| - zij stelden voor de redactie te zien waarnemen door een kring van 20 hoogstaande algemeen geachte Katholieke Vlamingen, die totaal vrij van elken invloed zowel van De Standaard als van de Gids een paar personaliteiten zouden aanduiden die onafhankelijk lijn en richting van de bladen zouden bepalen. - |
3. | mits aanvaarding van de twee voorgaande punten, zouden zij er in toestemmen dat De Gids het administratief gedeelte van de uitgave der bladen (Publiciteit, Propaganda, Verkoop, Abonnementsdienst, Boekhouding enz.) zou blijven waarnemen. |
De heren van De Gids weigerden beslist hierop in te gaan wijl zij over gans het bedrijf, drukkerij incluis, moesten kunnen beschikken.
Daar de standpunten door beide partijen ingenomen onverzoenlijk bleken, stelden de beheerders van de N.V. De Standaard, om uit het slop te geraken, aan de C.V.P.-leden voor, dat zij het advies zouden inwinnen van de meest voorname kulturele, sociale en economische Katholieke instellingen.
Zover waren de besprekingen gevorderd op het einde van 1946, dan wanneer het contract op 31 December ten einde liep.
Op oudejaaravond vroegen dan de C.V.P.-leden, die bot liepen op de onverbiddelijke halsstarrigheid van de Gids, een verlenging van het contract tot 31 Maart 1947.
In zijn verregaande lankmoedigheid om trots alles toch tot de algemeen gewenste eendracht te komen, stemde de beheerraad van De Standaard hierin toe.
Dhr. Herbert, Afgevaardigde-beheerder van De Gids schreef op verzoek van Dhr. De Schrijver een verklaring waarin hij formeel bevestigde vrijwillig op 31 Maart 1947 de plaats te zullen ruimen.
Min dan tien dagen nadien, diende De Gids bij de rechtbank een aanvraag in, om ten gunste van de wetsbepalingen op de huurcontracten de verhuring voor onbepaalden duur te zien verlengen!
Ondanks dit blijk van kwade trouw, werden door de H.H. der C.V.P. de pogingen om tot een vergelijk te komen voortgezet.
Op 20 Februari 1.1. namen zij het initiatief een laatste poging bij De Gids te wagen. Zij stelden voor de H.H. Voorzitters van het Davidsfonds, K.V.H.U., Boerenbond, A.C.W. en V.E.V. een lijst te zien aanleggen van een twintigtal personaliteiten, waarin Meyr. Sap en M. Bekaert gezamenlijk een klein comité zouden verkiezen dat lijn en richting van de bladen zou opnemen.
Ook daarbij zouden de beheerders van De Standaard zich hebben neergelegd, op uitdrukkelijke voorwaarde dat de instemming vanwege De Gids, hun vóór 28 Februari toekwam.
Dit gebeurde niet.
Op 28 Februari dan, kwam er vanwege de H.H. van de C.V.P een nieuwe uitgave van het oude standpunt van De Gids. Deze N.V. wou wel het voorgesteld comité tot stand laten komen, maar dan alleen om advies te geven, niet om zelfstandig over lijn en richting van de bladen te beschikken.
De beslissing zou uitsluitend berusten bij het beheer van De Gids dat feitelijk alleen praktisch bestaat uit de H.H. Herbert en