Wij herdachten...
- l Februari 1836 was de geboortedag van de strijdvaardige flamingant Edward Coremans, die gedurende tientallen jaren de parlementaire Vlaamse Beweging beheerste. Zijn naam is verbonden aan de hardnekkige strijd om de eerste taalwetten, hij was een taai vechter, en wij kunnen ons thans bezwaarlijk een juist oordeel vormen over de talloze moeilijkheden waarmee de eerste flaminganten te worstelen hadden.
- Christiaan de Wet, de schrandere Zuidafrikaanse generaal, vóór ruim veertig jaar zó populair hier te lande, stierf op 3 Februari 1922. Door zijn dapper, schrander en grootmoedig beleid tijdens de vrijheidsoorlog tegen Engeland, en ook door zijn onwankelbare houding na de nederlaag, blijft hij een der schoonste zonen van het Dietsche volk uit Zuid-Afrika.
- Te Amsterdam stierf op 5 Februari 1679 de prins der Nederlandse Poëzie: Joost van den Vondel, Antwerpenaar, Brabander door zijn afkomst, werd hij door zijn leven en zijn werk in hoogste mate gemeenschappelijk bezit en trots der Nederlanden.
- Terwijl er thans gestreden en onderhandeld wordt over de toekomst van Indonesië, het schoonste, welvarendste en meest beschaafde koloniale rijk ter wereld, denken wij ook eens aan Jan Huyghen van Linschoten, een der Hollandse pioniers der scheepvaart op Oost-Indië - die op 8 Februari 1611 te Enkhuizen overleed.
- Op 14 Februari 1923 stierf pastoor Denijs, na een leven van arbeid en offer ten bate van het zedelijk en stoffelijk welzijn der Vlaamse arbeiders in Frankrijk.
- Jan Ligthart, de wereldberoemde Noordnederlandse opvoedkundige, overleed op 16 Februari 1916.
- Indien er ooit een volledige geschiedenis geschreven wordt van de lange en dikwijls ontmoedigende strijd voor de vernederlandsing der Gentse universiteit, zal ten volle blijken hoe groot op dat gebied - zoals op menig ander nog - de verdiensten zijn van de flamingantische voorman Lodewijk de Raet, die op 17 Februari 1860 geboren werd.
- De oudsten onder ons herinneren zich wel de vreugde en de fierheid hier te lande, toen prof. C. Heymans, der Gentse universiteit, de Nobelprijs voor geneeskunde verwierf. Het was in België de eerste Nobelprijs. Noordnederland had op dat ogenblik reeds verschillende Nobelprijswinnaars. Een dezer: prof. Kamerlingh Onnes, Nobelprijs voor natuurkunde, overleed op 21 Februari 1926.
- Keizer Karel V, geboren te Gent op 24 Februari 1500, was wel geen Nederlander naar afkomst, maar was toch innig met de Nederlanden verbonden, dat men hem in Spanje als een vreemdeling wantrouwde. De volksverbeelding herschiep deze vorst tot de populaire ‘Keizer Karel’, een potsenmaker