en over het internet surf. En dat niet uit een vrijblijvende houding van ‘eens kijken wat we vandaag weer in onze netten zullen aantreffen’, maar vanuit het diepgevoelde besef dat dat teken niet voor niets op de deur geschreven staat. Dat alles iets zou kunnen betekenen, althans dat er iets achter moet zitten. Dat er bovendien iets op het spel staat, niet alleen achter iedere deur, maar ook achter iedere titel van een boek, elke naam van een land of stad of dorp of persoon, achter ieder jaartal, iedere straatnaam, iedere datum.
De nieuwsgierigheid kan dus ook wel degelijk psychotische trekken aannemen, onbeheersbaar worden en daarmee iedere onschuld verliezen. De nieuwsgierigheid als een milde vorm van intellectuele paniek, waarbij men op een gegeven moment geen criterium meer heeft om te kiezen waar men zich in zal verdiepen. Immers, achter elke deur bevindt zich een huis dat erop wacht om uitgekamd te worden, en op een gegeven moment waant men zich louter omringd door deuren met raadselachtige opschriften. De nieuwsgierigheid is de nietsontziende prikkel die een mens ertoe dwingt om al die huizen - geen uitgezonderd - in de loop van zijn leven op hun interpretatie te doorzoeken. Want God verhoede dat er in de kelder van een van die huizen, onder een droge bos takken, een put vol explosieven ligt en dat je daar pas achter komt als het al te laat is.
De conclusie kan dus een vierledige zijn:
1) Er zijn twee soorten nieuwsgierigheid, een intuïtieve en een intellectuele nieuwsgierigheid. Hoe die twee zich precies tot elkaar verhouden, weet ik niet.
2) De ene, de intuïtieve, is een nieuwsgierigheid waarover iedereen als aangeboren eigenschap in enige mate beschikt, de een meer dan de ander. Dat is een reactieve eigenschap, die door prikkels van gevaar, lust of honger - dus eigenbelang - wordt geactiveerd.
3) De andere, de intellectuele nieuwsgierigheid, is een actieve eigenschap, die een eigen innerlijke drijfveer heeft en die dan ook bijzonder moeilijk te beheersen valt. In het beste geval leidt die cultureel bepaalde nieuwsgierigheid tot wetenschappelijke ontdekkingen en artistieke prestaties. In het slechtste geval maakt die het zo goed als onmogelijk om je ergens voor langere tijd exclusief aan te wijden of in te specialiseren.
4) Bij beide soorten nieuwsgierigheid staat niets minder dan je leven op het spel, respectievelijk je biologische en je geestelijke leven.