nooit zonder steun kunnen bestaan, ook in periodes van grotere aantallen abonnees. Vanzelfsprekend is de redactie constant in de weer om het lezerstal te vergroten, onder andere met een actieve website, de Gids Lezing, de Kousbroek Lezing en andere presentaties, maar het aangaan van de vaste verbinding door middel van een abonnement is tegen de algemene tendens van de tijd - het werven van abonnees is een lastige opdracht.
De Gids laat zich geenszins uit het veld slaan. We zijn onverminderd overtuigd van het bestaansrecht van het tijdschrift en blijven mooie, betekenisvolle nummers maken, zoals u dat van ons gewend bent. Met bijdragen in natura zoals die van medeondertekenaar Leo Vroman, die deze Gids opent met een prachtig zomers grasgedicht waaraan een bitter tintje.
De specialist ziet van dichtbij veel meer dan de gemiddelde lezer; het meekijken door het oog van mensen als de dichter-bioloog, Surinamist Michiel van Kempen, stripdeskundige Joost Pollmann, sonoloog Kees Tazelaar en de verschillende ingevoerde lezers die in deze Gids over literatuur schrijven levert zowel een scherper beeld als onverwachte panorama's op. Zoals het De Gids belieft in de prikkelende combinatie van de internationale schaal - Pollmann belicht verrassende ontwikkelingen in de Arabische wereld - en de aan plaats noch tijd gebonden dimensie van de verbeelding; Gids-redacteur Dirk Vis zoomt bijvoorbeeld in op een perzikhuid, in zijn papieren debuut als fictieschrijver.
Veel genoegen gewenst, en een fijne zomer,
De Gids-redactie