zij uiteindelijk de oude partijpolitiek en het rotte meetinggekonkel terugkeren en welig opwoekeren.
Zo heeft deze generatie alle geloof in parolen verloren, zo wendde zij zich van alle hogere waarden af om tot het ogenblikkelijke, het schijnbaar werkelijke te keren. Het moderne leven lokt en hals over kop werpt zij zich op gemakkelijk plezier: zij ‘trekt haar plan’. Bing Crosby triomfeert in de kauwende koppels.
Het bilan spreekt. Zo dit geploeter aanhoudt, zullen de komende jaren definitief alle banden met verleden en traditie verbroken zien. Want de verafgoding van het momenteel gebeuren is afwerpen van verantwoordelijkheid, vernietiging van de humanistische basis der Nederlandsche cultuur.
Zal het gezegd dat 1940 ons failliet inluidde? Een volk kan wanhopige tijden doormaken, maar zo haar jeugd kop houdt en moed bezit tot harde kamp in zelfverovering, is de zege en de lente nabij.
Uit kameraadschap en offer geboren, wil GOLFSLAG, als de kern van een heerlijke vrucht, het meest gezonde deel der jongeren bundelen, om de ziektekiemen van banaliteit en hol modernisme te verstikken, het eigen erf rein houden en de jeugd een houding aanbrengen, die borg staat voor de bloei der komende geslachten. Dat allen die nog in het leven geloven, meewerken. Want GOLFSLAG is JONG, DURVEND, GELOVEND.
GOLFSLAG is het cultuur-tijdschrift van de Nederlandssprekende jeugd.
1. GOLFSLAG doet niet aan partijpolitiek. De redactie weigert partijpolitieke schriften op te nemen of aan soortgelijke polemieken deel te nemen. Al is het moeilijk in deze tijd een ander dan kleur-politiek proza te schrijven, zal zij toch niet toegeven aan deze neerhalende manie. Wel echter zullen politieke problemen objektief besproken worden. Immers de jeugd is een brok maatschappij, en haar noden, die diep in het sociale wortelen, hebben zowel een politieke als een geestelijke oplossing nodig. Daarom reiken wij de hand aan al de jongeren om boven haat en partijgetwist een reine sfeer te scheppen van broederlijkheid en betrouwen.
2. GOLFSLAG bouwt op de christelijke princiepen die onze cultuur doordrenkt hebben. Waar het zijn taak niet ziet op louter confessioneel terrein, noch een blad voor geloofsbelijdenis is, staat