich niet te voegen naar zijne sentimenteele droomen. Het is veeleer een angst, een weemoed om alles wat hem aan heerlijkheid voorbijgaat, misschien een voorgevoel. Spreekt hij niet, in het mooie sonnet De jonggestorvene van den dood op een toon die verwant is aan de latijnsche gelatenheid van een Chénier of een Moréas? En die toon werd in de Nederlandsche poëzie niet zoo vaak vernomen.
Men heeft slechts de mooie beginregels te lezen van het sonnet Het naakte Meisje, om zich rekenschap te geven van het karakter dezer