De wereldberoemde doeken van onze Vlaamse meesters, geïnspireerd door het Kersttafereel, zijn de rijkst gevariëerde plastische overleveringen, die, afwijkend van het Bijbelse dogma, in stoutheid van conceptie en ongebondenheid van verbeelding, het Kerstmotief met de warmte der menselijkheid doordesemen.
Aanleunend bij het sober relaas der evangelie's en bij de gegevens der apocriefen hebben onze middeleeuwen vrijelijk gefantaseerd rond het Kerstnachtthema. Zij hebben, voornamelijk in de plastische kunsten en de literatuur, het oosterse verhaal eigentijds en volks getransponeerd.
Zelfs in de oudste handschriften en paneelschilderingen blijkt de kunstenaar zich doorgaans weinig om een lokale oosterse atmosfeer te bekommeren. Het Kerstgebeuren wordt door onze oude meesters als Rogier van der Weyden, Petrus Christus (leerling van Jan van Eyck; ca 1442?), Bouts, Memling in het leven van hun tijd opgenomen.
De volkse toets der primitieven bloeit in het werk van Rogier van der Weyden open in kleuren van adellijke voornaamheid. Zijn ‘Geboorteluik’ (Maria altaar van het Kaiser-Friedrichmuseum) vertoont het Kerstmysterie, onder een baldakijn van brokaat, in een gothische kerk met al de adel van een Burgondisch vorstenhuis.
Het meesterwerk van Dirk Bouts, de ‘Aanbidding der Koningen’ (Pinakotheek van München) zet de traditie van Rogier van der Weyden voort.
Hugo van der Goes (Gent) plaatst de Geboorte in een grootser architectuur en verhoogt en verlevendigt haar dramatisch karakter, wijl Memling in zijn ‘Geboorte-triptieken’ met aristocratische bezieling en innerlijke vervoering het mysterie benadert en het de hoogst adellijke expressie verleent.
In de XVI eeuw krijgt het Kersttafereel bepaald een Vlaams karakter. Jeroen Bosch verkondigt de blijde Geboorte in een stal, die de factuur heeft van een lemen hut uit de Brabantse kempen. Zijn Geboorte-taferelen zijn allesbehalve liturgisch. In deze begenadigde fantast harmoniëren naturalistische werkelijkheid en ongebreidelde verbeelding.
Pieter Breughel schept een Vlaamse Kerstnacht, die wel degelijk op een datum valt, dat het wintert in de lage landen. Zijn voorstelling is volks en allerminst evangelisch of liturgisch. Zijn ‘Optelling te Bethlehem’ (Brussels museum), zijn ‘Kindermoord’ (Weenen),