maar voortgaat. Volgens de statistieken van het scp neemt de tijd die Nederlanders besteden aan het lezen van boeken op jaarbasis telkens met enkele procenten af, en over enkele decennia gemeten is de tijd die Nederlanders aan het lezen van boeken besteden ongeveer gehalveerd.
Wanneer deze ontwikkelingen, met behulp van de nodige statistiekjes, in samenhang worden gepresenteerd, dan ontstaat er een ontluisterend beeld. In 1991 leenden de leden van alle openbare bibliotheken in Nederland meer dan 180 miljoen keer een boek; de meest recente gegevens van auteursrechtenorganisatie lira tonen aan dat dit aantal over vorig jaar inmiddels bijna gehalveerd is tot honderd miljoen uitleningen. Deze val is niet meer te stuiten.
De Nederlandse lezers laten hun tanden zien, en ze gedragen zich niet anders dan lezers elders in de westerse wereld. Hun gedrag is kwikzilverig; ze lijken makkelijk beïnvloedbaar, want ze kopen en masse hetzelfde, maar omdat ze zo beïnvloedbaar zijn, zijn ze ook makkelijk af te leiden. De nieuwe lezers volgen de lijnen van het moderne consumentisme.
Tot zover de oude riedel over de bestselleritis en ontlezing. Het is allemaal waar, maar het is maar de helft van het verhaal en meteen ook de minst interessante helft. De andere helft is een wonderlijk gemengd verhaal, van nieuw ontstane gedragingen en van nieuwe kansen die nog lang niet altijd goed benut worden.
Het literaire boek zit in de verdrukking. Het is niet voor het eerst; na de uitvinding van de boekdrukkunst deed de gevestigde literatuur er enkele decennia over om te wennen aan het nieuwe medium. Het gedrukte boek was daardoor lange tijd het domein van uitgevers die eeuwenoude ridderromans in eigentijds proza lieten vertalen. Pas ruim een halve eeuw nadat Gutenberg zijn bijbel had uitgegeven, werd het gedrukte boek gemeengoed in literaire kringen Toen aan het begin van de negentiende eeuw de machinepers en het van hout vervaardigde papier de massale productie van goedkoop drukwerk mogelijk maakten, leidde dat opnieuw tot schrikreacties. Erkend literaire boeken bleven er nog heel lang achttiende-eeuws en duur uitzien, terwijl de inmiddels zeer leesgierige massa werd bediend met non-descripte stuiversromannetjes. Wederom duurde het decennia voor literaire auteurs ontdekten welke nieuwe mogelijkheden er voor de verspreiding van hun werk waren ontstaan.
Digitalisering brengt een nieuwe schok in de evolutie van de literatuur teweeg. Opnieuw zijn er schrikreacties, opnieuw wordt er te lang vertrouwd op het oude beproefde model. De schrijver schrijft, de uitgever drukt en maakt propaganda en de boekhandel bedient de con-